« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Szociális hozzájárulási adó egyéni vállalkozását szüneteltető esetén | Egyéb adók

Címkék: szociális hozzájárulási adó

A főállású egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt kell-e szociális hozzájárulási adót fizetni?
Szakértő

Munkajog.hu Expert | 2012. január 1. 0:00

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • tb_kodex

  Mennyi járulékot és milyen járulékalap után kell fizetni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból, hogyan változott az egészségügyi hozzájárulás, mi alapján számolják a nyugdíjat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait? Minden kérdésre választ kaphat az Adó-kódex - Társadalombiztosítás 2013 kiadványból. (Promóciós tartalom)

 • A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete

  Ötkulcsos áfa bevezetése jogilag nem lehetséges, áfaemelésre van mód, de az gazdaságilag káros. Vitatott, hogy helye van-e a magyar adórendszerben egy új, egyszerűsített adózási formának, de az valószínű, hogy azt nem a foglalkoztatottak számához érdemes kötni. A vagyonadó és a többkulcsos szja hozhatna érdemi többletbevételt a büdzsének, amely ezek hiányában csak a kiadások kemény csökkentésével tartható egyensúlyban. Adószakértőkkel beszélgettünk a magyar adórendszer alakításának lehetőségeiről.

 • Orbán Viktor

  A 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25-54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulék a felére csökken – jelentette be a Parlamentben Orbán Viktor. A kormány munkahelyvédelmi akciótervének részeként jelentős kedvezményeket ad a tartósan munkanélkülieket és kismamákat foglalkoztatóknak. A 6 millió forint alatti árbevételű mikrovállalkozások egyetlen adót fizetnek majd, ami legfeljebb 50 ezer forint lesz. Lehullott a lepel a kisvállalatok adójáról is, és a kormány kiiktatja az áfacsapdát.

 • számol

  A munkahelyvédelmi akcióterv részeként hétfőn a parlament elfogadta a foglalkoztatást terhelő adó-és járulékkedvezményeket, valamint a kisvállalkozások működési feltételeit javító pénzforgalmi áfa bevezetését és a házipénztári korlát feloldást is tartalmazó salátatörvényt.

 • parlament

  Törvény lett a munkahelyvédelmi akcióterv javaslataiból – a parlament hétfői ülésnapján a képviselők elfogadták a járulékcsökkentést és a kkv-k működési feltételeinek javítását célzó, valamint a kisvállalkozások két új adóneméről szóló törvényjavaslatokat. Az új szabályok 2013. január 1-el lépnek hatályba.

 • Balog Ádám

  A célzott járulékcsökkentés úgy működik majd, hogy a munkaadók a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le a kedvezményeket. Az eva és az ekho megmarad, legfeljebb elsorvad. A munkahelyvédelmi akcióterv szeptemberben emelkedhet törvényerőre. Balog Ádám helyettes államtitkár árulta el a csomag néhány fontos részletét.

 • Parragh László

  A tételes adózás nemcsak az evásoknak nyújt alternatívát, a kisvállalati adónál a 16 százalékos kulcsot ellentételezi a szociális hozzájárulási adó egy részének eltűnése – értékelte a munkahelyvédelmi akciótervet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

 • pénz

  Pártpolitikai oldaltól függetlenül nagy az egyetértés a politikusok között abban, hogy a járulékokat csökkenteni kell. A közgazdászok azonban korántsem látják ezt ennyire egyértelműnek.

 • építőmunkás

  Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel. A mellékletből kiemelve tekintsük át, hogy a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetű munkavállalókra tekintettel milyen kedvezményeket érvényesíthetnek a foglalkoztatók 2013. január 1-től az élő munkára rakódó közterhekből.

 • apa_munka

  A munkaadók és a munkavállalók képviselői is üdvözölték a kormány tízpontos tervét. A munkaadók szerint a 600 ezer embert foglalkoztató feketegazdaság fehéredhet, a szakszervezetek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az adókedvezmény önmagában nem teremt munkaerő iránti keresletet.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Győri Éva

 • Cserteg Rita

 • Bálint József

Újdonságok

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Két újabb ország, a Bahama-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis került le pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról, amelyet tavaly decemberben hagytak jóvá.

 • forint

  A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

 • gyár, robot

  Az automatizálás Magyarországon egymillió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni 2030-ig a mérsékelt ütemezési forgatókönyv alapján - állapította meg az MTI-nek eljuttatott tanulmányában a McKinsey vezetési tanácsadó cég.

 • InfoTandem: beruházások

  Történelmi rekordot értek el tavaly a beruházások, megközelítve a 6,5 ezer milliárd forintos szintet. A költségvetési szervek 59 százalékkal többet invesztáltak, mint egy évvel korábban. Az InfoTandem infografikája.

 • költözés, költöztetés

  Mi a jogi jelentősége, ha a munkavállaló elköltözik? Kötelező-e a munkavállalónak követnie a munkáltatót, ha a cég székhelyet vált? Összefoglaljuk, milyen teendői vannak a feleknek, ha a munkaviszony fennállása alatt valamelyikük elköltözik.