« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Egyéni vállalkozó csekély összegű (DE MINIMIS) támogatásának elszámolása | SZJA

Címkék: de minimis támogatás, egyéni vállalkozó

Mezőgazdasági Vállalkozó Agrár Széchenyi Kártya keretében folyószámlahitelt vesz fel 2015,2016,2017. években.
Az MVH a támogatás okiratban hivatkozik az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107, és 108. cikkének
a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 2013. december 18.-i 1407/2013/EU, 1408/2013/EU Bizottsági rendeletekre.A vállalkozó 2015 évben igénybe vett kisvállalkozó kedvezményt is a SZJA tv 49/B §.(6) d. pontja alapján mezőgazdasági de minimis támogatást.

Kérdésem, hogy mindkét de minimis támogatást figyelembe kell v enni a 15 000 euronak megfelelő forint-
összegnél? Mi a teendő abban az esetben, ha a minimis támogatás összege a 2017. évi MVH támogatás okirata alapján több lesz 15 000 euronál?
Szakértő

Bánházi Erika | 2017. december 5. 20:31

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Kapcsolódó cikkek

 • adóbevallás

  Csekély összegű - de minimis- támogatások után kedvezmény vehető igénybe a társasági adóból. A kedvezmények elszámolása nem egyszerű, mert az adózónak meg kell felelnie a társasági adóról szóló törvény előírásain túl a EU-s közösségi rendeletnek is. Az Adó szaklap 2012/7. számában bemutatja a legfontosabb szabályokat, amelyeket a május 31-i adóbevallási határidő előtt tudni érdemes.

 • Traktor

  Változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatásra vonatkozó szabályok jövőre - hívta fel a figyelmet a NAV.

 • adó, adózás, adótörvény

  A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/C.§-a szerint az önkormányzat a saját adórendeletében jogosult adómentességet, adókedvezményt megállapítani a vállalkozók számára.

 • pénztárgép

  Már 14 pénztárgépből választhatnak a cserére kötelezettek – közölte a nemzetgazdasági tárca. A gyártóknál rendkívül népszerű a de minimis támogatás, így csökkenhetnem a pénztárgép-árak – derül ki a kommünikéből.

 • Traktor

  Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a szárított takarmány feldolgozásával foglalkozó belföldi vállalkozásoknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén.

 • NAV

  Határidőkre és fontos technikai tudnivalókra figyelmeztet közleményében az adóhatóság.

 • pénztárgép

  Újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már hét engedélyezett gép közül választhatnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca de minimis támogatással nyomja lejjebb a pénztárgépek árát.

 • kutatás

  Még mindig gyakori vélemény, hogy egyetemmel vagy állami kutatóhellyel közös kutatást végezni a nagyvállalatok kiváltsága. Ez azonban ma már nincs így, sőt, a kis- és középvállalkozások a társasági adóban adóalap-csökkentésre jogosultak az ilyen ügyletek kapcsán.

 • szőlő_gyümölcs

  A szőlő- és gyümölcstermesztő gazdák 2013-tól ugyanazon az éves adóbevallási nyomtatványon igényelhetik majd a szőlő- és gyümölcsültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást és a gázolaj jövedékiadó-visszatérítést, közvetlenül a NAV-tól – olvasható a kormány.hu-n.

 • adóbevallás_nyomtatvány

  Amennyiben a de minimis támogatás folyósítása több naptári évet ölel fel, például 2009-ben folyósították az előleget, 2010-ben az első részletet, 2011-ben a második részletet, akkor minden évben a befolyt összeget kell elszámolni?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • kézfogás

  Tavaly 78 százalékkal csökkent a hazai fúziós-akvizíciós ügyletek összértéke.

 • beteg_kórház

  Kedden megkapják a novemberről előrehozott 8 százalékos illetményemeléssel járó januári bérkülönbözetüket az egészségügyi szakdolgozók - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága.

 • kormányablak

  A kormányzat közigazgatás-fejlesztési terveinek megfelelően már 270 kormányablakban intézhetik ügyeiket az emberek, 29 városban - közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden a budapesti Nyugati pályaudvaron, ahol új kormányablakot adtak át.

 • pénz

  Tavaly decemberben a bruttó átlagkereset 327 700 forint volt, 13,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. 2017. január-decemberben a bruttó átlagkereset 297 000 forint, a nettó átlagkereset 197 500 forint volt. A múlt év tizenkét hónapjában a bruttó és a nettó keresetek  átlagosan 12,9 százalékkal nőttek az előző évhez viszonyítva - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

 • vám

  Az új vámtörvény zömében eljárási szabályokat tartalmaz új elemként, ezért gazdálkodói oldalról sokan hajlamosak a változások felett átsiklani. Egy ponton azonban drasztikus változás következett be és ez a vámteher egyetemleges megfizetésére vonatkozó szabályozás.