« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Mikrogazdálkodói beszámolóból visszatérési kötelezettség | Társasági adó

Címkék: mikrogazdálkodói beszámoló

2014.évtől mikrogazdálkodói beszámolót készitő Bt az alábbi adatai alapján melyik évtől köteles visszatérni az egyszerűsitett éves beszámoló alá?
év átl.áll.létszám nettó árbev. mérlegfőösszeg
2014 11 fő 187 795 eft 50 829 eft
2015 15 fő 186 661 eft 60 357 eft
2016 13 fő 193 212 eft 90 533 eft
2017 12 fő 225 796 eft 96 394 eft
A 1729 bevallásban a mikrogazdálkodói beszámoló készitéséhez csak mikrovállalkozást enged jelölni a program, (1 azaz 10 fő alatti vállalkozást), holott a mikrogazdálkodói bevallás feltétele mérlegfőösszeg 100 millió ftalatt, éves nettó árbevétel 200 millió forint alatt, átl. állományi létszám 10 fő alatt. A három közül kettőnek kell
megfelelni 2 év átlagában. Rosszul tudom?
Szakértő

Bálint József | 2018. március 25. 17:43

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • irat_akta

  Január 1-jétől választható a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló. Ezzel egyidejűleg megszűnik a sajátos egyszerűsített éves beszámoló. A mikrogazdálkodói beszámoló a számviteli törvény szabályainak leegyszerűsítésére épül, az ezt választóknak számviteli politikát - és ennek részeként számviteli szabályzatokat - nem kell készítenie.

 • könyve, számla

  A tavaly év végi jogszabályváltozások módosították a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló egyes előírásait is.

 • irattartó_iroda_akta

  A 2013. január 1-jétől hatályos, először a 2013. üzleti évre alkalmazható mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló az időbeli elhatárolások területén jelentős eltéréseket tartalmaz a számviteli törvény rendelkezéseitől.

 • könyve, számla

  A gazdaságpolitika egyik deklarált célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése. A számviteli szabályozás ezt az igényt nagyon szolgálatkészen igyekezett kielégíteni. Tanulmányunkban egy vagyoncsoporton végzett vizsgálat alapján állítjuk: a számvitel az adózáshoz kapcsolódó nyilvántartások egyszerűsítése nélkül nem alkalmas az adminisztrációs terhek csökkentésére.

 • A sajátos egyszerűsített éves beszámolót felváltotta a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló, megváltoztak az önellenőrzés szabályai, és megszűnt számos jogalkalmazási bizonytalanság. A kreditrendszer bevezetésével alapjaiban változott a könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése. Az Adó-Kódex Számvitel 2013 kiadvány tartalmazza a módosítások részletes magyarázatait és a hatályos jogszabályokat a tavalyi évközi változásokkal együtt.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.