Elfogadták a civil törvényt

 • Értesítő a rovat cikkeiről
A parlament december 5-i ülésén elfogadta az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló új törvényt.

A jogszabály összefogja a civil szervezeteket érintő alapvető kérdéseket, pontosítja a civil szervezet fogalmát, egyértelműsíti a közhasznúságot, rögzíti az egyes kötelezettségeket, bevezet egy egységes, bárki számára elérhető közhiteles nyilvántartást. Ezzel az igazságügyi tárrca indokolása szerint nem csak az aktívan részt vevők, hanem a nyilvánosság számára is átláthatóvá és követhetővé válik a civil szervezeti tevékenység.

Az eddigi gyakran kiskapukat engedő szabályok helyett a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályokhoz hasonló rendelkezések fogják biztosítani a csak papíron működő civil szervezetek kiszűrését. Az új szabályozás rögzíti, hogy a cégnyilvánosságról, a bírósági eljárásról és végelszámolásról szóló, valamint a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényt kell alkalmazni a civil szervezetekre a gazdasági társaságok analógiájára. Így nem maradnak észrevétlenül alvó, nem működő civil szervezetek.

A civil szervezeteket továbbra is a megyei (fővárosi) bíróság veszi nyilvántartásba. A nyilvántartásba vételi eljárásáról külön jogszabály fog rendelkezni. Az új nyilvántartási szabályok szerint – hasonlóan a cégeljáráshoz – a civil szervezeteknek is lehetőségük lesz szerződésminta alapján megalakulni és elektronikusan kell majd benyújtani a nyilvántartásba vétel iránti kérelmeket is. A szerződésminta alapján alakult szervezetek kérelmét az eljáró bíróság 15 napon belül elbírálja majd. A nyilvántartásban szereplő adatok országosan egységes, elektronikus, bárki számára ingyenesen hozzáférhető közhiteles nyilvántartásban elérhetők lesznek.

Fontos újdonság, hogy a jövőben a civil szervezeteknek is letétbe kell helyezniük számviteli beszámolójukat és – amennyiben rendelkeznek saját honlappal – a beszámolót saját honlapjukon is közzé kell tenniük. A letétbe helyezés ugyanúgy elektronikus úton történik majd, mint a gazdasági társaságoknál. A beszámolót az üzleti évet követő év május 31-ig kell letétbe helyezni és közzétenni elektronikusan, a nyilvántartást vezető bíróságnál. A közhiteles nyilvántartást vezető szerv a letétbe helyezett beszámolót a nyilvántartáshoz kapcsolt módon közzéteszi, és lehetővé teszi adatainak lekérdezését a Civil Információs Portálon. Amennyiben a szervezet nem tesz eleget a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és ezt egy éven belül sem pótolja, bekezdése szerinti közhiteles nyilvántartást vezető szerv törvényességi ellen őrzési eljárás lefolytatása céljából értesíti az ügyészséget. A jövőben csak az a civil szervezet kaphat majd költségvetési támogatást, amely eleget tett a letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • kézfogás

  A cégeknek egyre fontosabb, hogy bíróság bevonása nélkül rendezzék vitás ügyeiket a fogyasztókkal: tavaly 17 százalékkal több beadványt kapott a Budapesti Békéltető Testület.

 • építkezés

  Állandó mentességet kellene kapnia az Európai Uniónak az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok hatálya alól - írták az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatban, miután az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, egyelőre mentesítik az EU országait a vámok alól.

 • benzin

  A Brent olajfajta napi jegyzési adatai  alapján 50 dollár fölött maradt az ásványolaj hordónkénti átlagára az adóhatóság által vizsgált időszakban, így áprilistól nem változik az üzemanyagok jövedéki adója.

 • teherfuvarozás

  A V4-országok kormányai nem értenek egyet az Európai Bizottság azon javaslatával, amely a kiküldetésről szóló irányelv módosítását célozza, nevezetesen azzal, hogy azt terjesszék ki a nemzetközi közúti közlekedésre, a szállítmányozási ágazatra - mondta Varga Mihály nemzetgazdaság miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, a V4-államok munkaügyi miniszteri találkozóját követően.

 • InfoTandem_tévéhirdetések

  A tévéreklámok megjelenésszáma 27 százalékkal emelkedett tavaly Magyarországon. A hirdetések napi hatmillió emberhez jutottak el. A legaktívabbak a gyógytermékek kínálói voltak. Az InfoTandem infografikája.