Közel 1,7 millió diák – óvodától egyetemig

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Általános iskolába, középfokú képzésekre és felsőoktatási intézményekbe egyaránt kevesebben járnak a most folyó tanévben, mint egy évfolyammal ezelőtt; az óvodások száma viszont emelkedett. Infografika.

Hazánkban jelenleg nagyjából minden hatodik ember diák. Pontosabban fogalmazva: a felsőoktatás, illetve a köznevelés 2017/2018-as nappali rendszerű képzéseinek résztvevője, hiszen a szóban forgó 1 millió 685,5 ezres sokaságba a 323 ezer óvodás is beletartozik. A legtöbben – több mint 732 ezren – persze általános iskolások; számuk 8,9 ezerrel apadt az előző tanévhez képest, míg az óvodai csoportokban 5,3 ezerrel többen választhattak maguknak jelet.

InfoTanem: oktatás

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes összesítései szerint a különböző típusú középiskolák nappali képzéseire együttesen 428 ezren járnak, ami 6,7 ezer fős mérséklődést tükröz. A legnépesebb, 187,5 ezres csoport gimnazistáké; náluk – főleg az egyházi fenntartású intézmények tanulólétszámának növekedése nyomán – minimális létszámbővülést is mértek. A szakgimnáziumok 162 ezer tanulós mezőnye viszont bő 3 százalékos mérséklődés nyomán alakult ki.

Szakközépiskolába 74 ezen tanulnak; itt a létszámszűkülés viszonylag nagy volt egy éves távlatban: 5,3 százalékos. A köznevelési rendszerben 87 ezret tesz ki a sajátos nevelési igényű tanulók száma, ezen belül 55 ezren általános iskolások.

A felsőoktatás padjait is kevesebben koptatják, mint egy évfolyammal ezelőtt (3,3 ezer hallgatóval szűkült a kör). A 202 ezer nappalis hallgatóból 187 ezren alap-, mester- vagy osztatlan képzésben bővítik ismereteiket (közülük az alapképzésben 129 ezren érintettek). Doktori programok keretében 6,3 ezren mélyítik tudásukat.

Ami a nem nappali rendszerű képzéseket illeti, az érintettek többsége – 93 ezer ember – valamelyik középfokú intézménybe iratkozott be, de az általános iskolai felnőttoktatásban is tanulnak még 2,4 ezren. A felsőoktatás részidős formáit 81 ezren választották az idei tanévben. A legtöbben (72 ezren) levelezőre járnak, estin mindössze 3,6 ezren tanulnak. Távoktatás keretében 5,3 ezren folytatnak felsőfokú tanulmányokat.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Több mint 4 millió jármű rója a magyarországi utakat, ezen belül autóból minden harmadik lakosra jut egy. Az átlagéletkor június végén 13,9 év volt, enyhén romlik. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Három éve tart a lejtmenet a személyi számítógépek globális piacán. A meghatározó szereplők közül csak az éllovas tudta növelni eladásait a harmadik negyedévben. Az InfoTandem infografikája.

   

 • lakáshitelek, InfoTandem

  Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_telefonálás

  Immár csaknem 12 millió mobil-előfizetés áll szemben a 3,1 millió vezetékes fővonallal. A mobil adatforgalom a második negyedévben megközelítette a 30 ezer terabyte-ot. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • álláshirdetés

  A nyilvántartott álláskeresők száma 6,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a 2017. decemberi zárónapon 254 800 álláskereső szerepelt, több mint 18 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál.

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.