« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Üzemanyag költség átszámlázása esetén jövedéki adó visszatérítés | Jövedéki adó

Címkék: jövedéki adó, üzemanyagköltség, áthárított költség

Üzemanyagköltség átszámlázása tárgyban Győri Évától megkaptam a választ, 2/a kérdésemet azonban pontosítani szeretném.
Az anyavállalat jelenleg a gázolaj jövedéki adójának visszatérítésére jogosult saját tevékenységéhez felhasznált gázolaj után, mivel rendelkezik a MOL Nyrt-vel a szükséges megállapodással, illetve telephelyein üzemeltetett üzemanyagkutakból történt felhasználásoknál a 2003. évi CXXVII. tv. (Jöt.)–nek megfelelő dokumentációkkal.

Amennyiben az anyavállalat bérbe adja gépjárműveit leányvállalatának, aki a fuvarozási tevékenységet a jövőben végzi, és
- a MOL Nyrt-től kapott számlák továbbra is a bérbeadó anyavállalat nevére szólnak,
- a saját telephelyeken működtetett üzemanyagkutak továbbra is az anyavállalat tulajdonában vannak, és
-a felhasznált gázolaj mennyisége és értéke az anyavállalat által átszámlázásra kerül a leányvállalat felé,
Jogosult-e az anyavállalat a bérleti szerződés megkötése után is a kereskedelmi gázolaj jövedéki adó visszatérítésére, ha nem, akkor a leányvállalat milyen feltételek teljesülése esetén kaphatja meg ezt az adóvisszatérítést?
Szakértő

Győri Éva | 2012. augusztus 2. 11:11

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • számológép

  2012-től a külföldi kiküldetésre tekintettel kifizetett napidíj meghatározott része igazolás nélkül elszámolható költségnek minősül, tehát nem adózik. A kedvező változás mellett azonban a kiküldetéssel, kirendeléssel kapcsolatos költségtérítések adójogi megítélése számtalan kérdést vet fel – ezekre találunk válaszokat az Adó szaklap 2012/7. számában.

 • utazás, kiküldetés

  A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

   

 • utazás, kiküldetés

  A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

   

 • A Nemzetgazdasági Minisztérium épülete

  Többlettel zárt az államháztartás szeptemberben: a szép adatok mögött a vártnál kevesebb céges adóbevétel és a reméltnél magasabb áfa- és jövedékiadó-befizetések állnak.

 • Traktor

  A termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat, a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján. A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja.

 • Cigaretta

  Május helyett júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány tervei szerint idén már több emelés nem lesz, de a kényszer felülírhatja az elképzelést – írja keddi számában a Napi Gazdaság.

 • Traktor

  Három hatóság helyett csak a NAV-hoz kell fordulniuk a gazdáknak 2013 januárjától, ha a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját visszaigénylik.

 • sör

  Jövő év elejétől a jövedéki adótörvény módosításai értelmében változik ásványolaj, az alkoholtermék, a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek adómértéke – áll a NAV közleményében.

 • pálinka

  Mérséklődött, de még mindig magas a visszaélések száma a magánfőzés keretében előállított párlatokkal - közölte a NAV.

 • Így változik a termékdíj és jövedéki adó

  Többen fizetnek jövőre termékdíjat, emelkednek a jövedéki biztosítékok összegei, változnak  az éves beszámolóra vonatkozó általános szabályok, s a közbenső mérlegre vonatkozó rendelkezések is - derül ki a PwC elemzéséből.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.