Deloitte: feladatokat adnak az adóváltozások

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Változások a termékdíj szabályozásában, prioritást élvez a kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz kapcsolódó nagyvállalati projektek támogatása – a Deloitte összefoglalója.

A közelmúltban változott a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény. A változás az irodai papír fogalmának bővülését, illetve az egyes elektronikai és elektromos berendezések fogalmának pontosítását tartalmazza. Az irodai papír fogalomkörébe a módosítást követően beletartoznak az iratok, dokumentumok, folyóiratok vagy hasonló termékek tartására, rendezésére szolgáló, papírból készült iratrendezők, a dossziék, az iratborítók, a levélrendezők, valamint az irattartó mappák is.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket érintő változások a termékmegnevezések pontosítását és a termékkörök megváltozását eredményezték a 8537 10, 9027, 8505, 8432, 8543, 8543 70 59, 8416 vámtarifaszámok tekintetében. A termékmegnevezések pontosítása következtében az elektromos és elektronikai berendezések esetében nem elegendő a tarifális besorolást megtenni, hanem feltétlenül szükséges a vámtarifaszámokhoz tartozó megnevezésnek, illetve fogalomnak való megfelelés vizsgálatát is elvégezni.

A vámtarifaszámhoz tartozó árumegnevezés vizsgálata azért vált kiemelten fontossá, mert amennyiben egy termék ugyan a termékdíjköteles tarifaszám alá tartozna, viszont a vámtarifaszámhoz tartozó definíciónak nem felel meg, úgy kikerül a termékdíjköteles termékek köréből.

Mindezek tükrében a fenti árucsoportokba tartozó termékekkel tevékenységet folytató gazdálkodóknak érdemes felülvizsgálniuk termékeik helyes vámtarifális besorolását és a feltüntetett fogalmaknak való megfelelését a termékdíj-kötelezettség vonatkozásában.

Pályázati kiírások várható ütemezése

Megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 2015. évi programstratégiája. A dokumentumokból a 2015. évre tervezett hazai, illetve Európai Uniós társfinanszírozott forrású pályázatok tervezett jellegéről, valamint ütemezéséről tájékozódhatnak a társaságok.

Fontos kiemelni, hogy nagyvállalatok számára elsősorban különböző kutatás-fejlesztéshez, illetve innovációhoz kapcsolódó projektek támogatása lesz prioritás 2015 folyamán, ezért az ilyen projektet tervező társaságok számára mindenképpen javasolt a várható lehetőségek áttekintése.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.