Deloitte: feladatokat adnak az adóváltozások

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Változások a termékdíj szabályozásában, prioritást élvez a kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó nagyvállalati projektek támogatása – a Deloitte összefoglalója.

A közelmúltban változott a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. A változás az irodai papír fogalmának bővülését, illetve az egyes elektronikai és elektromos berendezések fogalmának pontosítását tartalmazza. Az irodai papír fogalomkörébe a módosítást követően beletartoznak az iratok, dokumentumok, folyóiratok vagy hasonló termékek tartására, rendezésére szolgáló, papírból készült iratrendezők, a dossziék, az iratborítók, a levélrendezők, valamint az irattartó mappák is.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket érintő változások a termékmegnevezések pontosítását és a termékkörök megváltozását eredményezték a 8537 10, 9027, 8505, 8432, 8543, 8543 70 59, 8416 vámtarifaszámok tekintetében. A termékmegnevezések pontosítása következtében az elektromos és elektronikai berendezések esetében nem elegendő a tarifális besorolást megtenni, hanem feltétlenül szükséges a vámtarifaszámokhoz tartozó megnevezésnek, illetve fogalomnak való megfelelés vizsgálatát is elvégezni.

A vámtarifaszámhoz tartozó árumegnevezés vizsgálata azért vált kiemelten fontossá, mert amennyiben egy termék ugyan a termékdíjköteles tarifaszám alá tartozna, viszont a vámtarifaszámhoz tartozó definíciónak nem felel meg, úgy kikerül a termékdíjköteles termékek köréből.

Mindezek tükrében a fenti árucsoportokba tartozó termékekkel tevékenységet folytató gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálniuk termékeik helyes vámtarifális besorolását és a feltüntetett fogalmaknak való megfelelését a termékdíj-kötelezettség vonatkozásában.

Pályázati kiírások várható ütemezése

Megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2015. évi programstratégiája. A dokumentumokból a 2015. évre tervezett hazai, illetve Európai Uniós társfinanszírozott forrású pályázatok tervezett jellegéről, valamint ütemezéséről tájékozódhatnak a társaságok.

Fontos kiemelni, hogy nagyvállalatok számára elsősorban különböző kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kapcsolódó projektek támogatása lesz prioritás 2015 folyamán, ezért az ilyen projektet tervező társaságok számára mindenképpen javasolt a várható lehetőségek áttekintése.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).