« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Hőmérséklet változás hatására kialakult többlet üzemanyag könyvelése, az így keletkezett többlet készlet nyilvántartása, számlázással történő összekapcsolása | Jövedéki adó

Címkék: nyilvántartás

Üzemanyag töltő állomás felszín fölötti tartályban tárolja az üzemanyagot. A beszerzés során átvételkor a számlán 15 C-os ár szerepel, az üzemanyag hőmérsékletének megfelelően.
A nyári hónapokban előfordult, hogy a felszín fölötti tartályban 25-30 C-os hőmérsékletre is volt példa. A hőmérséklet változás hatására az üzemanyag tágul. Jelen esetben 800 literrel több üzemanyag került értékesítésre a beszerzéshez képest, oly módon, hogy nincsen hozzá beérkező számla, amely kizárólag a hőmérsékleti változásnak tulajdonítható, tekintettel arra, hogy az üzemanyag töltő állomás maximálisan jogszabálykövető módon gazdálkodik.

A benzinkút a fenti probléma kiküszöbölésére olyan üzemanyag számlázó programot kíván készíttetni, a kútfejjel összekötve a pénztárgépet, ennek során egyértelműen összepontozva, hogy a beszerzésből mennyi liter mikor került értékesítésre.

A felmerülő kérdések:
- Hogyan kezelje a számlázó program a térfogat növekedés miatti többlet értékesítést, mely beszerzéshez rendelje hozzá?
- Hogyan kerül könyvelésre a fent írt esetben keletkezett 800 liternyi többlet árbevétel?
- Hogyan kell a haszonkulcsot megállapítani a fenti esetben?
- Van-e egyéb teendő akár a szabályzatok, akár a számviteli rend kialakítása esetén?
Szakértő

Munkajog.hu Expert | 2011. november 23. 0:00

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.