• Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  ingatlan értékesítés áfa | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 27. 10:29 Még nincs megválaszolva!Válasz legkésőbb: 2016. augusztus 3. 23:59

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Egy Kft, mely áfa alany, 2008-ban és 2009-ben ingatlant vásárolt, melynek tulajdonlapi besorolása üdülőegység, társasház. Az adásvételi szerződésen földterületi arányt is megjelöltek, nem "csak" felépítményt az adásvételben és az eladási számlán. A vásárlás gazdasági társaságtól történt, mely áfát számított fel az értékesítés során, azonban a vásárló Kft az áfát nem vonta le, mert az ingatlant bérbeadásra szánta, s ezt a tevékenységét nem tette áfakörössé. A két társasházi ingatlanrészt egybenyitották, ezzel kapcsolatos munkadíj áfa tartalmát sem igényelték vissza. 2016-ban ezt az egybenyitott ingatlant a Kft értékesíteni kívánja.
  Kérdésünk:
  - az értékesítés áfamentes ( tevékenység speciális jellegére való tekintettel) értékesítésnek minősül, tehát nem kell az értékesítés után áfát felszámítani, akár magánszemély, akár áfaalany gazdasági társaság vásárolja meg?
  - áfa szempontból számlázáskor a földterületi részt miként kell külön kezelni az eladás terén?

  (A Kft az ingatlaneladási tevékenységét sem tette áfakörössé)

  Válaszukat előre is köszönjük!
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Ingatlan ÁFA | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 26. 11:52 Még nincs megválaszolva!Válasz legkésőbb: 2016. augusztus 2. 23:59

  Alanyi mentes Szja –s egyéni vállalkozó, a szolgáltatás nyújtás növelése céljából, magánszemélytől – az elmondása alapján feltehetően külterületi - de üdülő övezeti besorolású telket kíván vásárolni, melyre a későbbiek során a vállalkozása fejlesztése céljából kisebb épületet kíván építeni.(amelybe a végzett tevékenysége kizárólag a szintén a vállalkozását szolgálná, és a meglévő székhelyét is át szeretné rakni oda). Információja alapján a terület továbbra is üdülőövezeti besorolásban lesz.
  Érdeklődni szeretnénk, hogy ebben az esetben milyen kötelezettségei lennének az ÁFA és illetékfizetés terén az egyéni vállalkozónak, - ha egy összegben vásárolja meg a telket,- és abban az esetben, ha több részletben fizetné ki az telek árát a tulajdonosnak.
  Illetve van-e jelentősége, hogy belterületi, vagy külterületi – de mindenképpen üdülő övezeti besorolású marad az ingatlan.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  nyereményjáték SZJA | SZJA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 21. 16:10

  Cégünk vásárlásösztönzési céllal nyereményjátékot tervez, a következő feltételekkel: a játék széles körben meghirdetésre kerül (szórólapok/plakátok hipermarketekben stb.); a részvételhez legalább egy termékünket meg kell vásárolni; a vásárlásról kapott blokkon szereplő AP kódot fel kell tölteni egy internetes honlapra; vannak napi, heti és havi („kis”) nyeremények, melyek közül egy feltöltött kóddal csak egyet lehet megnyerni; ezen kívül a 3 hónapos játék végén főnyereményként kisorsolunk egy autót, ezen a sorsoláson viszont mindenki részt vehet, aki a játék ideje alatt feltöltött AP kódot, az is, aki a napi/heti/havi sorsolásokon már nyert valamit (tehát lehetséges, hogy egy játékos, egy adott feltöltött kóddal egy kis nyereményt plusz még az autót is megnyeri). Álláspontunk szerint a játék az Szja tv. szerint adómentesnek minősül, de szeretnénk az Ön véleményét is kikérni erről.
  Válaszát előre is köszönjük!
  Üdvözlettel
  Balogh Dorottya
  Könyvelő
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Tesztautó kezelése az áfa rendszerében | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 20. 14:28

  Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatásukat:
  Autókereskedéssel foglalkozó belföldi adóalany (jogi személy) új személygépjármű beszerzését (belföldi adóalanytól) követően az adott gépjárművet forgalomba helyezi és tesztautóként tartja nyilván könyveiben. A tesztautó jelen esetben azt jelenti, hogy a kereskedés lehetséges vevői a személygépjárművet kipróbálhatják.
  A gépjárművek beszerzéséről az eladó 27 %-os ÁFA-t tartalmazó számlát állít ki.
  A fenti új személygépjárművek beszerzésekor
  1. van olyan eszköz, melyről a beszerzéskor már tudják, hogy tesztautó lesz, illetve
  2. van olyan eszköz, melyről később döntenek a tesztautóvá minősítésről, tehát a beszerzés pillanatában még nem eldöntött, hogy tesztautóként kezelik, alapvetően továbbértékesítési céllal szerzik be a járművet.

