EY: egyszerűsödik az adózás

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az idei év is számos adómódosítással indult, amelyek ugyan nem hoznak gyökeres változást, de rendkívül szerteágazóak, és a gazdaság számos területét érintik - írja közleményében az EY.

A munkáltatókat érintő változások négy csoportra bonthatók:

 • módosulnak az eljárási szabályok
 • a foglalkoztatást elősegítő és a munkaerőhiány enyhítését célzó intézkedéseket vezetnek be
 • bővítik a fejlesztési adókedvezmények körét
 • továbbá a jogalkotó sok fontos részletkérdést pontosított, újradefiniált.


​Az adóeljárás szabályozása tartalmilag - a jogorvoslati rendszer átalakításától eltekintve - kevésbé, formailag azonban alaposan megváltozott: a törvényhozás átszerkesztette a jelenleg hatályos, adózás rendjéről szóló törvényt, amelynek helyébe három új eljárási jogszabály lép. Az egyik egy új törvény az adózás rendjéről; a másik az adóigazgatási rendtartásról szól, végül egy szintén új jogszabály az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokat foglalja össze. Számos anyagi jellegű rendelkezés átkerült az egyes adótörvényekbe. Az EY adótanácsadási üzletágának értékelése szerint az új szemléletű szabályozás egyszerűbbé, könnyebbé és közérthetőbbé teszi az adózást, valamint számos ügyfélbarát megoldással szolgál. Ugyanakkor a jogorvoslati rendszer átalakítása – mely valamennyi hatósági és bírósági szinten az adózói jogok szűkítésével jár – alapvetően új, tudatosabb és körültekintőbb ellenőrzési megközelítésre és hozzáállásra ösztönzi az adózókat.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

A foglalkoztatással kapcsolatos terhek tovább mérséklődnek: a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás mértéke 19,5 százalékra csökken. A törvényalkotók törekedtek arra, hogy megkönnyítsék a foglalkoztatást, a munkaerő földrajzi mobilitását. A társasági adótörvény rendezi, hogy milyen feltételekkel lehet elszámolni a munkavállalók számára épített bérlakások beruházási költségeit. A személyi jövedelemadó-törvény pedig a munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás szabályait határozza meg. A lakhatási támogatás adómentességének mértéke 2018-tól jelentősen emelkedik, öt éven át lesz adható, fokozatosan csökkenő értékben.

„Az új adószabályok egy olyan eszközt adnak a munkáltatóknak, amivel adómentes támogatást adhatnak azoknak a munkavállalóknak, akik hajlandóak új régiókba költözni és adott esetben új iparágakban munkát vállalni, ezzel tompítva a rendelkezésre álló szakképzett munkaerő hiányát” – idézi a közlemény Bedő Krisztinát, az EY személyügyi tanácsadási üzletágának partnerét.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • 2018

  Az adóigazgatás rendjének megújítása alapvetően azt célozza, hogy az adóhatóság ügyfélközpontú szolgáltatást nyújtson, segítse az adózókat adókötelezettségeik teljesítésében. 2018-tól az egységes kódexjellegű szabályozás helyett azonban több törvény rögzíti, hogy az egyes adózási kérdésekben az adózókat és az adóhatóságokat milyen jogok illetik meg és milyen kötelezettségek terhelik - írja az RSM blogja.

   

 • jog

  Vajon lehet-e olyan adószabályt írni, amelyet üdvözölnek az emberek?

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Matolcsy György MNB-elnök

  Nem történt kamatemelés és nem is várható - derül ki az MNB közleményéből.

 • posta

  Kedden a megyeszékhelyeken a főposták 19 óráig lesznek nyitva, a fővárosban egyes posták még tovább.

 • persely

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak jól kezdték az idei évet, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon az idei első negyedév végén meghaladta az 1279 milliárd forintot, ez éves szinten 8 százalékos emelkedés - mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke a szövetség keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • ellenőrzés

  A NAV e héten fokozottan ellenőrzi a fővárosi VI. és VII. kerületi jövedéki kiskereskedőket - figyelmeztet honlapján a hatóság.

 • nyitva

  A kedd éjféli szja bevallási határidőre tekintettel több helyen hosszított nyitvatartással várja az adózókat a NAV.