Átalakult az adómentes céges rendezvények szabályozása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Adómentes a sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, ezért a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvény is adómentesnek volt tekinthető korábban. 2016. augusztus 1-jétől azonban jogszabály határozza meg a sportrendezvény fogalmát.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv) 1. számú melléklet 8.28. pontja szerint adómentes a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, bérlet. Ez azt jelenti, hogy bármely (belföldi, külföldi) cég szervezet bármikor, akármennyi nézőnek, szurkolónak adhat – értékhatár nélkül – belépőket sportszervezetek vagy sportszövetségek által versenyrendszerben, vagy azon kívül megtartott versenyekre, mérkőzésekre, egyéb sporteseményekre adómentesen. Az ingyenes sportbelépők juttatásának adómentességéhez nem szükséges belső szabályozás, vagy cafeteria előírás, egyedi szempontok alapján is bárkinek lehet adni. Ehhez társul, hogy a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében adómentes az a szolgáltatás (kivéve az utazást és az elszállásolást) is, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt. A sportról szóló törvény szerint sportlétesítménynek a sportrendezvény megrendezésének helyszínéül szolgáló építmény és terület minősül. Mindez azt jelenti, hogy az olyan helyszíneken, ahol sportrendezvény zajlik, a cégek adómentesen bérelhetnek páholyt vagy szektort a munkatársaiknak, ügyfeleiknek (családtagjaiknak) és biztosíthatnak egyúttal például ingyenes catering szolgáltatást.

 

Lényeges azonban, hogy 2016. augusztus 1-jétől a Szja tv. 3.§-ának új 60. pontja meghatározza a sportrendezvény fogalmát, amely szerint ez alatt sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott versenyt, mérkőzést kell érteni. Az új fogalom bevezetése a jogalkotói szándék szerint annak érdekében történt, hogy „az adókikerülési célú törekvések kiküszöbölhetők legyenek”. Eddig ugyanis a cégek, szervezetek saját szervezésű sporteseménnyel („házibajnoksággal”) megtartott zártkörű rendezvényei (csapatépítő programok) is sportrendezvénynek minősülhettek, így a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében az ilyen házi rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes étel-, italfogyasztás, wellness-szolgáltatás stb. is mentesülhetett az adókötelezettség alól.

Ezen túl viszont a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatások a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja alapján nem lehetnek adómentesek. Ez azt jelenti, hogy ilyen szolgáltatások nyújtása esetén alkalmazni kell a Szja tv 70.§ (3) bekezdés b) pontját, vagy hivatali, üzleti utazásnak minősülő esetben a § (1) bekezdésének a) pontját, vagyis a rendezvényen nyújtott szolgáltatások elszámolt költségének 1,19-szerese után 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell a cégnek fizetnie.

Ugyanakkor a sportrendezvény új fogalmának bevezetése miatt továbbra sem kell a cégnek adóznia, ha a munkatársainak, meghívott vendégeinek bármely versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében tartott olyan versenyen, mérkőzésen biztosít ingyenes részvételt (belépőjegyet) és nyújt ott különféle szolgáltatásokat, amelynek sportszervezet vagy sportszövetség (akár helyi, vidéki, külföldi sportegyesület) a szervezője. Az ilyen sporteseményeken résztvevőknek nyújtott ingyenes étel- és ital-fogyasztással (vendéglátással), szabadidőprogrammal összefüggésben a cég által vállalt és elszámolt bármekkora költség (az utazási és szállásköltség kivételével) 51,17 százalék közterhe továbbra is megtakarítható lesz. 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.