  1 / Azoknál a személygépjárműveknél, melyeknél a beszerzéskor már ismert, hogy tesztautóként fogják kezelni, a beszerzésről szóló számlában szereplő ÁFA nem levonható, mivel a továbbértékesítési cél nem valósul meg (259. § 22. pont).
  Helyesen gondoljuk-e, hogy a későbbiekben, mint tesztautó belföldi értékesítése az ÁFA-tv. 87. § b) pontja alapján adómentes értékesítésről kell számlát kiállítani?
  Hogyan kell kezelni azt az esetet, ha az így forgalomba helyezett tesztautót utólag mégis kivonják a forgalomból és ezt követően értékesítik belföldön? Vagyis változtat-e ez az eset az ügylet eredeti – beszerzéskori - ÁFA státuszán (nem levonható áfa), illetve a belföldi értékesítés ez esetben is adómentes lesz a 87. § b) pontja szerint?
  Van-e jelentősége ebben az esetben annak, hogy a gépjármű értékesítésekor a személygépjármű új közlekedési eszköznek minősül vagy sem? (ÁFA-tv. 259. § 25. pont)

  2/ Azoknál a személygépjárműveknél, melyeknél a beszerzéskor még nem ismert, hogy tesztautóként fogják kezelni, a beszerzésről szóló számlában szereplő ÁFA levonható, mivel a továbbértékesítési cél megvalósul a beszerzéskor rendelkezésre álló információk alapján (259. § 22. pont).
  Abban az időszakban, amikor a kereskedő utólag úgy dönt, hogy ezt a személygépjárművet mégis tesztautóként forgalomba helyezteti, az ÁFA-tv. 11. § (2) bekezdés b) pontja alapján fizetendő forgalmi adója keletkezik, mely fizetendő adó összege megegyezik a beszerzéskor levont forgalmi adóval. Az ily módon értékesített tesztautó adómentesen kell értékesíteni az ÁFA-tv. 87. § b) pontja alapján.
  Hogyan kell kezelni azt az esetet, ha az így forgalomba helyezett tesztautót utólag mégis kivonják a forgalomból és ezt követően értékesítik belföldön? Vagyis változtat-e ez az eset az ügylet eredeti – beszerzéskori - ÁFA státuszán (nem levonható áfa), illetve a belföldi értékesítés ez esetben is adómentes lesz a 87. § b) pontja szerint?
  Van-e jelentősége ebben az esetben annak, hogy a gépjármű értékesítésekor a személygépjármű új közlekedési eszköznek minősül vagy sem? (ÁFA-tv. 259. § 25. pont)

  Köszönettel,
  Szilai László
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Áfa bevallás részletező oldal | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 20. 11:57

  Egy Bt saját fémlemezhulladékát hivatalos átvevőhelyen leadja. Az átadáskor a hivatalos átvevőhely cég felé fordított adózású számlát állít ki a vashulladék leadója, (tehát a Bt) mely alapján kifizeti az összeget számára az átvevőhely. Kérdésünk arra irányul, hogy az áfa bevallás 1665A-01-05 lapján fel kell e tüntetni ezen értékesítési tételt, mint az áfabevallás 4-ik sorának részletes kimutatását.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Üzletrész értékesítés - meghiúsulás | Társasági adó

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 18. 9:23

  2014-ben "T" társaság értékesítette "G" társaságban lévő üzletrészének egy részét egy külföldi társaságnak jelentős árfolyamnyereséggel. A vevő az üzletrészt kifizette, a változást a cégbíróság bejegyezte.
  Most 2016-ban a szerződő felek vissza kívánják állítani az eredeti állapotot.

  Mi ilyenkor a teendő adózási és számviteli szempontból az értékesítő cégnél "T"?
  - mivel 2016-ban történik a változás, ebben az évben kell elszámolni a különbözetet és visszarendezni a viszonyokat? Idén fog jelentős veszteség képződni az ügyletből a korábbi nyereség ellentételezéseként? (esetleg adóalap módosító tétel kapcsolódik az ügylethez? )
  - vagy esetleg 2014-re kell önellenőrzést benyújtani és beszámolót módosítani?

