• Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Visszavásárolt életbiztosítás biztosított részére történő kifizetésének adóterhe | SZJA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 21. 13:17 Még nincs megválaszolva!Válasz legkésőbb: 2017. június 28. 23:59

  Bálint József szakértőtől kapott válaszuk pontosítása érdekében kérdésünket a felsorolt hiányosságok figyelembevételével kiegészítjük és ezt követően kérdésünk az alábbi:
  Cégünk GB115 Stádium elnevezésű vegyes életbiztosítási szerződést kötött 2001.04.21-i hatállyal 20 éves időtartamra, 3.000.000 ft. biztosítási összeggel. Szerződő partner a vállalkozás, biztosított egy magánszemély.
  A szerződés értelmében visszavásárlásra 3 év díjjal fedezett tartam eltelte után nyílik lehetőség.
  Cégünk 2016.10.11-én vásárolt vissza, tehát 15év eltelte után. A visszavásárlási összeg: 3.905.450 ft., a befizetett díjak összege 3.651.084 ft. volt.
  A biztosítási díjat cégünk havonként fizette, követelésként tartotta nyilván és nem fizetett utána adót.
  A biztosítási díjat a cég ki akarja fizetni a magánszemély részére.
  Milyen adófizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt és a vállalkozást?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Kártérítés vs járulékos költség | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 20. 13:01 Még nincs megválaszolva!Válasz legkésőbb: 2017. június 27. 23:59

  Cégünk (bérlő) egy hulladékgyűjtő gépjárművet bérel havi fix díjért. A bérlet fennállta alatt a szükséges karbantartási, javítási költségeket bérlő saját költségén elvégzi. A bérleti szerződés értelmében bérlő felelős minden olyan kárért, amely a rendeltetésellenes használat következménye. A gépjármű biztosítást a bérbeadó fizeti.
  Bérlő a gépjárművel harmadik személy gépjárművében kárt okozott. Bérbeadó ezen kárra tekintettel a biztosítása terhére kifizette a károsult részére a kárt, majd kártérítési igényét az Áfa tv. 70.§ (1) b) pontja alapján, mint felmerült járulékos költséget áfa felszámításával továbbszámlázta bérlő felé.
  Kérdés: Helyesen járt-e el a bérbeadó a továbbszámlázás során (áfásan, járulékos költségként)? Vagy a követelt összeg kártérítés, és mint ilyen nem minősül termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak, így arról számlát kiállítani nem kell, az kívül esik az áfa törvény tárgyi hatályán.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Szolgáltatásnyújtás teljesítési helye | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 20. 11:45

  Társaságunk Erdészeti és Faipari Szakvásárt és Rendezvénysorozatot szervez. A kiállítás nemzetközi jellegű, külföldi, közösségi ügyfelekkel. A rendezvény célja a vállalkozások innovációs eredményeinek bemutatása, üzleti kapcsolatok építése, a szakma megismerése, a termékek bemutatása, értékesítése és kikapcsolódás a szakvásár számos kísérő programján. A résztvevők (kiállítók) a kiállítás témájában különböző előadásokon vehetnek részt. A kiállítás egyébként nyílt, azt ingyenesen (nincs belépő) bárki megtekintheti, azonban a konferencián, szakmai előadásokon csak a kiállítók vehetnek részt. Társaságunk főszolgáltatásként a kiállítóknak ingatlanbérleti díjat és ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat (installáció, áramdíj, stb.) számláz, közösségi adószámmal rendelkezünk.
  Kérdésem, hogy a fenti esetben a közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok felé történő szolgáltatásnyújtáskor mi minősül teljesítési helynek? Az esetre az általános szabályok (Áfa tv. 37.§) vagy a különös szabályok (Áfa tv. 39.§ vagy 42.§) vonatkoznak-e?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Külföldi kiküldetésben levő dolgozó költségeinek számlázása anyacégnek | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 14. 14:46

  Tisztelt Szakértő!
  Társaságunknál kiküldetésben levő külföldi (japán) munkavállalók dolgoznak. Az anyacég(japán) azt kérte hogy az összes foglalkoztatásával felmerülő költséget mi kezeljük, és havonta számlázzuk ki az anyacég részére. A költségek: lakás bérlet, bér, tartózkodási engedély, gépkocsi bérleti díj... Ezeknek a költségeknek az átterhelésére az áfa törvény mely szakaszai az irányadók? Milyen áfa kulccsal kell számlázni ezen költségeket? Mi lesz a teljesítés időpontja? Válaszát előre is Köszönöm.
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  felszámolótól bérelt ingatlan áfa | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 8. 9:54

