Átalakul a termékdíj szabályozása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Megnyílhat az átalánydíj-fizetés lehetősége a gépjárműgyártók és forgalmazók számára.

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjt fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek  - derül ki az Országgyűlés elé kedden beterjesztett kormányjavaslatból.

A törvényjavaslat jelentősen könnyítené az egyéni hulladékkezelést választóknak a termékdíj-kötelezettség teljesítését. Az eddigi negyedéves bevallási és fizetési kötelezettséget évente egyszeri előleg-bevallási és -megfizetési, majd a tárgyévet követően éves elszámolási kötelezettség váltja fel - áll az indoklásban.

Megnyílna az átalánydíj-fizetés lehetősége a gépjárműgyártók és forgalmazók számára. Iparági becslések alapján csaknem 1200 gazdálkodót érint majd az egyszerűsítés.

Az indoklás úgy fogalmaz: az érintett gazdálkodók részéről érkezett kezdeményezés alapján a gépjárművek termékdíjköteles alkatrészei és alkotóelemei után fizetendő termékdíj, egy darab alapú díjtételként megfizethető, az eddigi tételesen kimunkált, termék- és anyagáramonként tömegalapon számított díjtétel helyett.

Navigátor Adózás modul

Az Art. Navigátor és az Áfa Navigátor csomagban, 10% kedvezménnyel.

A navigátorok a jogi eljárásokat a kezdeményezéstől a lezárásig folyamatábrákkal követik végig, a kapcsolódó anyagok (jogszabályok, Nav-állásfoglalások, nyomtatványok) egy kattintással elérhetőek.

Megrendelés >>

Az indoklás szerint átláthatóbbá válik a szankciórendszer. A javaslat egyértelműen tisztázza a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényben nem szabályozott esetekben, hogy az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

Új fogalmakkal, a termékdíjköteles termékek meghatározását segítő új definíciókkal, valamint pontosításokkal is bővülnek a törvény értelmező rendelkezései.

Kiegészítenék a forgalomba hozatal definícióját, így a továbbiakban nemcsak a hazai, hanem a külföldi gazdálkodóknak is termékdíjat kell fizetniük, ha díjköteles terméket online értékesítés útján magyarországi vevőnek adnak el. Az indoklás szerint ez a módosítás feloldaná a hazai gazdálkodók piaci hátrányát.

(Adó Online, MTI)

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A cégeknek egyre fontosabb, hogy bíróság bevonása nélkül rendezzék vitás ügyeiket a fogyasztókkal: tavaly 17 százalékkal több beadványt kapott a Budapesti Békéltető Testület.

 • építkezés

  Állandó mentességet kellene kapnia az Európai Uniónak az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok hatálya alól - írták az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatban, miután az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, egyelőre mentesítik az EU országait a vámok alól.

 • benzin

  A Brent olajfajta napi jegyzési adatai  alapján 50 dollár fölött maradt az ásványolaj hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban, így áprilistól nem változik az üzemanyagok jövedéki adója.

 • teherfuvarozás

  A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra - mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően.

 • InfoTandem_tévéhirdetések

  A tévéreklámok megjelenésszáma 27 százalékkal emelkedett tavaly Magyarországon. A hirdetések napi hatmillió emberhez jutottak el. A legaktívabbak a gyógytermékek kínálói voltak. Az InfoTandem infografikája.