A lengyel kormányt is érdekli az EKÁER

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A lengyel kormány figyelmét is felkeltette az online pénztárgép és az EKÁER - közölte az NGM.

Az EKÁER és az online pénztárgép-rendszer működése állt Leszek Skiba, lengyel pénzügyminiszter-helyettes egynapos munkalátogatásának középpontjában. A fokozott nemzetközi érdeklődés érthető: két év alatt több, mint 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek az online pénztárgép és az EKÁER rendszer.

A két rendszer működéséről Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a lengyel politikust. Elmondta: afőszerep a kockázatelemzőké, ők dolgozzák fel a több mint 220 ezer pénztárgép küldte adatokat. Az utaztatásos áfacsalások kiszűrésére létrehozott EKÁER-ben mintegy 55 ezer regisztrált vállalkozás 16 millió szállítmányának adatait elemzik az adóhivatal szakemberei. 

2016. május 31-ig  az adóhivatal 22 ezer ellenőrzést végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy az online kasszát üzemeltetők betartják-e adózási kötelezettségüket, így például az árusított termék mellé adnak-e nyugtát vevőiknek.  Az adómorál jelentős javulása ellenére – a célzott kiválasztási rendszernek köszönhetően - a NAV 403 millió forint mulasztási bírságot szabott ki. A kockázatelemzők  jelzése alapján indult vizsgálatokban a revizorok csak az idén már 563 millió forintot meghaladó eltitkolt adót tártak fel.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

Az EKÁER-hez kapcsolódó 15 ezer ellenőrzésben a NAV az év első öt honapjában a 64,5 millió forint mulasztási bírság  mellett, jelentős összegű adókülönbözetet tárt fel.  Május 31-ig a vizsgált cégeknél  gyakorlatilag 6,8 milliárd forintnyi eltitkolt adót jegyzőkönyveztek a revizorok. A NAV munkatársai a közúti ellenőrzések során 80 ezer tehergépjárművet vettek górcső alá. A költségvetés és a tisztességes adófizetők érdekében bevezetett EKÁER alkalmas arra is, hogy az egészségre káros élelmiszereket ne is engedje a piacra, a boltok polcaira. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 23 esetben semmisítette meg a közúti ellenőrzések során kiszúrt, jellemzően igazolatlan eredetű szállítmányokat.

Ahhoz, hogy az adóeltitkolók is fizessék meg az államkasszát megillető közterheket, a közúti kamerák mellett az országban több ponton is működő közúti súlymérők és az ún. diszpécser modul is hozzájárul. Az idén debütáló diszpécser modul gyakorlatilag az országúton állomásozó revizorokat és pénzügyőröket irányítja célzottan - az adatok alapján – a tisztességtelen vállalkozások szállítmányaihoz.

Tamásné Czinege Csilla hangsúlyozta, hogy az EKÁER-t és az online pénztárgép rendszerét még az OECD is olyan gazdaságfehérítő intézkedésként emelte ki országtanulmányában, amely sikeresen növelte az adóbeszedés hatékonyságát. Ezt igazolja költségvetés bevételi adatsora is. Csak idén több mint 2,3 milliárd forintnyi tartozást egyenlítettek ki az EKÁÉR szűrőjén fennakadt végrehajtható adótartozást felhalmozó vállalkozások.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.