  A visszarendezésnél gondolom a könyvekben a korábbi (értékesítés előtti) értéken kell szerepelnie, és a pénzügyi ráfordítások közé kerül a meghiúsult korábbi árfolyamnyereség?


  Segítségét előre is köszönöm.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Vásárolt szoftver könyvelése | Számvitel

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 14. 9:40

  Számítógépvásárlás során, amennyiben az adott géphez windows-t és MS Office-t is vásárolunk, amelyek csak azon a gépen futtathatók - attól el nem választhatók, könyvelhető-e egyben tárgyi eszköz beszerzésként, vagy szükséges-e szétbontani tárgyi eszközre és immateriális javakra? Amennyiben a szoftverek díját az immateriális javak közé kell sorolni, akkor azt a szellemi termékek vagy a vagyoni értékű jogokhoz kell könyvelni?
 • Kérdező
  Papp Sándor
  Szakértő

  Tevékenység folytatása ingyenesen rendelkezésre bocsájtott saját eszközzel | Számvitel

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 11. 11:55

  Társaságunk eddig nem végzett tevékenységet,dolgozója nincs .A társaság nyugdíjas ügyvezető tagja a jövőben lovas oktatással kíván foglalkozni.Az ügyvezető heti 10 órában végezné ezt a tevékenységet,mellyel biztosítottként bejelentenénk.. A ló az ügyvezető tulajdona, melyet az oktatáshoz ellenérték nélkül a társaság rendelkezésére bocsájtja.Kérdés hogy ez így működhet e ?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Nyugdíjas tag egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége | Társadalombiztosítás

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 5. 21:21

  Van egy négy tulajdonossal rendelkező Kft. Az egyik tulajdonos(nyugdíjas hölgy) után fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség kérdéséről lenne szó:
  - A fent említett hölgy(normál öregségi nyugdíjas) munkavégzésre nem kötelezett, a munkáltatói jogkört nem Ő gyakorolja, személyes közreműködésre sem kötelezett eddig a Kft.-ben semmilyen tevékenységet nem végezett.
  2016.06.01-től -2016.09.30-ig a Kft butikjában fog dolgozni mint eladó!
  Ezen munka után nem munkabért hanem tagi kivétet fog kapni.
  Kérdés ezen nyugdíjas tag hölgy után a 7050 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot, csak azokban a hónapokban kell megfizetni (2016.06.01-2016.09.30), amíg az adott boltban tevékenykedik és ezért tagi kivétet kap?
  Vagy ezen „dolgozó” után a teljes évben fennáll az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség?

  Ezen esetek miként érintik a 16T1041-es jelentést? Ha egyátalán érintik!
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Futballmeccs elszámolt költségei | SZJA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2016. július 5. 15:19

  Tisztelt Szakértők! Egy 10 főt foglalkoztató kft teljes létszámmal saját (céges) személygépkocsikkal és egy munkavállaló tulajdonában állóval kiutazott és részt vett a Magyarország-Izland futballmeccsen. A kiutazás kapcsán felmerült költségek (üzemanyag, autópályadíj, a mérkőzés belépődíjai, a magán személygépkocsi úti költségtérítése, szállásdíj, étkezés stb.) hogyan számolható el a társaságnál, és milyen adókötelezettségek terhelik? Tisztelettel: KSI
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • tankolás

  Csökkenti bruttó 2 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol - értesült az MTI.

 • adóellenőrzés

  A célzott kiválasztáson alapuló ellenőrzési rendszer bevezetése nyomán az első félévben 12 százalékkal több adókülönbözetet tártak fel a revizorok, mint egy évvel korábban – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Áfacsalással fertőzött terület a fa- , a kávé- , a csokoládé-kereskedelem, a szolgáltatások közül pedig a szoftverfejlesztés, az építőipar és a fuvarozás. Az online pénztárgépeknél a jogkövetés fokozására új módszert vezetett be a NAV.

 • pénz_forint

  A jelentős adótartozással rendelkező magánszemélyek és cégek listáját közölte honlapján a NAV.

 • bevásárlókocsik

  Az áruházak nem tudnak vagy nem akarnak nyereségük terhére bért emelni – írja a Magyar Idők.

 • Számviteli tanácsadó

  A végelszámolás folyamatának minden részletében eligazít nyári dupla számában a Számviteli tanácsadó; a szaklap itt rendelhető meg.