Kisokos az eSZJA-ról: kedden még rendelkezhetünk az 1+1 százalékról

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Adónk 1+1 százalékáról kedden rendelkezhetünk utoljára, akár írásban, akár az elektronikus felületen. A NAV tájékoztatójából szemezgettünk.

Adónk 1+1 százalékáról ma rendelkezhetünk utoljára, akár írásban, akár az elektronikus felületen. A NAV tájékoztatójából szemezgettünk.

A NAV által elkészített bevallási tervezet az önkéntes pénztári rendelkező nyilatkozatot is automatikusan tartalmazza. Az adózónak az eSZJA-felületen lehetősége van a bevallás javítására, és arra, hogy több rendelkezésre jogosító önkéntes pénztári tagsága esetén megjelölje, melyik pénztárhoz kéri a kiutalást – derül ki a NAV tájékoztatójából.

Ügyfélkapus elérhetőséggel önkéntes egészségpénztári számlára rendelkezni úgy lehet, hogy a „Bevallás 2017-ről” ikonra kattintva a „Gyakori mezők” lehetőség választása után a „Rendelkező nyilatkozatok” gomb megnyomását követően lehet a szükséges adatokat a 131-138. sorban rögzíteni. Ügyfélkapus hozzáférés hiányában a 17SZJA-02-es lapon lehet rendelkezni a pénztári számla javára.

Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozatot az azonos nevű ikonra kattintva lehet megtenni az online felületen. Le lehet tölteni a NAV honlapjáról a rendelkezésre szolgáló „17EGYSZA” nyomtatványt, amelyet ügyfélkapun keresztül beküldve is rendelkezhetünk adónk 1+1 százalékáról. Akinek nincs ügyfélkapus elérhetősége, ugyanezt a nyomtatványt postán küldheti el a NAV-nak, vagy leadhatja az adóhatóság valamelyik ügyfélszolgálatán.

A NAV tájékoztatója felhívja a figyelmet arra is, hogy a május 22-i dátum jogvesztő, vagyis aki eddig nem nyilatkozik adója 1+1 százalékáról, az ezután már nem teheti meg ezt.

Ha a magánszemély rendelkező nyilatkoztatott adott és az adóhatóságtól nem kapott határozatot arról, hogy a nyilatkozata érvénytelen lenne, valamint ha az általa kiválasztott kedvezményezett szerepel a NAV honlapján közzétett tájékoztatóban, akkor biztos lehet abban, hogy a rendelkező nyilatkozatát az adóhatóság teljesítette. Amennyiben az adózó a kedvezményezett részére történő összeg átutalásának időpontjában rendelkezik ügyfélkapuval, akkor a rendelkezés teljesítéséről az adóhatóság ugyanilyen módon elektronikus üzenet formájában értesítést küld – olvasható az adóhatóság tájékoztatójában.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Forrás: shutterstock

  Az szja-fizetés módozatait, a visszaigénylés lehetőségeit, a korábbi túlfizetés beszámításának formáit ás a részletfizetés lehetősgét tárgyaljuk sorozatunk utolsó előtti részében. A NAV eSZJA-tájékoztatójából szemzgetünk.

 • Fotó: shutterstock

  A NAV nyomán részletesen elmagyarázzuk, hogy kell a lakáskiadásból, az ingatlan- és ingóságértékesítésből befolyt jövedelmet feltüntetni az adóhatóság bevallás-tervezetében.

 • Fotó: shutterstock

  Részletes, csaknem 50 oldalas tájékoztatót tett közzé a NAV az eSZJA-bevallásról. Sorozatunkban most azt mutatjuk meg, miként érvényesíthetők az adókedvezmények az ügyfélkapun keresztül a bevallási tervezetben, és miként kell a befizetett adót visszaigényelni.

 • szja_2018

  Részletes, csaknem 50 oldalas tájékoztatót tett közzé a NAV az eSZJA-bevallásról. Az ebből szemezgető sorozatunk első részében azt taglaljuk, mit tehetünk a NAV által készített bevallási tervezetekkel, például hogyan javíthatjuk és hogyan nyújthatjuk be őket.

 • Fotó: shutterstock

  A nem egyéni vállalkozó magánszemélyeknek 2018. május 22-én éjfélkor jár le a 2017-ben szerzett jövedelmeik bevallási határideje, és eddig lehet az esetleges adótartozást is pótlékmentesen befizetni. A média hetek óta figyelmeztet erre, mégis sokan hagyták az utolsó napokra e kötelezettség teljesítését. Még van néhány nap akár a már beadott bevallás korrekciójára is. Cikkünk jellemző adózói kérdések alapján a legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet.

 • Fotó: shutterstock

  Sok százezren hagyják a határidő előtti utolsó napokra személyi jövedelemadó-bevallásuk elkészítését, melyben nagy segítség lehet az utóbbi idők legnagyobb adóhatósági vívmánya, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített bevallási tervezet.Sokak számára azonban a bevallási tervezet automatikus elfogadása inkább kockázatot, mint segítséget jelent. A PwC Magyarország ezért összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei szja bevallások kapcsán.

   

 • mobiltelefon

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) infóvonalát, az 1819-es számot bárki hívhatja, aki elakad az adóhatóság által készített személyi jövedelemadó (szja) tervezet jóváhagyásában, kiegészítésében, vagy az 1+1 százalékok felajánlásában - közölte a NAV.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.