Erről adhat számlát uberesként

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az adóhatóság választ adott az összes kérdésünkre az uberezéssel kapcsolatban: milyen tevékenységre kell a vállalkozóit kiváltani, miről kell számlát adni, s hogy minek alapján döntsék el az Uber-sofőrök, hogy azzzal, hogy a nevükben számlázik az Uber, adójogilag valóban elrendezett-e minden? Íme a válaszok - rossz hírek az uberezőknek. 

Az utóbbi napokban sok szó esett arról, hogyan is kellene adózniuk az ubereseknek. A NAV részletes tájékoztatót tett közzé. Az Uber pedig  közleményben adta hírül: jelezték az autóspartnerek felé, hogy január 31-ig töltsék fel a rendszerünkbe vállalkozásuk adatait és adószámukat. Ezek alapján az Uber rendszere minden utat követően számlát állít ki a nevükben az utasok részére. Továbbá egy független adótanácsadó céget is bevontak, akik információs anyaggal és személyre szabott adótanácsokkal látják el az erre igényt tartó autóspartnereket - írják közleményükben, amelyből kiderül: szerződésben íratták alá minden Uber-sofőrrel, hogy "a magyar adókövetelményeknek eleget tesznek".

De tud-e a NAV bármi közelebbit arról, milyen számlázási rendszert készül bevezetni az Uber, esetleg egyeztettek-e az adóhivatallal? S hogyan, minek alapján döntsék el az Uber-sofőrök, hogy ezzel adójogilag valóban elrendezett-e minden?

Az a kérdés is felmerül: milyen szolgáltatást írhat az Uber-sofőr a számlára?Milyen tevékenységi körre kell kiváltani a vállalkozóit? Kiválthat-e vállalkozóit olyan tevékenységre, illetve adhat-e olyan szolgáltatásról számlát az Uber-sofőr, amelyhez nincs engedélye? 

Az adóhatóság részletesen válaszolt a kérdéseinkre. Eszerint az Uber-sofőrök személytaxi-szolgáltatást nyújtanak, így a tevékenység bejelentéskor a TEÁOR ’08/ÖVTJ 4932 - Taxis személyszállítás tevékenységi kört kell megjelölni. Hogy az Uber-sofőr egyéni vállalkozóként való nyilvántartásba vétele tevékenységi engedély hiányában megvalósulhat-e, nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes - írta az Adó Online-nak adott válaszában a hivatal.

Tevékenységi engedély nélkül is megvalósulhat a bejelentés, ám utólag, a bejelentéstől számított 30 napon belül ellenőrizhetik a szükséges dokumentumok meglétét - tudtuk meg a Kormányhivatal információs vonalán. Ha kiderül, hogy a bejelentett engedélyhez kötött tevékenységhez nincs meg az engedély, akkor a vállalkozást a hivatal megszünteti - mondták el nekünk az ügyintézők.

Ezen a ponton tehát érdemes az Uber-sofőrnek egy pillanatra megállni és elgondolkodni: mennyire perspektivikus kiváltani a vállalkozóit egy olyan tevékenységre, amelyhez nem rendelkezik engedéllyel, s a vállalkozását rövid úton meg is szüntethetik. Nem beszélve arról, hogy az enegdély nélkül végzett tevékenységért ha nem is az adóhatóság, de Nemzeti Közlekedési Hatóság megbírságolhatja. Igaz, amíg az uberező vállalkozása létezik és szabályszerűen számlákat ad, addig adójogi szempontból minden rendben lehet. Ám ez az állapot - úgy tűnik - engedélyek nélkül tartósan nem állhat fönn.

Ám akik mégsem állnak meg itt, azok számára az adóhatóság részletes válaszait az alábbiakban teljes terjedelmükben közöljük.

Ha az Uber számlázik a sofőr helyett

A kérdéses számlázási rendszer bevetéséhez nem szükséges a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal egyeztetni.

A saját nevében belföldi személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozást (Uber sofőrt) számlaadási kötelezettség terheli, amelyet az áfa-adóalanyok számlaadására vonatkozó előírásoknak megfelelően meghatalmazott útján is teljesíthet. Ennek megfelelően az Uber a számlaadásra kötelezett vállalkozás meghatalmazottjaként, a számlaadásra kötelezett vállalkozás nevében bocsáthat ki számlát a személyszállítási szolgáltatásról.

