Áfa az új lakás értékesítésénél

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünkben áttekintjük, mikor alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás értékesítésénél. Az új lakással együtt értékesített garázsnál például a 27 százalékos áfát kell számítani.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 82.§-a értelmében a törvény 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

A melléklet I. részének 51. pontja szerint az 5%-os kulcs alá tartozik, a törvény 86. § (1) bekezdés j) pontjának ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Az 50. pont a 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakást említ az 5%-os áfakulcs alá tartozónak, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert.

Új szolgáltatásokkal bővült az Adó Online:
 • díjmentes cikk és szaklap értesítő
 • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
 • egyedi szaklap ajánlatok

Természetesen az 5%-os kulcs csak akkor merülhet fel, ha a lakóingatlan értékesítése adóköteles. Erről elsősorban akkor van szó, ha a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítése akkor történik, amikor

ja) az első rendeltetésszerű használatbavétel még nem történt meg; vagy

jb) az első rendeltetésszerű használatbavétel már megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy a használatbavétel tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Ezek az új ingatlanok.

A használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelmet az építtetőnyújthatja be, formanyomtatványon. Az építtető a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelemében kérheti, hogy az építésügyi hatóság a tudomásulvételt foglalja írásba. (Adózási szempontból ez lenne indokolt, mert „papír-ország” vagyunk.)

Az építmény, építményrész használatba vehető, ha azt az építésügyi hatóság hallgatással 15 nap elteltével tudomásul vette, egyidejűleg határidőmegjelölésével az esetlegesen hiányzó munkálatok elvégzésére kötelezheti az építtetőt.

Maga a szabályozás közvetett, mert az adóköteles értékesítést kivételként határozták meg az általános forgalmi adó alól mentes tételek között a 86.§-ban.

Az 5%-os áfa alkalmazásának fontos feltétele az is, hogy az értékesített ingatlan megfeleljen az általános forgalmi adóról szóló törvény 259.§-ának 12. pontjában szereplő lakóingatlan fogalmának. Eszerint lakóingatlan, a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A 3. számú melléklet egyértelműen csak az új lakóingatlant sorolja az 5%-os áfa-kulcs hatálya alá. A fogalomból egyértelmű, hogy ha például garázst is értékesítenek, annak 27% a fizetendő általános forgalmi adója.

Az 5%-os adókulcs meghatározásához fontos szempont a hasznos alapterület fogalma, mely a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m [lásd a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46. pontját].

Összes hasznos alapterület: az összes építményszint hasznos alapterülete [lásd a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46a. pont]. A fogalmat a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. §-a és 2. számú melléklete rögzítette 2016. január 1. napjától, annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni azt, hogy a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület kategóriába milyen épületek tartoznak.

Mindezekhez az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet kell tanulmányozni, melyre más területek miatt is szükségünk van (például: CSOK).

Ha az építtető és a kivitelező közötti szerződés szerint az eladás (átadás) teljesítésekor félkész, szerkezetkész lakóingatlan képezi a teljesítés tárgyát, akkor is az 5%-os adómértéket kell alkalmazni.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • álláshirdetés

  A nyilvántartott álláskeresők száma 6,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2017. decemberi zárónapon 254 800 álláskereső szerepelt, több mint 18 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.