« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Áttérés mikrogazdálkodói beszámolóra egyszerűsített éves beszámolóról | Számvitel

Címkék: mikrogazdálkodói beszámoló, egyszerűsített éves beszámoló

Tisztelt Szakértő!
Egy Magyarországon bejegyzett kft alakulásától 2012.01.01-től egyszerűsített éves beszámolót készít.
A 2017-es évről szeretne mikrogazdálkodói beszámolót benyújtani.
Hol kell ezt bejelenteni (ha be kell) vagy elég ha a beszámoló készítésekor nyilatkozik arról ,hogy az előző évben még egyszerűsített éves beszámolót készített.
A mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnak milyen szabályzatai kell ,hogy legyenek.
Köszönöm a választ.
Szakértő

Bálint József | 2018. január 2. 22:56

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • irat_akta

  Január 1-jétől választható a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló. Ezzel egyidejűleg megszűnik a sajátos egyszerűsített éves beszámoló. A mikrogazdálkodói beszámoló a számviteli törvény szabályainak leegyszerűsítésére épül, az ezt választóknak számviteli politikát - és ennek részeként számviteli szabályzatokat - nem kell készítenie.

 • könyve, számla

  A tavaly év végi jogszabályváltozások módosították a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló egyes előírásait is.

 • irattartó_iroda_akta

  A 2013. január 1-jétől hatályos, először a 2013. üzleti évre alkalmazható mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló az időbeli elhatárolások területén jelentős eltéréseket tartalmaz a számviteli törvény rendelkezéseitől.

 • könyve, számla

  A gazdaságpolitika egyik deklarált célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése. A számviteli szabályozás ezt az igényt nagyon szolgálatkészen igyekezett kielégíteni. Tanulmányunkban egy vagyoncsoporton végzett vizsgálat alapján állítjuk: a számvitel az adózáshoz kapcsolódó nyilvántartások egyszerűsítése nélkül nem alkalmas az adminisztrációs terhek csökkentésére.

 • A sajátos egyszerűsített éves beszámolót felváltotta a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, megváltoztak az önellenőrzés szabályai, és megszűnt számos jogalkalmazási bizonytalanság. A kreditrendszer bevezetésével alapjaiban változott a könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése. Az Adó-Kódex Számvitel 2013 kiadvány tartalmazza a módosítások részletes magyarázatait és a hatályos jogszabályokat a tavalyi évközi változásokkal együtt.

 • mappa

  Az RSM DTM blog legfrissebb bejegyzésében a közelgő beszámoló-közzétételi határidőre tekintettel összegzi, milyen formai követelményekre érdemes odafigyelni, milyen tipikus hibák fordulnak elő évről évre, és milyen szankciókra számíthatunk az adóhatóság részéről, amennyiben nem felelünk meg a követelményeknek.

 • munkavállaló

  Megszavazta az Országgyűlés: több mint kétszerese lesz az egyszerűsített éves beszámoló értékhatára.

 • számol

  Társaságunk az adóhatóságtól határozatot kapott, miszerint 100.000 Ft mulasztási bírságot vetnek ki azon indokkal, hogy a társaság nem tett eleget a 2012. évi beszámolót érintő közzétételi kötelezettségnek. Megnéztük a 2013. májusában – beszámoló közzétételét igazoló - visszakapott NAV igazolást: a társaság beszámolója be lett küldve. Viszont találtunk egy későbbi értesítést is, amely azt jelzi, hogy a társaság cégjegyzékszáma hibásan lett feltüntetve, ezért elutasították a közzétételt. Ez esetben jogos a NAV által kiszabott bírság? A társaság beküldte a beszámolót közzétételre. A fellebbezési határidő még nem telt le, és időközben, bár bírság kiszabást követően, a 2012. évi beszámolót közzétettük, az a nyilvánosan elérhető honlapon megjelent.

 • cégvezető

  A számviteli törvény 2011. év végi módosítása számos olyan rendelkezést tartalmaz, amit már a 2011. évi beszámolókra is alkalmazni lehet. Közeledik a május 31-i közzétételi határidő, érdemes még átlapozni az Adó Kódex 2012/3. számát, amely külön kiemeli a 2011-es üzleti évre is alkalmazható új szabályokat, és felhívja a figyelmet a közzététel késedelmének vagy elmulasztásának szigorú jogkövetkezményeire is.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • Országgyűlés, parlament, szavazás, képviselők

  Az elfogadott javaslatok változatlanul hagyták a büdzséterv 1,8 százalékos, GDP-arányos hiánycélját.

 • film

  A Filmalap kezdeményezésére a jelenlegi 25 százalékról 30 százalékra nőhet a filmszakmai közvetett támogatás, vagyis az elszámolható filmgyártási költségek utáni adókedvezmény mértéke.

 • nyaralás

  Nem a legjobb megoldás várni az ügyintézéssel, és a nyári magyarországi látogatáshoz kötni a külföldön élő, tartózkodó nyugdíjasok éves adategyeztetésének intézését, mert így már késedelembe esünk. Ha azonban mégis ez a megoldás, az egyeztetés ekkor is elvégezhető, ha nem éltünk korábban a postai úton lehetséges, tehát személyes magyarországi megjelenést nem igénylő ügyintézéssel.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI.

 • építkezés

  Májusban az építőipar termelése 15,1 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit az áprilisi 14,2 százalékos növekedés után. Az év első öt hónapjában 16,9 százalékkal nőtt a termelés a tavalyi év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).