A hét kérdése: kkv-besorolás és transzferár

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Melyik évtől keletkezik a cégeknek a középvállalkozási méret miatt transzferár-nyilvántartás készítési kötelezettsége?

Kérdés:

Két, egymástól teljesen független - a KKV. törvény szerint önálló - vállalkozás ("A" és "B" Kft.) az elmúlt években végig kisvállalkozás volt. 2016 novemberében "A" Kft. felvásárolta a "B" Kft. többségi tulajdonrészét, így kapcsolódó vállalkozásokká váltak. A két Kft. összeszámított létszáma meghaladja az 50 főt (2016-ra, 2015-re és 2014-re vonatkozóan is).

A kérdésem arra vonatkozik, hogy 2016.12.31-én, amikor meg kell állapítani, hogy a két Kft. középvállalkozásnak minősül-e, és érinti-e őket a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség, akkor összevontan vesszük figyelembe a két Kft. adatait, ez által együtt középvállalkozásoknak számítanak, viszont az ún. kétéves szabályt ilyenkor figyelembe kell-e venni? Ha igen, akkor a Kft-t hiába számítanak 2016.12.31-én középvállalkozásnak együtt, mivel a korábbi években végig kisvállalkozások voltak, a kétéves szabály miatt csak 2018-től fogja őket érinteni a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség. Melyik évtől...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén 

 • forint

  Az idei első negyedévben lényegesen több vámot és jövedéki adót szedett be az adóhatóság, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Vámügyi Szövetség tavaszi konferenciájának pénteki sajtótájékoztatóján, Egerben.

 • stop

  Az Európai Bizottság további öt évvel, változatlan százalékos értékkel meghosszabbította mások mellett a Kínából érkező acél drótkötelekre és kábelekre vonatkozó dömpingellenes vámszabályozást pénteken.

 • Szép Kártya

  Több mint 4,3 milliárd forint idén május 31-én lejáró, 2016-ban kapott juttatás van még a Széchenyi Pihenőkártyákon.

   

 • feketegazdaság

  Nőtt a feketefoglalkoztatás mértéke – derült ki a nemzet­­gazdasági tárca foglalkoztatásfelügyeleti főosztályának adataiból, írja a Világgazdaság.