Átalakult az adómentes céges rendezvények szabályozása

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Adómentes a sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, ezért a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvény is adómentesnek volt tekinthető korábban. 2016. augusztus 1-jétől azonban jogszabály határozza meg a sportrendezvény fogalmát.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv) 1. számú melléklet 8.28. pontja szerint adómentes a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, bérlet. Ez azt jelenti, hogy bármely (belföldi, külföldi) cég szervezet bármikor, akármennyi nézőnek, szurkolónak adhat – értékhatár nélkül – belépőket sportszervezetek vagy sportszövetségek által versenyrendszerben, vagy azon kívül megtartott versenyekre, mérkőzésekre, egyéb sporteseményekre adómentesen. Az ingyenes sportbelépők juttatásának adómentességéhez nem szükséges belső szabályozás, vagy cafeteria előírás, egyedi szempontok alapján is bárkinek lehet adni. Ehhez társul, hogy a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében adómentes az a szolgáltatás (kivéve az utazást és az elszállásolást) is, amelyet a kifizető az általa fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújt. A sportról szóló törvény szerint sportlétesítménynek a sportrendezvény megrendezésének helyszínéül szolgáló építmény és terület minősül. Mindez azt jelenti, hogy az olyan helyszíneken, ahol sportrendezvény zajlik, a cégek adómentesen bérelhetnek páholyt vagy szektort a munkatársaiknak, ügyfeleiknek (családtagjaiknak) és biztosíthatnak egyúttal például ingyenes catering szolgáltatást.

 

Lényeges azonban, hogy 2016. augusztus 1-jétől a Szja tv. 3.§-ának új 60. pontja meghatározza a sportrendezvény fogalmát, amely szerint ez alatt sportszervezet vagy sportszövetség által versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében megtartott versenyt, mérkőzést kell érteni. Az új fogalom bevezetése a jogalkotói szándék szerint annak érdekében történt, hogy „az adókikerülési célú törekvések kiküszöbölhetők legyenek”. Eddig ugyanis a cégek, szervezetek saját szervezésű sporteseménnyel („házibajnoksággal”) megtartott zártkörű rendezvényei (csapatépítő programok) is sportrendezvénynek minősülhettek, így a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja értelmében az ilyen házi rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes étel-, italfogyasztás, wellness-szolgáltatás stb. is mentesülhetett az adókötelezettség alól.

Ezen túl viszont a sport-elemekkel fűszerezett saját szervezésű céges rendezvényeken nyújtott ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatások a Szja tv. 1. számú mellékletének 8.7. pontja alapján nem lehetnek adómentesek. Ez azt jelenti, hogy ilyen szolgáltatások nyújtása esetén alkalmazni kell a Szja tv 70.§ (3) bekezdés b) pontját, vagy hivatali, üzleti utazásnak minősülő esetben a § (1) bekezdésének a) pontját, vagyis a rendezvényen nyújtott szolgáltatások elszámolt költségének 1,19-szerese után 15 százalék személyi jövedelemadót és 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell a cégnek fizetnie.

Ugyanakkor a sportrendezvény új fogalmának bevezetése miatt továbbra sem kell a cégnek adóznia, ha a munkatársainak, meghívott vendégeinek bármely versenyrendszerben vagy azon kívül, résztvevők jelenlétében tartott olyan versenyen, mérkőzésen biztosít ingyenes részvételt (belépőjegyet) és nyújt ott különféle szolgáltatásokat, amelynek sportszervezet vagy sportszövetség (akár helyi, vidéki, külföldi sportegyesület) a szervezője. Az ilyen sporteseményeken résztvevőknek nyújtott ingyenes étel- és ital-fogyasztással (vendéglátással), szabadidőprogrammal összefüggésben a cég által vállalt és elszámolt bármekkora költség (az utazási és szállásköltség kivételével) 51,17 százalék közterhe továbbra is megtakarítható lesz. 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.