« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Szabadalom aktiválása | Számvitel

Címkék: szabadalom, szellemi termékek

2015- ben egy cég megállapodást kötött a feltalálókkal szabadalmak hasznosításáról. A Szellemi Tulajdon Hivatala - a korábbi hasznosító cég helyett - a szabadalmak jogutódjaként a kérdéses vállalkozást bejegyezte. A szabadalmi eljárás során a cég fizette az évente esedékes fenntartási díjakat, azokat költségként elszámolta, egyéb a szabadalomhoz köthető kutatás fejlesztési ráfordítás nem merült fel. 2017-ben a szabadalom végleges szabadalmi oltalmi bejegyzése egyik szabadalom esetében megtörtént., a másik jelenleg ideiglenes oltalom alatt áll.

A cég tulajdonosai szeretnék kimutatni a könyveiben a szabadalmakat szellemi termékként 1-1 millió forint értékben.

A kérdésem, hogy miként aktiválhatja a szabadalmakat szellemi termékként, ha a korábbi években csupán a szabadalom fenntartási díjakat fizette, kutatás fejlesztés a cégben nem történt.

Elfogadható megoldása-e a tárgyévben felmerült fenntartási, szabadalom megadási költségnek megfelelő összegben szellemi termékként történő aktiválás, majd év végén 1-1 milió forintra értékelve és értékelési tartalékként elszámolva a különbözet könyvelése. (ez esetben a "piaci értéken" történő értékelés alátámasztása független szakértővel, majd a tárgyévtől kezdve független könyvvizsgálói ellenjegyzés szükséges ennek minden költségével?)

Van-e esetleg más megfelelő számviteli megoldás a "tulajdonos igények" kielégítésére.
Szakértő

Győri Éva | 2018. január 31. 10:57

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Kapcsolódó cikkek

 • munka, számítógép

  A szoftverfejlesztő és szoftverhasznosító cégek, a franchise-tulajdonosok, a szabadalommal, know-how-val és oltalmi mintával rendelkező vállalkozások számára több olyan társasági adó és helyi iparűzési adó kedvezmény is létezik, melyekkel akár teljes adómentesség vagy adóalap-csökkentés érhető el. Cikkünkben bemutatjuk a részleteket és táblázatos formában is áttekinthetőek a lényegi pontok.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.