« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Magyar állampolgár Olaszországban szerzett jövedelme utáni adó | SZJA

Címkék: külföldi munkavállalás, bevallás

Amennyiben egy magyar állampolgár 2012. szeptembertől munkát vállal Olaszországban 2013. december 31-ig, akkor 2012-ben és 2013-ban melyik országban kell bevallania és megfizetnie a személyi jövedelemadót a jövedelmei után? A magánszemély 2012. augusztus 31-ig munkaviszonyban dolgozik Magyarországon. Mielőtt elutazik Olaszországba, megszünteti a munkaviszonyát Magyarországon. Egy harminc éves férfiról van szó, aki még egyedülálló, és tulajdonában van egy magyarországi városban egy lakóingatlan, amelyet az olaszországi tartózkodásának ideje alatt szeretné bérbe adni egy másik magánszemélynek.
Tehát az olaszországi munkavégzésből származó külföldi jövedelme mellett Magyarországon is keletkezne jövedelme az ingatlan bérbeadásból. Hogyan kell bevallania majd a 2012. évi 1253-as személyi jövedelemadó bevallásában a Magyarországon szerzett ingatlan bérbeadásból származó jövedelmét és az olaszországi munkaviszonyból származó jövedelmét?
A magánszemély levonhatja a magyarországi ingatlan bérbeadásából származó bevételből az Olaszországban bérelt ingatlan bérleti díját az Szja tv. 17. § (5) értelmében? A hivatkozott Szja tv. 17. § (5)-ban írt más település alatt bármilyen európai unió területén lévő települést lehet érteni, vagy csak Magyarország területén lévő települést?
Az E101-es vagy A1-es nyomtatványt ki kell töltenie a magánszemélynek?
Az olasz-magyar kettős adóztatást elkerülő egyezményben van–e releváns rész, amelyet figyelembe kell vennie a magánszemélynek a 2012. évi és 2013. évi szja bevallásakor?
Szakértő

Bánházi Erika | 2012. június 17. 12:18

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • Németország

  Magyarországról tavaly 58 993 bevándorló érkezett Németországba a német statisztikai hivatal (Destatis) csütörtöki jelentése szerint.

 • London

  Alsó jövedelmi határt szabott meg a brit kormány ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi EU-állampolgárok jogosulttá váljanak egy sor szociális juttatásra - közölte szerdán a brit munka- és nyugdíjügyi minisztérium.

 • London

  Először haladta meg az egymilliót a Nagy-Britanniában dolgozó kelet-európaiak száma a brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint.

 • utazás, kiküldetés

  A világban egyre gyakoribb az életpálya során hosszabb-rövidebb ideig külföldön történő munkavégzés, amely ténynek komoly jelentősége van a szintén egész életpályát felölelő nyugdíjjogosultság szempontjából. Nem közömbös, hogy van-e lehetőség a különböző országokban folytatott munkavégzés egybeszámítására a nyugdíjjogosultsághoz, vagy nincs.

 • üzletember futóverseny

  Alapvető fontosságú kérdés, hogy a kölcsönzött munkavállalók melyik állam joghatósága alá tartoznak, vagyis melyik állam társadalombiztosítási jogszabályait kell rájuk alkalmazni. Ez nemcsak pénzügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű a kölcsönzőnek, hanem adminisztratív tekintetben is.

 • beteg_kórház

  Egészségügyi szolgáltatási járulékot annak a belföldi magánszemélynek kell fizetni, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen, valamint nemzetközi egyezmény alapján sem jogosult. Van-e fizetési kötelezettsége a tartósan külföldön tartózkodó, dolgozó magyar állampolgárnak?

 • kislány

  A családi pótlékra jogosult egy kiskorú gyermekével és a feleségével 2013. júniusában Németországba utazik határozatlan időre, mert ott vállal munkát. Be kell jelenteni a külföldi munkavállalást a családi pótlékot folyósító államkincstárnak? Jár-e a a családi pótlék a külföldi tartózkodás ideje alatt?

 • Budapest Airport

  Érdekes, helyenként megdöbbentő összefüggéseket tár föl a magyarországi migrációval kapcsolatban a TÁRKI Társadalmi Riport 2014-ben nemrégiben megjelent, „Magyarok külföldön – Mennyien? Kik? Hol?”  című tanulmány.

 • utazás, kiküldetés

  A magyar családok közel fele számol a gyerek külföldi munkavállalásával, a szülők harmada elképzelhetőnek tartja azt is, hogy gyermeke külföldön tanul majd tovább - derül ki a Jobline internetes állásportál reprezentatív, pályaorientációs kutatásából, amelyet továbbtanulás előtt álló gyermekkel rendelkező szülők körében végeztek.

 • utazás, kiküldetés

  A magyar családok közel fele számol a gyerek külföldi munkavállalásával, a szülők harmada elképzelhetőnek tartja azt is, hogy gyermeke külföldön tanul majd tovább - derül ki a Jobline internetes állásportál reprezentatív, pályaorientációs kutatásából, amelyet továbbtanulás előtt álló gyermekkel rendelkező szülők körében végeztek.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.