Hová vezet a fordított áfázás kiterjesztése?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Tovább bővül a fordított áfafizetés köre: jövő tavasztól a sertéstermékek és négy takarmánycsoport értékesítése is ide tartozik majd. Kérdés, hol áll meg ez a folyamat, és milyen hatással lesz a "hagyományos" áfa rendszerére. Ezt latolgatja blogbejegyzésében az RSM DTM.

A sertés (élve vagy halva) és négy takarmánycsoport értékesítése jövő áprilistól a fordított adózás hatály alá esik majd, illetve a pénztárgépek online adóhatósági felügyelete is a korábban tervezettnél három hónappal később indul. Egy kiskaput viszont már 2013 januárjától bezárnak. Bejegyzésemben a hétfőn elfogadott, az áfaszabályozást módosító javaslatokat foglaltam össze.

(Élő)sertés és takarmányok fordított adózása áprilistól

A hétfőn elfogadott javaslatok úgy tervezik lezárni a sertéságazatra szakadó áfafinanszírozási terhekről, illetve az ágazat 25-30 százalékosra becsült feketepiacának visszaszorításáról hónapok óta tartó élénk vitát, hogy a sertéshús értékesítésével egy időben négy takarmánycsoportot is bevonnak a fordított adózás hatálya alá. A törvényalkotói gondolat tehát az, hogy ha az ágazat beszerzései és értékesítései is fordítottan adóznak, kevesebb lesz az ágazat által finanszírozandó adó.

Az ágazat képviselői ezzel szemben az 5 százalékos adókulcs bevezetését preferálnák, mivel a tervezett fordított adózás számos, ténylegesen a sertések etetésére használt terményre és készítményre, illetve a sertéstartás egyéb költségeire nem vonatozik, és nyomasztó mértékűnek látják az emiatt finanszírozandó, 27 százalékos áfát.


Az áprilisi határidőnek az is feltétele, hogy az unió jóváhagyja a fordított adózás kiterjesztését. Ezt valószínűleg – először élve az Európai Bizottság elé idén júliusban beterjesztett javaslat gyorsreagálási mechanizmusával (QRM – Quick Reaction Mechanism) – harminc nap alatt meg is teszi majd, mivel a magyar áfaszabályozás az adóvisszaélések visszaszorítását célozza.

És hogy teljes legyen kép: a sertés és a takarmány fordított áfás értékesítéseiről és beszerzéseiről a következő adatokat kell majd szolgáltatni, ügyletenként (hasonlóan a gabonák fordított áfás kereskedelméhez):

 • a vevő / eladó adószáma,
 • a teljesítés napja,
 • mennyiség és értékadatok, vámtarifaszám szerinti bontásban.

Bezárul egy kiskapu

Szintén a hétfőn elfogadott csomag része, hogy jövő januártól már akkor is a fordított adózás szabályait kell alkalmazni, ha a dologi biztosítékot az adós a hitelező által kijelölt vevőnek adja el. Egy négy éve meglévő kiskaput zár be ezzel e jogalkotó, mert a jelenlegi szabályok szerint csak a dologi biztosíték (a lejárt követelés kielégítését szolgáló) értékesítésére vonatkoznak a fordított adózás szabályai.

Egy szebb jövő felé?

Azzal együtt, hogy a belföldi fordított adózás nehezen elvitatható érdeme a be nem fizetett adó visszaigénylésének kiiktatása, az áfa rendszerével nem, illetve csak korlátozottan kompatibilis. Vagy másképpen: a fordított adózás belföldi ügyletekre történő, fokozatos kiterjesztése kinyitotta Pandora szelencéjét, és az eredeti (tehát meghatározóan egyenes áfás) szabályokat fokozatosan bedarálja, alárendeli a hatékonyabb adóbeszedés szempontjainak.

Ennek a folyamatnak a végén egy olyan áfa rendszer van (lesz?), amiben a végső vevők vásárlásainak kivételével minden ügylet fordított áfás. A végső vevők vásárlásai lesznek az egyetlen tényleges áfafizetéssel járó ügyletek, és csak ezeket kell majd az adóhatóságnak ellenőriznie, aminek a leghatékonyabb módja az (ilyen) ügyletek teljes adóhatósági ellenőrzése. Hatékony lenne? Nagyon. Kivitelezhető lenne? Apránként igen. Ez a jövő? Vannak erre utaló jelek. A pénztárgépeket például 2013. április 1-től tervezik bekötni a NAV rendszerébe, ami gyakorlatilag online, valós idejű adóhatósági lekérdezéseket jelent.

Nem a hatékonyság fokozásával, vagy a csalások visszaszorításával van bajom. Csak az áfát féltem. Azt az áfát, amit megismertem. Mert áfa, én így szeretlek – és nem fordítottan!

A bejegyzés szerzője Ágoston Péter, az RSM DTM Hungary Zrt. nemzetközi adóképviseleti vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • sertés

  Erősen kétséges, hogy az EU hozzájárul a fordított áfafizetés bevezetéséhez a sertéságazatban. Ha mégis megteszi, a sertéstartók havi több tízmillió forinttal hitelezhetik a költségvetést. A takarmányra vonatkozó fordított áfázás, esetleg állami hitelprogram segíthetne a helyzetükön.

 • tej

  A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács nem tekinti jó megoldásnak a fordított áfa alkalmazását a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, mivel az nem alternatívája az egyes alapvető élelmiszerek jelentős áfacsökkentésének - mondta Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója.

 • sertés

  Az élősertésre és a félsertésre is kiterjeszti a kormány a fordított adózást. Három hete a Vidékfejlesztési tárca még elfogadta a sertéstartók ellenérveit és azt ígérte, nem lesz fordított áfázás az ágazatban.

 • építkezés

  Építési hatósági engedélyköteles ingatlant kivitelező fővállalkozó egy tervező cégtől, mint alvállalkozótól tervezési szolgáltatást rendel meg, melynek teljesítéséhez a tervező cég is alvállalkozókat vesz igénybe. A fenti ügylet kapcsán a tervező cég és annak alvállalkozói részéről felmerül-e a "fordított adózás" szabályainak alkalmazása?

 • mezőgazdaság

  Több mint 50 százalékkal csökkent a feketekereskedelem a fordított áfafizetés július 1-jei bevezetését követően - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke, aki szerint a táblák széléről eltűntek a táskás emberek.

 • mezőgazdaság

  A feketekereskedelem automatikus megszűnését várja a fordított áfafizetés bevezetésétől Czerván György. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára emlékeztetett: Romániában a mezőgazdaságból származó áfabevételeket megduplázta a rendszer.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.