Így számoljuk ki az áfa alapját (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az Áfa-kalauz friss számában az áfa alapjának kiszámításáról és az előleghez kapcsolódó áfa-elszámolás szabályairól olvashat behatóan. A szaklap 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.

Kétrészes cikksorozatot indított legfrissebb számában az Áfa-kalauz, amely arról szól, hogy az általános forgalmi adó kötelezettséget keletkeztető ügyletek esetében milyen módon kell megállapítani az adó alapját, vagyis azt a pénzben kifejezhető értéket (összeget), amelyre az áfát fel kell számítani, illetve rá kell terhelni. A cikksorozat első része az áfatörvénynek azokat az előírásait ismerteti, melyeket az adó alapjának a megállapítása során jellemzően az áfatörvény szerinti különleges jogállással nem rendelkező áfaalanyoknak kell alkalmazniuk.

Gyakran előfordul, hogy egy munkára vagy egy termékre a kivitelező társaság, illetve a terméket értékesítő az ellenértéket előre elkéri. Az így juttatott előleg helyes adójogi kezelése és az előlegszámla kiállításakor felmerülő kérdések sokszor okoznak fejtörést a vállalkozásoknak. Az előleghez kapcsolódó áfa elszámolásának szabályai a bírósági gyakorlat tükrében című írás szerzője az előleghez kapcsolódó főbb tudnivalókról, az áfa elszámolásáról ír olyan bírósági ítéleteket ismertetve, melyek az előleg-elszámolással kapcsolatos problémákra világítanak rá.

A szaklap legfrissebb számában számos szakértői választ is talál, így többek között szó esik a közösségen belüli kiszállítás igazolásáról, a háromszögügyletes egyszerűsítés alkalmazásáról és a tanácsadási szolgáltatás teljesítési időpontjáról is.

A z Áfa-kalauz 2018/5-ös számát itt rendelheti meg.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.