KATA-bevallás jön - mire kell figyelni?

 • Értesítő a rovat cikkeiről

2016. február 25-ig kell benyújtaniuk az adóhatóságnak a 2015. évi adatszolgáltatásukat. A köznyelvben éves bevallásnak hívjuk, de a beküldendő 15KATA nyomtatvány tulajdonképpen egy nyilatkozat a 2015. évi összes bevételről és a 40%-os adóról (6 M fölött), valamint egy adatszolgáltatás.
 

A tételes adót fizető kisadózó vállalkozásnak adatot kell szolgáltatnia bármely más személy (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt) nevéről és címéről, a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegéről, ha az az évi 1.000.000 forintot meghaladta. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, melyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki.

A más személytől származó bevétel alatt a külföldi személytől (ide nem értve a külföldi magánszemélyt) származó bevételt is figyelembe kell venni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésekor. Ebben az esetben az adószámot nem kell kitölteni a nyomtatványon.

Ha a kisadózó vállalkozás évi egymillió forint alatt állított ki számlát ugyanazon partnerének, akkor azt a vevőt nem kell bejelenteni.

ADÓklub Online 2016 - Androidos okostelefonnal

bagoly

 

ADÓ szaklap online

ADÓ-kódex szaklap online

Számviteli tanácsadó szaklap online

Áfa-kalauz szaklap online - ADÓ

kérdések és válaszok

Ado.hu Prémium cikkek

Rendelje meg most >>

Az éves bevételre vonatkozó nyilatkozat mellett az év közben fizetett tételes adót nem kell bevallani.

Annak a kisadózó vállalkozásnak, amely a naptári év minden hónapjára köteles volt a tételes adót megfizetni és az éves bevétele a 6 millió forintot meghaladta, a 6 millió forintot meghaladó rész után 40 százalék adót kell fizetnie.

Amennyiben a kisadózó vállalkozás nem volt köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni, a 40 % adó megfizetésére akkor kötelezett, ha a bevétele a tételes adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok száma és az 500 ezer forint szorzatát meghaladja. Az adó alapja ilyenkor az előzőek szerint számított értéket meghaladó rész.

A 40 százalékos mértékű adó megfizetése nem mentesít a tételes adó megfizetése alól.

A kisadózónak a 15KATA nyomtatvány nyilatkozat részét nullás adattartalommal is be kell nyújtania, vagyis ha 2015-ben nem volt bevétele. (Természetesen ez a 2015-ben szüneteltető egyéni vállalkozókra nem vonatkozik.)

Főszabály szerint a KATÁSNAK nem kell személyi jövedelemadó bevallást benyújtani. A tételes adó hatálya alatt csak akkor keletkezik jövedelemadó kötelezettsége, ha

táppénzben részesül,
gyermekgondozási díjat kap,
valahol munkaviszonyban van,

illetve más szja-köteles jövedelme is keletkezett.

Az pedig köztudomású, hogy a KATÁS jövedelem alapján a tételes adóból nem lehet igénybe venni a családi adókedvezményt, sem a személyi kedvezményt, sem pedig az első házasok kedvezményét. Ennek az az oka, hogy ezek a kedvezmények az összevont személyi jövedelem adóalapjához kapcsolódnak, a KATA pedig egy másik adónem.

Amennyiben alkalmazottat foglalkoztat munkaviszonyban a KATÁS vállalkozás, akkor minden hónap 12-éig be kell küldenie a 08-as bevallást. Ezen kívül a dolgozók éves jövedelméről és járulékairól igazolást kell adnia a dolgozó részére.

A KATÁS vállalkozásnak is jelezni kellett a február 12-ig beküldött 1608-as bevalláson a munkáltatói adó-megállapítást kérő dolgozókat, ha a kérésnek a vállalkozás eleget tesz. Tudni kell azonban azt, hogy a vállalkozás nem köteles vállalni a dolgozó éves bevallásának elkészítését.  A dolgozónak erről a kéréséről nyilatkoznia kell.

Egyébként is csak akkor kerülhet sor a munkáltatói adó-megállapításra, ha a dolgozó jövedelme és kedvezményei megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvény 14.§-ában foglaltaknak. Például ha kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett a dolgozó olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt kizárólag a magánszemélynek az adó elszámolását vállaló munkáltatója fizette be.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, hogy a dolgozó nyilatkozata alapján a vállalkozás elkészíti a dolgozó adóbevallását, majd később maga a dolgozó is beküldi a 1553-as bevallást. Ilyenkor a munkáltatói adó-megállapítás lesz érvényes, mert legkorábban a dolgozó a vállalkozás számára adott nyilatkozatot a bevallásának elkészítését kérve. A magánszemély által beküldött 1553-as bevallást nem veszik figyelembe, azonban felhívják a magánszemélyt annak igazolására, hogy a munkáltatói adó-megállapítás feltételeinek miért nem felel meg. Ha beigazolódik, hogy a dolgozó valóban nem tehetett volna munkáltatói adó-megállapítást kérő nyilatkozatot, akkor a 1553-ast fogadják el, melynek tartalmában is különböznie kell a munkáltatói adóbevallástól (15M29).

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Fotó: shutterstock

  Elfogadta az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács kedden a roamingdíjak jövőbeli nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy az állampolgárok június 15-től a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhassak, küldhessenek SMS-t és használhassák az adatkeretüket az Európai Unió területén.

 • Tállai András

  Több mint 820 ezer magánszemélynek postázta bevallási tervezetét az adóhivatal, amelyet a hét végéig az érintettek kézhez is kapnak – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

 • ügyvéd

  A munka törvénykönyve módosításáról szóló, az Országgyűlés előtt lévő javaslat visszavonását kezdeményezte a parlament gazdasági bizottsága kedden.

 • cipő, kínai piac, kína

  Továbbra is a szellemi tulajdonjogokhoz köthető iparágak jelentik az EU gazdaságának gerincét, mivel a gazdasági összteljesítmény közel fele a régióból származik, ugyanakkor a kalózkodás és hamisítás különböző fajtái miatt évente csaknem 50 milliárd euró, vagyis az értékesítés 7,4%-a esik ki, adta hírül a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület a szellemi tulajdon világnapja alkalmából.

 • cafeteria

  Történelmi mélypontra zuhant a cafeteriával tervező vállalkozások aránya. A következő egy év során a kkv-k mindössze negyede kívánja béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az adótörvények változása következtében a pénzjuttatás felkerült a dobogó legfelső fokára az Erzsébet-utalvány mellé, amelyet a közlekedési költségtérítés és a SZÉP Kártya követ.