« Vissza a kérdés-válasz főoldalra

Ez a válasz több mint egy éve került publikálásra. A válaszban szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Anonymus

Adó Kérdező

Üzemanyagköltség átszámlázása | Jövedéki adó

Címkék: üzemanyag-megtakarítás, jövedéki adó, számlázás, áthárított költség

Társaságunk saját tevékenységéhez tehergépjárműveket használ. A gépjárművek tankolása részben a telephelyein működő üzemanyagkutakból, részben a MOL üzemanyagkútjain történik. A jelentős forgalomra tekintettel a MOL egyedi, kedvezményes áron értékesít a társaság részére.
A társaság a közelmúltban alapított, egyszemélyes leányvállalatába kívánja kiszervezni a szállítási tevékenységet, s ennek érdekében a gépkocsiállományt a jövőben a leányvállalat bérleti szerződés keretében fogja üzemeltetni. A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a gépjárműveket a felhasznált üzemanyaggal együtt adja bérbe a bérbeadó. Így a fuvarozói kedvezményre a bérbeadó jogosult.

1. Az anyavállalat megteheti-e, hogy a kedvezmény érvényesítése érdekében továbbiakban is beszerzi a gázolajat, és azt az ügyviteli rendszerben kimutatott tankolási és költségadatok alapján, a bérleti szerződésre hivatkozva továbbterheli leányvállalata felé, vagy ebben az esetben már a jövedéki adóról szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységet végez? (Az anyavállalat jövedéki engedéllyel nem rendelkezik)

2. Amennyiben történhet az első kérdésben meghatározott költségátterhelés, az alábbiakban is kérjük válaszukat:

a. Amennyiben az első kérdésben meghatározottak alapján történik az üzemanyag elszámolás, az anyavállat jogosult-e a bérbe adott gépjárművek által használt kereskedelmi gázolaj adó-visszatérítési igényének benyújtására?

b. A leányvállalat alkalmazott gépkocsivezetői részére Szja törvény 27. § (1) b, valamint (2) bekezdése szerinti üzemanyag-megtakarítást szeretne fizetni, a törvényben meghatározott, maximum 100 ezer Ft/hó összegben.

Az anyavállalat által kibocsátott számlának elegendő-e tartalmazni gépkocsinként a felhasznált üzemanyag mennyiségét ahhoz, hogy a leányvállat gépkocsivezetői részére az Szja törvény üzemanyag-megtakarítás elszámolható legyen? (A leányvállalat a 60/1992 Korm. rendelet 1/A. mellékletében feltüntetett módon határozza meg a műszaki alapadatok alapján az üzemanyag fogyasztási alapnormát, az igazolt kilométer-futásteljesítmény a menetlevelek alapján rendelkezésre áll. )
Szakértő

Győri Éva | 2012. július 31. 18:08

Válasz

Tisztelt Látogatónk! A válasz csak előfizetőink számára érhető el!

'

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával, ellenkező esetben tájékozódjon kedvező előfizetési lehetőségeinkről!

Kapcsolódó cikkek

 • tankolás

  Havi 100 ezer forint üzemanyag-megtakarítás adható adómentesen egy gépkocsivezetőnek egy hónapban. Ha valaki csak 10 napot dolgozik egy hónapban, mert kilépett a cégtől, a havi 100 ezer forintot arányosítani kell-e a ledolgozott munkanapok arányában? Szabadság, betegség befolyásolja-e a kifizetés adómentességét?

 • tankolás

  Van egy cég, akinek az alkalmazottja Magyarországon és Romániába jár ügynökként munkaruhát értékesíteni a céges autóval. Az autót céges és magánhasználatra is használja. A tankolás számlák a cég nevére szólnak. Milyen áron lehet kiszámlázni a magánhasználatot? Kell fizetni a dolgozónak üzemanyag-megtakarítást? Kell ezt a dolgozónak bérszámfejteni?

 • utazás, kiküldetés

  A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

   

 • utazás, kiküldetés

  A munkavállalót munkáltatója külföldi kiküldetésre kötelezi, olyan országba, ahová útlevél is szükséges. Vajon kit terhelnek ilyenkor az útlevél elkészítésének költségei? Áthárítható-e ez a munkavállalóra arra hivatkozással, hogy az útlevelet a munkaviszonyon kívül is használhatja?

   

 • NAV

  Újabb, feketegazdaság elleni intézkedés lép életbe nemsokára,  a jövő év közepén ugyanis bekötik a cégek számlázását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, írja a Magyar Idők.

 • számla

  Az áfa-törvény szerinti teljesítés időpontját megelőzően a részletfizetés, határozott időre történő elszámolás egyértelmű lehetőséget a teljesítést megelőző számlázásra. Kérdés azonban, hogy a konferenciák és rendezvények részvételi díját, illetve az előre kifizetett termékértékesítéseket hogyan lehet számlázni.

 • iroda_számla

  A számla kötelező tartalmi eleme lesz a vevő adószáma, ha az áfa összege eléri a 2 millió forintot – hívja fel a figyelmet hírlevelében a Deloitte Zrt. Másként kell kijavítani az elrontott számlákat is.

 • bankkártya

  A számlázószoftverek magyar nyelvű dokumentációjának hiányáért büntet a NAV; a magyarra fordítás nem elegendő – írja a BDO Magyarország.

 • óra

  Idén a tavalyi 67 százalékkal szemben a számlák 70 %-át időben egyenlítették ki a cégek,  áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében.

 • számla

  Az adótörvények módosításai közül mindig a legsürgősebb megismerkedni az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény új rendelkezéseinek tartalmával, mert azt szinte azonnal elkezdjük használni. Sok kisvállalkozó saját maga végzi a számlázást, ezért számukra különösen fontos az új szabályok lényegének ismerete. Ebben a pénztelen gazdasági környezetben ugyanis nagyon gyorsan visszaküldik a számlánkat, és akkor a kifizetése újabb egy hónapot késik.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Miért jó a kérdés-válasz?

Adózási, számviteli és társadalombiztosítási témában kérdezhet elismert szakértőinktől, akik 5 munkanapon belül szakmai választ biztosítanak.

Szakértőink

 • Győri Éva

 • Bálint József

 • Lakatos Zsuzsa

  2004-ben végeztem Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán közgazdászként és mérlegképes könyvelőként. Az adóügyekben való jártasságot elengedhetetlennek tartottam, így 2007-ben megszereztem az adótanácsadói, majd az adószakértői képesítést. Közel 12 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezem a számvitel és az adózás területén, és számos kezdő illetve működő vállalkozásnak segítettem adózási témakörökben. Szeretném, hogy a magyarországi vállalkozások számára egy olyan segítség álljon rendelkezésére, mellyel a lehető leghatékonyabban el tudjanak igazodni a jogszabályi útvesztőkben. Célom, hogy ebben alapvető részt vállaljak és ezért igyekszem jól használható, könnyen alkalmazható információkkal támogatást nyújtani.
 • Cserteg Rita

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.