ADÓklub Online 2016 - Androidos okostelefonnal

bagoly

 

ADÓ szaklap online

ADÓ-kódex szaklap online

Számviteli tanácsadó szaklap online

Áfa-kalauz szaklap online - ADÓ

kérdések és válaszok

Ado.hu Prémium cikkek

Rendelje meg most >>

Az általános forgalmi adóról szóló törvény (Áfa tv.) és a kapcsolódó NGM rendelet előírásai alapján meghatalmazott útján történő számlakibocsátás esetén:

 • A meghatalmazott útján történő számlakibocsátáshoz a kötelezettnek és meghatalmazottjának előzetesen írásban meg kell állapodnia a számlakibocsátás feltételeiről és módjáról. 
 • A meghatalmazást írásba kell foglalni.
 • A számlakibocsátáshoz fűződő kötelezettségek teljesítéséért a két fél egyetemlegesen felelős (még abban az esetben is, ha a felek a megállapodásukban másként rendelkeztek).
 • A számlakibocsátásra kötelezett meghatalmazottjaként eljáró személy, illetve szervezet által papír alapon kibocsátott számla esetében a meghatalmazott a számla másolatát haladéktalanul eljuttatja a számlakibocsátásra kötelezettnek, elektronikus számla esetében pedig elektronikus formában bocsátja haladéktalanul a számlakibocsátásra kötelezett rendelkezésére.
 • A számlázó programmal előállított számla esetében a számlakibocsátásra kötelezettnek és meghatalmazottjának előzetesen, írásban meg kell állapodniuk a számla előállítása során alkalmazott sorszámtartományról, amelyet a számlakibocsátásra kötelezett is köteles nyilvántartásában rögzíteni. 
 • A meghatalmazott által kibocsátott számlának és az elkészítéséhez alkalmazott számlázó programnak maradéktalanul meg kell felelnie az Áfa tv. és a kapcsolódó NGM rendelet előírásainak.
 • A számlázó programnak a hivatkozott jogszabályokban foglaltaknak való megfelelőségét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal csak a számlaadásra kötelezettnél végzett adóellenőrzés keretében vizsgálja.
 • Az Uber meghatalmazottként való számlakibocsátás esetén az Uber-sofőrnek az alkalmazott számlázó program tekintetében a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz teljesítendő bejelentési kötelezettsége van a bizonylatokat meg kell őriznie továbbá az adóellenőrzés során történő adatátadásra vonatkozó előírásokat is neki kell teljesítenie.

Mi szerepeljen a számlán?

Az Áfa tv. alapján a számlának a termék, szolgáltatás megnevezését kell tartalmaznia. Azt, hogy az Uber-sofőr a számláján milyen szolgáltatást tüntessen fel, jogszabály nem határozza meg. Egyedüli követelmény, hogy a megnevezés alapján a szolgáltatás tartalma azonosítható legyen. Így a számlában alkalmazható személyszállítási szolgáltatás vagy ehhez hasonló tartalmú megnevezés is megfelelő.

A személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról szóló Kormányrendeletben foglaltak alapján személyszállító szolgáltatás hatósági engedély birtokában végezhető. A tevékenységi engedély személytaxi-szolgáltatásra vagy személygépkocsis személyszállító szolgáltatásra vonatkozhat.

Milyen tevékenységre váltsuk ki a vállalkozóit?

Az UBER szolgáltatást végző vállalkozások személytaxi-szolgáltatást nyújtanak, így esetükben a tevékenység megkezdésének bejelentése során a TEÁOR ’08/ÖVTJ 4932 - Taxis személyszállítás tevékenységi kört kell megjelölni.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és megszüntetésének bejelentésével kapcsolatos feladatokat a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala látja el. Azon kérdésben, hogy az Uber-sofőr egyéni vállalkozóként való nyilvántartásba vétele tevékenységi engedély hiányában megvalósulhat-e, nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az illetékes.

Az Uber-sofőr áfa-alanyisága és ahhoz kapcsolódó áfa-fizetési, számlaadási kötelezettsége fennáll, függetlenül attól, hogy az adott tevékenység szerepel-e a bejelentett tevékenységei között és függetlenül attól is, hogy az adott szolgáltatásra vonatkozó engedéllyel rendelkezik-e - zárul a NAV válasza.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.

 • ingatlan, pénzügy, mérleg, ház

  Idén októbertől a jövedelem mértékéhez képest alacsonyabb arányban engedi meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az eladósodást a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél annak érdekében, hogy az ügyfelek elkerüljék a túlzott eladósodást - közölte az MNB.

 • ajandek_csomag

  A nyári adócsomagot kedden terjeszti be a kormány, de lesz még egy csomag ősszel is - derül ki Izer Norbert adóügyi államtitkár interjújából, amelyet a Magyar Időknek adott.

 • ellenőrzés

  Harkányban a cukrászdát üzemeltetők, Komlón a kiskereskedők legyenek résen. Friss "adótraffipax" hírek.