« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Szociális hozzájárulási adó egyéni vállalkozását szüneteltető esetén | Egyéb adók

Címkék: szociális hozzájárulási adó

A főállású egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése alatt kell-e szociális hozzájárulási adót fizetni?
Szakértő

Munkajog.hu Expert | 2012. január 1. 0:00

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Az adó.hu összes prémium tartalmát (prémium cikkek, szaklapok, kérdés-válasz szolgáltatás)
elérheti egész éven át mindössze 29 900 Ft + áfáért (37 973 Ft)
Bővebb információ az ADÓklub Online csomagról

Kapcsolódó cikkek

 • tb_kodex

  Mennyi járulékot és milyen járulékalap után kell fizetni, milyen kedvezményeket lehet igénybe venni a szociális hozzájárulási adóból, hogyan változott az egészségügyi hozzájárulás, mi alapján számolják a nyugdíjat és a megváltozott munkaképességűek ellátásait? Minden kérdésre választ kaphat az Adó-kódex - Társadalombiztosítás 2013 kiadványból. (Promóciós tartalom)

 • A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete

  Ötkulcsos áfa bevezetése jogilag nem lehetséges, áfaemelésre van mód, de az gazdaságilag káros. Vitatott, hogy helye van-e a magyar adórendszerben egy új, egyszerűsített adózási formának, de az valószínű, hogy azt nem a foglalkoztatottak számához érdemes kötni. A vagyonadó és a többkulcsos szja hozhatna érdemi többletbevételt a büdzsének, amely ezek hiányában csak a kiadások kemény csökkentésével tartható egyensúlyban. Adószakértőkkel beszélgettünk a magyar adórendszer alakításának lehetőségeiről.

 • Orbán Viktor

  A 25 év alattiak, az 55 év felettiek és a 25-54 éves kor közötti, képzettséget nem igénylő munkát végzők esetében a munkáltatói járulék a felére csökken – jelentette be a Parlamentben Orbán Viktor. A kormány munkahelyvédelmi akciótervének részeként jelentős kedvezményeket ad a tartósan munkanélkülieket és kismamákat foglalkoztatóknak. A 6 millió forint alatti árbevételű mikrovállalkozások egyetlen adót fizetnek majd, ami legfeljebb 50 ezer forint lesz. Lehullott a lepel a kisvállalatok adójáról is, és a kormány kiiktatja az áfacsapdát.

 • számol

  A munkahelyvédelmi akcióterv részeként hétfőn a parlament elfogadta a foglalkoztatást terhelő adó-és járulékkedvezményeket, valamint a kisvállalkozások működési feltételeit javító pénzforgalmi áfa bevezetését és a házipénztári korlát feloldást is tartalmazó salátatörvényt.

 • parlament

  Törvény lett a munkahelyvédelmi akcióterv javaslataiból – a parlament hétfői ülésnapján a képviselők elfogadták a járulékcsökkentést és a kkv-k működési feltételeinek javítását célzó, valamint a kisvállalkozások két új adóneméről szóló törvényjavaslatokat. Az új szabályok 2013. január 1-el lépnek hatályba.

 • Balog Ádám

  A célzott járulékcsökkentés úgy működik majd, hogy a munkaadók a szociális hozzájárulási adóból vonhatják le a kedvezményeket. Az eva és az ekho megmarad, legfeljebb elsorvad. A munkahelyvédelmi akcióterv szeptemberben emelkedhet törvényerőre. Balog Ádám helyettes államtitkár árulta el a csomag néhány fontos részletét.

 • Parragh László

  A tételes adózás nemcsak az evásoknak nyújt alternatívát, a kisvállalati adónál a 16 százalékos kulcsot ellentételezi a szociális hozzájárulási adó egy részének eltűnése – értékelte a munkahelyvédelmi akciótervet Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

 • pénz

  Pártpolitikai oldaltól függetlenül nagy az egyetértés a politikusok között abban, hogy a járulékokat csökkenteni kell. A közgazdászok azonban korántsem látják ezt ennyire egyértelműnek.

 • építőmunkás

  Az Adó szaklap 2012/14-15. száma külön mellékletben, számítási példákkal ismertet meg az akcióterv jogszabályainak részleteivel. A mellékletből kiemelve tekintsük át, hogy a munkaerő-piaci szempontból leghátrányosabb helyzetű munkavállalókra tekintettel milyen kedvezményeket érvényesíthetnek a foglalkoztatók 2013. január 1-től az élő munkára rakódó közterhekből.

 • apa_munka

  A munkaadók és a munkavállalók képviselői is üdvözölték a kormány tízpontos tervét. A munkaadók szerint a 600 ezer embert foglalkoztató feketegazdaság fehéredhet, a szakszervezetek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az adókedvezmény önmagában nem teremt munkaerő iránti keresletet.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Újdonságok

 • kézfogás

  A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához elemzők szerint.

 • eurostat

  Közel nyolcszoros a különbség az Európai Unió tagországai között a minimálbér összegében, a legmagasabb minimálbért Luxemburgban fizetik - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) pénteken közzétett jelentéséből. Magyarországon a minimálbér az ötödik legalacsonyabb uniós összevetésben.

 • építkezés

  Az elmúlt évben 44 százalékkal  több új lakás épült, mint egy évvel korábban.  A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján az építendő lakások száma 37 997 volt, 20,4 százalékkal több az előző évinél - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • Varga Mihály

  Varga Mihály kijelentette a Magyar Időknek adott interjújában: a kormány nem tett le arról, hogy a személyi jövedelemadó jelenleg 15 százalékos kulcsát egy számjegyűre változtassa. 

 • benzin

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 359 forintra nőtt, a benziné 351 forint maradt.