« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Egyéni vállalkozó csekély összegű (DE MINIMIS) támogatásának elszámolása | SZJA

Címkék: de minimis támogatás, egyéni vállalkozó

Mezőgazdasági Vállalkozó Agrár Széchenyi Kártya keretében folyószámlahitelt vesz fel 2015,2016,2017. években.
Az MVH a támogatás okiratban hivatkozik az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107, és 108. cikkének
a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2013. december 18.-i 1407/2013/EU, 1408/2013/EU Bizottsági rendeletekre.A vállalkozó 2015 évben igénybe vett kisvállalkozó kedvezményt is a SZJA tv 49/B §.(6) d. pontja alapján mezőgazdasági de minimis támogatást.

Kérdésem, hogy mindkét de minimis támogatást figyelembe kell v enni a 15 000 euronak megfelelő forint-
összegnél? Mi a teendő abban az esetben, ha a minimis támogatás összege a 2017. évi MVH támogatás okirata alapján több lesz 15 000 euronál?
Szakértő

Bánházi Erika | 2017. december 5. 20:31

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • adóbevallás

  Csekély összegű - de minimis- támogatások után kedvezmény vehető igénybe a társasági adóból. A kedvezmények elszámolása nem egyszerű, mert az adózónak meg kell felelnie a társasági adóról szóló törvény előírásain túl a EU-s közösségi rendeletnek is. Az Adó szaklap 2012/7. számában bemutatja a legfontosabb szabályokat, amelyeket a május 31-i adóbevallási határidő előtt tudni érdemes.

 • Traktor

  Változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövőre - hívta fel a figyelmet a NAV.

 • adó, adózás, adótörvény

  A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/C.§-a szerint az önkormányzat a saját adórendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozók számára.

 • pénztárgép

  Már 14 pénztárgépből választhatnak a cserére kötelezettek – közölte a nemzetgazdasági tárca. A gyártóknál rendkívül népszerű a de minimis támogatás, így csökkenhetnem a pénztárgép-árak – derül ki a kommünikéből.

 • Traktor

  Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a szárított takarmány feldolgozásával foglalkozó belföldi vállalkozásoknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén.

 • NAV

  Határidőkre és fontos technikai tudnivalókra figyelmeztet közleményében az adóhatóság.

 • pénztárgép

  Újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már hét engedélyezett gép közül választhatnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca de minimis támogatással nyomja lejjebb a pénztárgépek árát.

 • kutatás

  Még mindig gyakori vélemény, hogy egyetemmel vagy állami kutatóhellyel közös kutatást végezni a nagyvállalatok kiváltsága. Ez azonban ma már nincs így, sőt, a kis- és középvállalkozások a társasági adóban adóalap-csökkentésre jogosultak az ilyen ügyletek kapcsán.

 • szőlő_gyümölcs

  A szőlő- és gyümölcstermesztő gazdák 2013-tól ugyanazon az éves adóbevallási nyomtatványon igényelhetik majd a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást és a gázolaj jövedékiadó-visszatérítést, közvetlenül a NAV-tól – olvasható a kormány.hu-n.

 • adóbevallás_nyomtatvány

  Amennyiben a de minimis támogatás folyósítása több naptári évet ölel fel, például 2009-ben folyósították az előleget, 2010-ben az első részletet, 2011-ben a második részletet, akkor minden évben a befolyt összeget kell elszámolni?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.