« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Anonymus

Adó Kérdező

Szabadalom aktiválása | Számvitel

Címkék: szabadalom, szellemi termékek

2015- ben egy cég megállapodást kötött a feltalálókkal szabadalmak hasznosításáról. A Szellemi Tulajdon Hivatala - a korábbi hasznosító cég helyett - a szabadalmak jogutódjaként a kérdéses vállalkozást bejegyezte. A szabadalmi eljárás során a cég fizette az évente esedékes fenntartási díjakat, azokat költségként elszámolta, egyéb a szabadalomhoz köthető kutatás fejlesztési ráfordítás nem merült fel. 2017-ben a szabadalom végleges szabadalmi oltalmi bejegyzése egyik szabadalom esetében megtörtént., a másik jelenleg ideiglenes oltalom alatt áll.

A cég tulajdonosai szeretnék kimutatni a könyveiben a szabadalmakat szellemi termékként 1-1 millió forint értékben.

A kérdésem, hogy miként aktiválhatja a szabadalmakat szellemi termékként, ha a korábbi években csupán a szabadalom fenntartási díjakat fizette, kutatás fejlesztés a cégben nem történt.

Elfogadható megoldása-e a tárgyévben felmerült fenntartási, szabadalom megadási költségnek megfelelő összegben szellemi termékként történő aktiválás, majd év végén 1-1 milió forintra értékelve és értékelési tartalékként elszámolva a különbözet könyvelése. (ez esetben a "piaci értéken" történő értékelés alátámasztása független szakértővel, majd a tárgyévtől kezdve független könyvvizsgálói ellenjegyzés szükséges ennek minden költségével?)

Van-e esetleg más megfelelő számviteli megoldás a "tulajdonos igények" kielégítésére.
Szakértő

Győri Éva | 2018. január 31. 10:57

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • munka, számítógép

  A szoftverfejlesztő és szoftverhasznosító cégek, a franchise-tulajdonosok, a szabadalommal, know-how-val és oltalmi mintával rendelkező vállalkozások számára több olyan társasági adó és helyi iparűzési adó kedvezmény is létezik, melyekkel akár teljes adómentesség vagy adóalap-csökkentés érhető el. Cikkünkben bemutatjuk a részleteket és táblázatos formában is áttekinthetőek a lényegi pontok.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Győri Éva

 • Cserteg Rita

 • Bálint József

Újdonságok

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Két újabb ország, a Bahama-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis került le pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról, amelyet tavaly decemberben hagytak jóvá.

 • forint

  A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

 • gyár, robot

  Az automatizálás Magyarországon egymillió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni 2030-ig a mérsékelt ütemezési forgatókönyv alapján - állapította meg az MTI-nek eljuttatott tanulmányában a McKinsey vezetési tanácsadó cég.

 • InfoTandem: beruházások

  Történelmi rekordot értek el tavaly a beruházások, megközelítve a 6,5 ezer milliárd forintos szintet. A költségvetési szervek 59 százalékkal többet invesztáltak, mint egy évvel korábban. Az InfoTandem infografikája.

 • költözés, költöztetés

  Mi a jogi jelentősége, ha a munkavállaló elköltözik? Kötelező-e a munkavállalónak követnie a munkáltatót, ha a cég székhelyet vált? Összefoglaljuk, milyen teendői vannak a feleknek, ha a munkaviszony fennállása alatt valamelyikük elköltözik.