Így töltsük ki a NAV-nyomtatványokat (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV által készített bevallási tervezetek terjedése egyre nagyobb súlyt helyez a kontroll-adatszolgáltatásokra. Ezért az Adó szaklap év eleji dupla számában ismerteti a NAV nyomtatványok kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az Adó szaklap 2018/1-2. számát itt rendelheti meg.

A személyijövedelemadó-bevallási tervezetek sikerét követően egyre inkább szélesedni fog a NAV által elkészített, kiajánlásra kerülő bevallások köre. Az Adó szaklap ezért Kontroll-adatszolgáltatások 2018-ban című írásában bemutatja valamennyi, a NAV által rendszeresített nyomtatványt, a kitöltésükkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint felhívja a figyelmet az újdonságokra, változásokra.

Kevés lehetőség van arra, hogy a magánszemélyek közvetlenül döntsenek a közpénzek felhasználásáról. A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról történő rendelkezés ilyen lehetőséget biztosít. Rendelkezni egyházak és civil szervezetek részére lehet. A szaklap Rendelkezés a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról című cikkében bemutatja, hogy a magánszemélyek hogyan rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról, illetve kedvezményezettként hogyan lehet részesülni a felajánlásokból.

A jövedelem-(nyereség-)minimum szabályai a társasági adóban című cikk szerzője bemutatja a jövedelem-(nyereség-)minimum társasági adózási szabályozását és választ keres a jogintézménnyel kapcsolatos kérdésekre, bizonytalanságokra. Szó esik többek között a jövedelem-(nyereség-)minimum személyi hatályáról, tárgyi hatályáról, a jövedelem-(nyereség-)minimum összegéról, a veszteség-elhatárolásról, és az önellenőrzés szabályairól is.

Bár az általános forgalmi adó fogalmi rendszere szerinti ún. belföldi fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket nem módosították átfogóan 2018-ól, de a téma kiemelt jelentősége okán a szaklap friss dupla számában összefoglalta a 2018-ban hatályba lépő kisebb módosításokon túl a szabályozás egészét is.

Egy láncügylet felismerése és helyes adózási kezelése lényeges kérdés minden vállalkozó számára. Ennek megvalósítása azonban az egyik legnehezebb feladat, hiszen egy láncügylet korlátlan számú résztvevővel is rendelkezhet, mindezt úgy, hogy az ügyletben résztvevők általában nem rendelkeznek kellő információval egymásról. Az Adó szaklap Láncügyletek adójogi bírósági tapasztalatai című cikkében összefoglalja a láncügyletek (és háromszögügyetek) vonatkozásában az adófizetési kötelezettség teljesítése szempontjából fontos, a termékértékesítés helye, mint adófizetési kötelezettséget meghatározó tény megállapítására vonatkozó szabályokat az adópereket tárgyaló közigazgatási bíróság szemszögéből.

A fenti témákon túl a szaklap friss dupla számában olvashat még többek közt az eho aktuális szabályairól, a munkáltatói felmondások elbírálásának bírói gyakorlatáról, és nem maradhatnak el a kérdések, válaszok, jogesetek sem.

Az Adó szaklap 2018/1-2. számát itt rendelheti meg.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.