Érdemes-e pénztárgépet venni?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2013. március 20-tól a NAV nem ad ki pénztárgép forgalmazási engedélyeket. Az alábbiakban áttekintjük, hogy érdemes-e most vásárolni, és ha igen, akkor milyen típust, mik a feltételek.

A jövőbeni szükséges feltételek teljesíthetősége:

 • Szakmai szempontból is érdemes megvizsgálni az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) rendelet egyes pontjait.
 • A legfontosabb új fogalom az Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE). Ennek szerepe a teljes adatmennyiség tárolása és továbbítása a NAV felé - derül ki a Symbol Tech Zrt. közleményéből.
 • A tárolt adatok formátuma kötött, hagyományos szöveges fájlokban kell az adatokat tárolni. A rendelet kitér az AEE méretére, amely legalább 16GB kapacitású kell, hogy legyen, legalább 20-30 évnyi adat tárolására elégnek kell lennie.
 • Külső akkumulátorral kell rendelkeznie. Ennek segítségével 48 órán keresztül kell működnie és 2 órán át kell tudnia kommunikálni. A rendelet kiemeli, hogy az akkumulátor az AEE része, az irodaház vagy bevásárlóközpont nem biztosíthat ehhez szünetmentes tápegységet.
 • Legritkábban 30 percenként kell a NAV felé jelentenie a pénztárgépnek. Folyamatosan tájékoztatni kell a NAV-ot arról, hogy hány tranzakció történt az utolsó küldés óta. A NAV szervere pedig ezt bármikor kérheti a pénztárgéptől. A tömeges adatküldést is a NAV szervere határozza meg, a pénztárgép üzemeltetője sosem tudhatja, hogy az AEE mikor fog adatokat küldeni a NAV felé.
 • A NAV szerver oldaláról a jogszabályban meghatározottak szerint lehetőség van a pénztárgépet blokkolni, illetve a blokkolást feloldani. Képesnek kell lennie a pénztárgépnek az AEE működtető szoftverének cseréjére a NAV irányából indítva a frissítést.
 • Az AEE és a NAV szerver közötti kommunikáció a mobilszolgáltatókon keresztül zajlik TCP/IP alapon, de nem használhatja a hagyományos Internet hálózatot. Speciális esetben lehetőség van arra, hogy a kommunikációt egy egység végezze több pénztárgép esetén is.
 • A nyugtaadás elmulasztásának visszaszorítására olyan kockázatértékelési módszertan kerül kidolgozásra, ami a beérkező adatokból kiszűri a gyanúsan keveset értékesítő adózókat, akik emiatt nagyobb valószínűséggel számíthatnak ellenőrzésre.
 • Abban az esetben, ha az adózónak valamely pénzátvételi helyén a mobil adatkapcsolat nem érhető el, úgy külső antenna segítségével kell a kapcsolatot biztosítania. Amennyiben ez a megoldás sem működőképes, úgy külön „mentesítés” mellett lehetőség van az adatok CD/DVD lemezen történő benyújtására, illetve külön engedély alapján akként is teljesíthető, hogy pénztárgépét a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra (mivel majd a NAV kéri valamikor az adatok küldését) fizikálisan úgy helyezi át, hogy legyen térerő.

A NAV hivatalos közleményeiből kiderül, hogy a leggyakrabban használt, számítógéppel összeköthető pénztárgépek kiestek a rostán. Ezek megvásárlását a rövid használati lehetőség miatt ügyfeleinknek már nem ajánljuk. Ugyanakkor az új, jövőben használható pénztárgépekről még nincs hivatalos információnk – mondta Murányi Zoltán, a Symbol Tech értékesítési vezetője.

Biztosra vehető, hogy a pénztárgépek cseréje úgy lesz zökkenőmentes, ha az eddigi szállítók egy mindenre kiterjedő, komplett megoldást nyújtanak ügyfeleiknek. A megoldásnak részét kell, hogy képezze a pénztárgép fizikai elemein kívül a mobilszolgáltatás is, beleértve a már beépített SIM kártyát, a szükséges külső antennákat. Jól járhat az a pénztárgép gyártó, aki valamely flotta kedvezményeit veszi igénybe adattovábbításra és a kedvezményt vevőjének továbbadja. A kiskereskedő azonban így sem ússza meg a havi előfizetési díjat.

A pénztárgép szállítójának tisztában kell lennie a mobil lefedettséggel, szakértelemmel kell rendelkeznie mobil adatátvitel témakörben, hiszen közvetetten az ő felelőssége is az állandó adatátvitel biztosítása. Megkockáztatható, hogy egynél több SIM kártyára is szükség lesz ezekben az eszközökben. Talán itt lenne a helye egy állami mobil cégnek.

A pénztárgép szállítójának talán most van itt a lehetősége, hogy egyéb szolgáltatásokat „kössön be” az újonnan telepített eszközbe. Ilyen lehet a divatossá váló PayPass szolgáltatás vagy egy sima bankkártyás fizetés. Ez a kényelem mellett a szürkegazdaságot is részben visszaszoríthatja - tette hozzá Murányi Zoltán.

 • Az átállási rend legfontosabb dátumai a következők:
  • Az új pénztárgépekre való átállás időpontja: 2013. május 1.,
  • Az elektronikus naplóval nem rendelkező hagyományos pénztárgépek 2013. június 30-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja,
  • Az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek 2013. december 31-ig való használatát az állami adóhatóság nem szankcionálja,
  • 2013. július 1-től az elektronikus naplóval rendelkező hagyományos pénztárgépek üzemeltetői elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól;
  Átállási rend szerint 2013 március 20-tól, amely a változásokat tartalmazza:

  2013. március 20-ától a forgalmazási engedély kiadása iránti kérelmeket a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz kell benyújtani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az előtte folyamatban lévő eljárásokat 2013. március 20-ával megszünteti.

 • A NAV által kiadott érvényes forgalmazási engedélyek – az abban megjelölt érvényességi idő előtt – nem vesztik érvényüket, ugyanakkor 2013. március 19-ét követően a NAVáltal engedélyezett pénztárgépek (a továbbiakban hagyományos pénztárgép) tekintetében forgalmazási engedély módosítása, kiterjesztése, illetve adómemória csere iránti kérelem nem terjeszthető elő.
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • pénztárgép

  Április közepéig a NAV honlapján közli a lecserélendő pénztárgépek engedélyszámát, típusmegnevezését – derül ki egy friss kormányhatározatból.

 • pénztárgép

  Bár május elsejétől új, a NAV-val online kapcsolatban álló pénztárgépeket kell használni, a revizorok június 30-ig nem büntetik a régi pénztárgépek használatát, vagyis a cégek két hónap haladékot kaptak az átállásra. Az új pénztárgépek adatközlése követhetetlen lesz, és a továbbított információkból akár a feketemunkát is kiszűrheti a NAV.

 • pénztárgép

  Megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete a pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról, illetve az ez alóli mentességről.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén