« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Ingyenes átadás | Társasági adó

Címkék: ingyenes átadás

Egy olasz magánszemély, aki a magyar Kft-jének 100 %-ban tulajdonosa, ingyenesen átad a saját Kft-je részére általa készített dokumentum filmeket, majd ezeket a filmeket esetenként továbbszámlázza az Olaszországban bejegyzett egyéni vállalkozásának.

Kérdés: Milyen adójogi problémákat vet fel az ingyenes átadás, illetve hogy lehet meghatározni a filmek piaci értékét.

Mivel az ingyenes átadás a magyar Kft-n keresztül történik, ahol ugyanazon személy tulajdonképpen az átadó (mint magánszemély tulajdonos), és a Kft pedig ugyanazon személynek, mint olaszországi EU adószámmal rendelkező vállalkozónak számláz, milyen adójogi következményeket von maga után.

Milyen bizonylatot kell kiállítani az ingyenes átadásról az olasz magánszemélynek, illetve a piaci értéket hogyan lehet dokumentálni.
Keletkezik-e Szja, illetve áfa fizetési kötelezettség az ingyenes átadás esetén a magyar Kft-ben, illetve az olasz magánszemélynél?
Szakértő

Kolbe Tünde | 2017. november 7. 17:05

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • számítógép_klaviatura

  Egy közhasznú alapítvány tulajdonában van egy szoftver, amit térítésmentesen át szeretne adni egy egyéni vállalkozónak. A szoftver (könyvelő program) értéke százezer forint alatt van. Van-e ennek adóvonzata az átvevőnél, illetve az átadónál elszámolható-e rendkívüli ráfordításként? Az alapítvány nem végez vállalkozási tevékenységet. Mi a bizonylata az átadásnak? Kell-e számlát kiállítani?

 • ajándék

  A társaságok év végi promóciós, akciós időszakának tervezésékor fontos tisztában lenni az árengedmények, ajándékok, marketing eszközök (áruminta, ajándékcsomag) általános forgalmi adózásával – nem mindegy, ugyanis mi fog majd szerepelni a számlán.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.