Adóregisztráció: enyhül a szigor

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV a jövőben nem törli azonnal azon cégek adószámát, amelyek elmulasztják kitölteni a kockázatkezelési eljárás részét képező kérdőívet; első alkalommal csak bírságol az adóhatóság. A már törölt cégek alapítói nem lesznek öt évre eltiltva a további cégalapítástól – közölte a kormányzati portálon a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca pénteki közleménye szerint szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-jétől élő szabályt, amely szerint a NAV törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják. A szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata. Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek – írja közleményében a tárca.

Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt. Emiatt a kormány - értékelve a gyakorlati tapasztalatokat - döntött az "egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály" kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások alapítóu, amelyeknek az adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szabály szerint - a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér – olvasható a közleményben. • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • nav_logo

  Egy, a fiktív cégek ellen kitalált, de elhibázott törvény miatt a NAV több, rendben működő vállalkozás adószámát is megszüntetheti. A kormány most próbál javítani – írja az Index.

 • nav_logo

  Sem a magyar számviteli előírások nem vonatkoznak, sem magyarországi társaságiadó-fizetés nem hárul azokra a külföldi vállalkozásokra, akik magyarországi adószámmal rendelkeznek, de nincsen belföldi telephelyük – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

 • cégvezető

  Gyakori tapasztalat volt korábban, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással „bedöntötték” vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Ennek a gyakorlatnak vet véget az adóregisztrációs eljárás.

 • Adóregisztrációs eljárás cégalapítás előtt

  2012. január 1-jétől lényegesen változtak a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó törvényi előírások. Az adószám megállapítására nem automatikusan, hanem csak az adóregisztrációs eljárás lefolytatását követően kerülhet sor. A NAV részletes tájékoztatót adott ki az eljárásról.
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • forint_pénz

  Még karácsony előtt megkapják a jogosultak a januárban esedékes családtámogatásokat, azaz a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatást (gyet) - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • munkanélküliség

  Július-szeptemberben már a harmadik egymást követő negyedévben emelkedett újabb történelmi rekordra a foglalkoztatottak száma az Európai Unióban és az euróövezetben, jelezve, hogy erős gazdasági növekedés mellett egyre feszítettebbé válik a munkaerőpiac.

 • vasút

  Vasúti teherszállítmányokban, vasérc alá rejtve találtak cigarettát a pénzügyőrök - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

 • vám

  Jelentős változás előtt áll a nemzeti vámszabályozás. Az RSM Blog összegyűjtötte a lefontosabb tudnivalókat.

 • ajándék

  A digitális fejlődés egyik mellékhatásaként tapasztalhattuk meg ebben az évben, hogy az e-szja bevallások sikeres bevezetésével párhuzamban a civil szervezetek számára felajánlott 1 százalékos adományok összege lecsökkent. A céges adományok és ezek adókedvezménye azonban nem változott, érdemes ezzel is számolni év vége előtt!