« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Feleslegessé vált tüzelőolaj értékesítése | Jövedéki adó

Címkék: ásványolajok

1. Egy budapesti kétlakásos társasházban az egyik lakást 1986-ban megvásárolták. Mivel az utcában gáz nem volt, a lakás fűtési rendszere az akkor favorizált háztartási tüzelőolajra (HTO) volt kiépítve. Az udvaron a földben minden egyes lakáshoz egy-egy kb. 5000 literes olajtartály tartozott. Ehhez csatlakozott csővezetékkel az alagsorban lévő olajkazán, a hozzá tartozó szabályozókkal, a lakásban fűtőtestekkel stb. A fűtési rendszert a korábbi tulajdonos üzemszerűen használta. A lakás vásárlásakor a tartály üres volt.
2. a két lakás tulajdonosai 1988.10.18-án a MOL-tól mint magánszemély lakosok vásároltak fejenként 4200 liter HTO-t, 33.600 Ft-ért. Ekkor még nem volt áfa. A HTO-t egy olajszállító tartálykocsival vitték ki, amelyre egy benzinkúthoz hasonló mérőegység volt felszerelve, és feltöltötték a földben lévő tartályokat. Ebben az időben a HTO még nem volt színezve, és azonos volt a diesel üzemű járművek üzemanyagával.
3. 1989-ben bevezették az utcába és a lakásokba a földgázt. Ezt követően megszűnt az olajkazán és helyette gázzal fűtöttek. Az egyik lakás tartályában maradt kb. 3000 liter HTO.
4. 1998. 09. 08-án a MOL RT. minőségellenőrző laboratóriuma bevizsgálta a HTO-t. Megállapította, hogy az olaj az 1986-os gázolaj-minőségnek felel meg. A MOL a visszavásárlással a kis tétel miatt nem foglalkozik.
5. Az olajat a tartályból mielőbb el kell távolítani, mivel a földben közel 20 éve lévő, acéllemezből készült tartály átrozsdásodhat és az olaj elfolyása környezeti kárt okozhat.
Kérdések:
1. Milyen törvényes feltételekkel értékesíthető, adható át a HTO?
2. Az értékesítésnek, átadásnak milyen adóvonzata van?
3. Az értékesítést valamilyen hatóságnak jelenteni kell-e?
Szakértő

Munkajog.hu Expert | 2004. december 30. 0:00

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.