Így töltsük ki a NAV-nyomtatványokat (x)

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV által készített bevallási tervezetek terjedése egyre nagyobb súlyt helyez a kontroll-adatszolgáltatásokra. Ezért az Adó szaklap év eleji dupla számában ismerteti a NAV nyomtatványok kitöltésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az Adó szaklap 2018/1-2. számát itt rendelheti meg.

A személyijövedelemadó-bevallási tervezetek sikerét követően egyre inkább szélesedni fog a NAV által elkészített, kiajánlásra kerülő bevallások köre. Az Adó szaklap ezért Kontroll-adatszolgáltatások 2018-ban című írásában bemutatja valamennyi, a NAV által rendszeresített nyomtatványt, a kitöltésükkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint felhívja a figyelmet az újdonságokra, változásokra.

Kevés lehetőség van arra, hogy a magánszemélyek közvetlenül döntsenek a közpénzek felhasználásáról. A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról történő rendelkezés ilyen lehetőséget biztosít. Rendelkezni egyházak és civil szervezetek részére lehet. A szaklap Rendelkezés a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról című cikkében bemutatja, hogy a magánszemélyek hogyan rendelkezhetnek adójuk 1+1 százalékáról, illetve kedvezményezettként hogyan lehet részesülni a felajánlásokból.

A jövedelem-(nyereség-)minimum szabályai a társasági adóban című cikk szerzője bemutatja a jövedelem-(nyereség-)minimum társasági adózási szabályozását és választ keres a jogintézménnyel kapcsolatos kérdésekre, bizonytalanságokra. Szó esik többek között a jövedelem-(nyereség-)minimum személyi hatályáról, tárgyi hatályáról, a jövedelem-(nyereség-)minimum összegéról, a veszteség-elhatárolásról, és az önellenőrzés szabályairól is.

Bár az általános forgalmi adó fogalmi rendszere szerinti ún. belföldi fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket nem módosították átfogóan 2018-ól, de a téma kiemelt jelentősége okán a szaklap friss dupla számában összefoglalta a 2018-ban hatályba lépő kisebb módosításokon túl a szabályozás egészét is.

Egy láncügylet felismerése és helyes adózási kezelése lényeges kérdés minden vállalkozó számára. Ennek megvalósítása azonban az egyik legnehezebb feladat, hiszen egy láncügylet korlátlan számú résztvevővel is rendelkezhet, mindezt úgy, hogy az ügyletben résztvevők általában nem rendelkeznek kellő információval egymásról. Az Adó szaklap Láncügyletek adójogi bírósági tapasztalatai című cikkében összefoglalja a láncügyletek (és háromszögügyetek) vonatkozásában az adófizetési kötelezettség teljesítése szempontjából fontos, a termékértékesítés helye, mint adófizetési kötelezettséget meghatározó tény megállapítására vonatkozó szabályokat az adópereket tárgyaló közigazgatási bíróság szemszögéből.

A fenti témákon túl a szaklap friss dupla számában olvashat még többek közt az eho aktuális szabályairól, a munkáltatói felmondások elbírálásának bírói gyakorlatáról, és nem maradhatnak el a kérdések, válaszok, jogesetek sem.

Az Adó szaklap 2018/1-2. számát itt rendelheti meg.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Varga Mihály

  Biztosítani kell az egyenlő elbánást az uniós áfareform során, a tagállamok közötti különbségtétel elfogadhatatlan lenne - hangsúlyozta az Európai Bizottság múlt héten bemutatott áfajavaslata kapcsán Varga Mihály az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácsülésén.

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Lekerült nyolc ország kedden az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, korábban még tizenhét államot tartalmazó feketelistájáról, amelyet kevesebb mint két hónappal ezelőtt hagytak jóvá.

 • okostelefon

  A hazai kkv-k csupán fele aktív digitálisan. Mindössze minden második vállalkozásnak van saját honlapja, és közel minden harmadik cég marketing tevékenység nélkül próbál életben maradni – hangzott el a K&H és a Google Magyarország által közösen szervezett ingyenes, a mobile-first világ kihívásait és lehetőségeit fókuszba állító Google Digital Workshop eseményen. Az online jelenlét óriási lehetőségeket rejt a kkv-szektornak, ezért az idei teendők közé érdemes felvésni a digitális fejlődést és a mobilra optimalizált weboldal létrehozását is.

 • tej

  Áfacsökkentést és fokozottabb ellenőrzést sürgetnek a tejágazat szereplői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  keddi közleménye szerint.

 • hipermarket

  A Lidl Magyarország 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét, ezt követően a bolti dolgozók havi keresete eléri majd a bruttó 290 ezer és 320 ezer forintot, az üzletvezetők havi fizetése pedig bruttó 658 ezer forinttól 720 ezer forintig terjedhet - közölte a vállalat kedden.