Áfa az új lakás értékesítésénél

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Cikkünkben áttekintjük, mikor alkalmazható a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás értékesítésénél. Az új lakással együtt értékesített garázsnál például a 27 százalékos áfát kell számítani.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 82.§-a értelmében a törvény 3. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.

A melléklet I. részének 51. pontja szerint az 5%-os kulcs alá tartozik, a törvény 86. § (1) bekezdés j) pontjának ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Az 50. pont a 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakást említ az 5%-os áfakulcs alá tartozónak, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert.

Új szolgáltatásokkal bővült az Adó Online:
 • díjmentes cikk és szaklap értesítő
 • kérdés-válasz szolgáltatásunk kényelmesebb használata
 • egyedi szaklap ajánlatok

Természetesen az 5%-os kulcs csak akkor merülhet fel, ha a lakóingatlan értékesítése adóköteles. Erről elsősorban akkor van szó, ha a beépített ingatlannak (ingatlanrésznek) és az ehhez tartozó földrészletnek az értékesítése akkor történik, amikor

ja) az első rendeltetésszerű használatbavétel még nem történt meg; vagy

jb) az első rendeltetésszerű használatbavétel már megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése vagy a használatbavétel tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásul vétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év. Ezek az új ingatlanok.

A használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelmet az építtetőnyújthatja be, formanyomtatványon. Az építtető a használatbavétel tudomásulvételére irányuló kérelemében kérheti, hogy az építésügyi hatóság a tudomásulvételt foglalja írásba. (Adózási szempontból ez lenne indokolt, mert „papír-ország” vagyunk.)

Az építmény, építményrész használatba vehető, ha azt az építésügyi hatóság hallgatással 15 nap elteltével tudomásul vette, egyidejűleg határidőmegjelölésével az esetlegesen hiányzó munkálatok elvégzésére kötelezheti az építtetőt.

Maga a szabályozás közvetett, mert az adóköteles értékesítést kivételként határozták meg az általános forgalmi adó alól mentes tételek között a 86.§-ban.

Az 5%-os áfa alkalmazásának fontos feltétele az is, hogy az értékesített ingatlan megfeleljen az általános forgalmi adóról szóló törvény 259.§-ának 12. pontjában szereplő lakóingatlan fogalmának. Eszerint lakóingatlan, a lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>

A 3. számú melléklet egyértelműen csak az új lakóingatlant sorolja az 5%-os áfa-kulcs hatálya alá. A fogalomból egyértelmű, hogy ha például garázst is értékesítenek, annak 27% a fizetendő általános forgalmi adója.

Az 5%-os adókulcs meghatározásához fontos szempont a hasznos alapterület fogalma, mely a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m [lásd a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46. pontját].

Összes hasznos alapterület: az összes építményszint hasznos alapterülete [lásd a 253/1997. (XII. 20.) Korm. rend. 1. melléklet 46a. pont]. A fogalmat a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 7. §-a és 2. számú melléklete rögzítette 2016. január 1. napjától, annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni azt, hogy a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület kategóriába milyen épületek tartoznak.

Mindezekhez az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendeletet kell tanulmányozni, melyre más területek miatt is szükségünk van (például: CSOK).

Ha az építtető és a kivitelező közötti szerződés szerint az eladás (átadás) teljesítésekor félkész, szerkezetkész lakóingatlan képezi a teljesítés tárgyát, akkor is az 5%-os adómértéket kell alkalmazni.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  A csökkentéssel a benzin átlagára 351 forintra mérséklődött, a gázolajé 353 forint maradt.

 • cafeteria

  Az idén új elemmel, a mobilitási célú lakhatási támogatással bővült az adómentesen nyújtható cafeteria-elemek köre, de a túl szigorú feltételek miatt csupán alig néhány esetben vették azt igénybe. Jövőre várhatóan jelentősen kedvezőbbé válnak a támogatási feltételek. A BDO Magyarország Adó Online-hoz eljuttatott elemzése bemutatja, hogy a tervezett változások hogyan bővíthetik az igénybe vevők körét.

 • utazás, kiküldetés

  Szeptember 30-ig igényelhető vissza a másik EU-országban történt tartózkodással kapcsolatos számlák áfája, amit a magyar adóhatósághoz elektronikusan benyújtott kérelem segítségével, díjmentesen meg lehet tenni - hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Varga Mihály

  A kormány várhatóan kezdeményezi a munkáltatói járulékok további fél százalékpontos csökkentését jövő januártól; ezzel 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek alacsonyabbak a vállalkozásokat érintő közterhek - jelentette be Varga Mihály csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után, sajtótájékoztatón.

 • Kúria_bíróság2

  A Kúria joggyakorlat-elemző csoportja nemrég tette közzé a vezető tisztségviselők felelősségének megállapításának bírósági gyakorlatával kapcsolatos összefoglaló véleményét. A joggyakorlat-elemző csoport meghatározta a joggyakorlatban bizonytalan fogalmakat és a Cstv. négy különböző időállapota alapján készített iránymutatást a jogalkalmazók részére. A Kúria megállapításait alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük.