Kiterjesztené a fordított áfázást az EU

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az EU jóval határozottabban lépne fel az áfacsalókkal szemben.

Kiterjesztené a fordított áfafizetést például a mobiltelefonok értékesítésére, a telekommunikációs szolgáltatásokra, vagy például a gáz és az elektromos áram szállítására az Európai Bizottság.

Két fronton indítana harcot az Európai Bizottság (EB) az egyre kritikusabb méretet öltő áfacsalások megfékezésére: gyorsabb reagálással és a fordított áfafizetés kiterjesztésével − írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

A jövőben sokkal gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, emellett több szolgáltatásra, illetve termékre terjedhet ki a fordított adóztatás. Ide kerül várhatóan a mobiltelefonok értékesítése, a telekommunikációs szolgáltatások, a játékkonzolok, számítógépek, laptopok és táblagépek kereskedelme, az integrált áramkörök adásvétele, a gáz és az elektromos áram szállítása, a nyers, illetve félig feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem.

A testület a következő hónapokban dolgozza ki a 2006-os áfairányelv módosítását; az új szabályok 2018 végén léphetnek hatályba.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.