  Társaságunk felszámolótól bérli telephelyét, mellyel kapcsolatosan a felszámolás alá került társaság áfássá tette a bérbeadást, még a felszámolási eljárás megkezdése előtt.
  A bérleti díj meghaladja a 100ezer forintot havonta, melyre hivatkozással a felszámoló fordított áfásan állítja ki részünkre a bérleti díjról szóló számlát. A telephellyel kapcsolatos áram díj számlája azonban 27%-os áfa tartalommal kerül számlázása a felszámoló által.
  Kérdésem az lenne, hogy a felszámoló a bérleti díj , és az ahhoz kapcsolódó áram számlázásánál helyesen jár el akkor, amikor a bérleti díjat fordított áfásan, az áram díjat pedig egyenes áfásan számlázza felénk?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  KATA-s EV harmadik országbeli szolgáltatás | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 6. 15:02

  Egy KATA-s egyéni vállalkozás (nem áfa alany) számítógépes programozást végez egy harmadik országbeli, (USA) cégnek. A számla kiállításakor az adózó ezt tünteti fel a számlán: Áfa törvény hatályán kívüli jogügylet az áfa tv 37 § (1) szerint.
  Helyesen történik a számla elkészítése? Ezen bevételeivel kapcsolatban a 65-ös áfa bevalláson kell a 91.-ik sorba státusz melletti adatszolgáltatást közölni?

  Mi a teendő abban az esetben, ha ugyanezt a szolgáltatást közösségen belüli adóalany felé végzi?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Felszámolás alatt lévő cégtől kapott bérleti díj áfája | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 6. 14:22

  Társaságunk telephelyét egy felszámolás alá került cégtől bérli. A felszámoló által kiállított bérleti díj számla nem tartalmaz áfát hivatkozva a 142§ g bekezdésére, miszerint a 100 ezer forintot meghaladó szolgáltatás nyújtása fordított áfás. A felszámolás alá került társaság áfakötelessé tette a bérbeadást, még a felszámolás megkezdése előtt. A telephelyhez tartozó áram számla áfásan kerül kiállításra.
  A fentiek alapján a felszámoló helyesen állítja ki a számláit részünkre?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  EU-s partnernek VÁM raktáron keresztüli értékesítés | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. június 1. 14:15

  "A" társaság (belföldi) húskészítményeket gyártat bérmunkában "B" belföldi társasággal. A készterméket "B" telephelyén az állatorvos állategészségügyi szempontból bevizsgálja, fuvarokmányokkal is ellátják. Ezen okmányokkal ÁFA raktárba betárolják, azzal, hogy a vevő "C" (uniós, német adószámmal rendelkező) partnernek értékesíti, aki az árut 3. ország területére viszi.
  Kérdés: - hol a teljesítés helye?
  Helyesen járt-e el "A" társaság, ha a kiszámlázott árut uniós értékesítésként kezelte (a vevő "C" társaság), az áfabevallásban is ezen a soron vallotta, és A60-as összesítő elszámolásban is szerepeltette. ("C" társaságnak nincs belföldön telephelye, és adószáma se).
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Nyugdíjazás miatt megszűnt munkaviszony cafeteria | SZJA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. május 31. 11:58

  Öregségi nyugdíjkor-határt elért dolgozó munkaviszonya a nyugdíjazás miatt megszűnik 2017. év közben. A korábban részére juttatott cafeteriát időarányosan vissza kell-e fizetni a munkáltatójának?
 • Kérdező
  Anonymus

  Adó.hu kérdező

  Szakértő

  Folyamatos szolgáltatás | ÁFA

  Kérdésfeltevés időpontja: 2017. május 30. 10:05

  Alanyi mentes (és KATÁS) egyéni vállalkozó rendszeres munkavédelmi, környezetvédelmi szakértést biztosít különböző vállalkozásoknak. Vonatkozik-e rá az áfa törvény 58.§-a? Az alkalmi megbízásoknál eddig nem alkalmazta a törvénynek ezt az előírását, csak akivel folyamatos szerződése van és havonta számláz.
tovább
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • nav_logo

  A NAV honlapján mától elérhető az új rovat, „Tudjon róla! Segíthet!” címmel. A hivatal mostantól havonta frissíti azon beszámolókat, melyek az ellenőrzéseknél tapasztalt hibákról szólnak. Megéri folyamatosan figyelni a rovatot, hiszen a hivatal ezzel is segíti a vállalkozásokat a szabályok betartásában.  

 • boltos, élelmiszerlánc

  Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

 • nő, vezető, főnök

  A munkahelyi vezetők fizetése, céges autója, munkaidejének rugalmassága gyakran irigylésre méltó lehet, az előnyök mellett a vezető pozíció – a fokozott felelősség és munkateher mellett – ugyanakkor kevesebb munkajogi védelemmel járhat együtt. Ki számít a Munka Törvénykönyve (Mt.) értelmében vezető állású munkavállalónak, és milyen – az általánostól eltérő – munkajogi szabályok vonatkoznak rájuk?

 • drog

  Több mint tizenhárom kiló marihuánagyanús anyagot találtak egy személyautóban Röszkén - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) péntek reggel az MTI-vel. A rendőrség a külföldi sofőrt őrizetbe vette. 

 • Theresa May

  Theresa May brit kormányfő megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek - közölték brit kormányzati források az uniós vezetők csütörtöki brüsszeli találkozóján.