Adóregisztráció: enyhül a szigor

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV a jövőben nem törli azonnal azon cégek adószámát, amelyek elmulasztják kitölteni a kockázatkezelési eljárás részét képező kérdőívet; első alkalommal csak bírságol az adóhatóság. A már törölt cégek alapítói nem lesznek öt évre eltiltva a további cégalapítástól – közölte a kormányzati portálon a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca pénteki közleménye szerint szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-jétől élő szabályt, amely szerint a NAV törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják. A szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata. Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek – írja közleményében a tárca.

Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt. Emiatt a kormány - értékelve a gyakorlati tapasztalatokat - döntött az "egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály" kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások alapítóu, amelyeknek az adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szabály szerint - a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér – olvasható a közleményben. • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • nav_logo

  Egy, a fiktív cégek ellen kitalált, de elhibázott törvény miatt a NAV több, rendben működő vállalkozás adószámát is megszüntetheti. A kormány most próbál javítani – írja az Index.

 • nav_logo

  Sem a magyar számviteli előírások nem vonatkoznak, sem magyarországi társaságiadó-fizetés nem hárul azokra a külföldi vállalkozásokra, akik magyarországi adószámmal rendelkeznek, de nincsen belföldi telephelyük – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

 • cégvezető

  Gyakori tapasztalat volt korábban, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással „bedöntötték” vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Ennek a gyakorlatnak vet véget az adóregisztrációs eljárás.

 • Adóregisztrációs eljárás cégalapítás előtt

  2012. január 1-jétől lényegesen változtak a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó törvényi előírások. Az adószám megállapítására nem automatikusan, hanem csak az adóregisztrációs eljárás lefolytatását követően kerülhet sor. A NAV részletes tájékoztatót adott ki az eljárásról.
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • üzletember futóverseny

  Hazánkban a harmadik legmagasabb a bérek adóterhelése (48,2%) az OECD államok között, és ez egyértelműen rontja a gazdaságunk versenyképességét. Így üdvözölni kell még a legkisebb lépést is, ami a probléma megoldása irányába mutat. Ugyanakkor Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke szerint kétséges, hogy a most bejelentett – a tervezetthez képest 0,5%-kal nagyobb – szociális hozzájárulási adó csökkentés, valóban hatékonyan járul-e hozzá a cél eléréséhez.

 • pénz

  Mégsem emelkedik 2018-tól a reklámszatyrok és a reklámhordozó papírok termékdíja - döntött kedden a parlament a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításakor. Az előterjesztésből az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának javaslatára kerültek ki a díjemelésre vonatkozó rendelkezések.

 • erdő

  Százmilliós károkat okozó fakereskedő bűnözőkre csaptak le egyszerre két helyen is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi pénzügyi nyomozói. Négy embert előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a NAV térségi sajtóreferense kedden az MTI-vel.

 • teherfuvarozás

  A cég romániai leánya az adóhátralék kisebb részét kifizeti, a maradékot közigazgatási, vagy bírósági úton támadja meg. 

 • cégvezető

  A gyorsított járulékcsökkentés több szempontból is előnyt jelent a foglalkoztatóknak; a bérjárulékok szintje befolyásolja a versenyképességet, másrészt a szociális hozzájárulási adó csökkentésével együtt a százalékos egészségügyi hozzájárulás, továbbá a kifizetők által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is azonos módon mérséklődik majd - hívta fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.