Adóregisztráció: enyhül a szigor

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV a jövőben nem törli azonnal azon cégek adószámát, amelyek elmulasztják kitölteni a kockázatkezelési eljárás részét képező kérdőívet; első alkalommal csak bírságol az adóhatóság. A már törölt cégek alapítói nem lesznek öt évre eltiltva a további cégalapítástól – közölte a kormányzati portálon a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A szaktárca pénteki közleménye szerint szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-jétől élő szabályt, amely szerint a NAV törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják. A szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata. Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek – írja közleményében a tárca.

Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt. Emiatt a kormány - értékelve a gyakorlati tapasztalatokat - döntött az "egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály" kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások alapítóu, amelyeknek az adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szabály szerint - a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér – olvasható a közleményben. • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • nav_logo

  Egy, a fiktív cégek ellen kitalált, de elhibázott törvény miatt a NAV több, rendben működő vállalkozás adószámát is megszüntetheti. A kormány most próbál javítani – írja az Index.

 • nav_logo

  Sem a magyar számviteli előírások nem vonatkoznak, sem magyarországi társaságiadó-fizetés nem hárul azokra a külföldi vállalkozásokra, akik magyarországi adószámmal rendelkeznek, de nincsen belföldi telephelyük – írja blogbejegyzésében az RSM DTM.

 • cégvezető

  Gyakori tapasztalat volt korábban, hogy egyes cégvezetők jelentős köztartozással „bedöntötték” vállalkozásukat, majd új céget alapítottak. Ennek a gyakorlatnak vet véget az adóregisztrációs eljárás.

 • Adóregisztrációs eljárás cégalapítás előtt

  2012. január 1-jétől lényegesen változtak a cégbejegyzésre kötelezett adózók adószámának megállapítására vonatkozó törvényi előírások. Az adószám megállapítására nem automatikusan, hanem csak az adóregisztrációs eljárás lefolytatását követően kerülhet sor. A NAV részletes tájékoztatót adott ki az eljárásról.
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Google

  Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.

 • ügynök

  Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi alapján dönti el az adóhatóság, hogy mely társaságoknál, magánszemélyeknél végez ellenőrzést. A közérdekű bejelentések nyomán indult eljárások száma elenyésző, mára a NAV komplex kockázatelemzési és kiválasztási rendszerének folyamatai a meghatározóak e kérdésben.

 • pénz

  Vádat emeltek ötven ember ellen, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.

 • benzin

  A Mol bruttó 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát.

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.