Közel 1,7 millió diák – óvodától egyetemig

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Általános iskolába, középfokú képzésekre és felsőoktatási intézményekbe egyaránt kevesebben járnak a most folyó tanévben, mint egy évfolyammal ezelőtt; az óvodások száma viszont emelkedett. Infografika.

Hazánkban jelenleg nagyjából minden hatodik ember diák. Pontosabban fogalmazva: a felsőoktatás, illetve a köznevelés 2017/2018-as nappali rendszerű képzéseinek résztvevője, hiszen a szóban forgó 1 millió 685,5 ezres sokaságba a 323 ezer óvodás is beletartozik. A legtöbben – több mint 732 ezren – persze általános iskolások; számuk 8,9 ezerrel apadt az előző tanévhez képest, míg az óvodai csoportokban 5,3 ezerrel többen választhattak maguknak jelet.

InfoTanem: oktatás

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes összesítései szerint a különböző típusú középiskolák nappali képzéseire együttesen 428 ezren járnak, ami 6,7 ezer fős mérséklődést tükröz. A legnépesebb, 187,5 ezres csoport gimnazistáké; náluk – főleg az egyházi fenntartású intézmények tanulólétszámának növekedése nyomán – minimális létszámbővülést is mértek. A szakgimnáziumok 162 ezer tanulós mezőnye viszont bő 3 százalékos mérséklődés nyomán alakult ki.

Szakközépiskolába 74 ezen tanulnak; itt a létszámszűkülés viszonylag nagy volt egy éves távlatban: 5,3 százalékos. A köznevelési rendszerben 87 ezret tesz ki a sajátos nevelési igényű tanulók száma, ezen belül 55 ezren általános iskolások.

A felsőoktatás padjait is kevesebben koptatják, mint egy évfolyammal ezelőtt (3,3 ezer hallgatóval szűkült a kör). A 202 ezer nappalis hallgatóból 187 ezren alap-, mester- vagy osztatlan képzésben bővítik ismereteiket (közülük az alapképzésben 129 ezren érintettek). Doktori programok keretében 6,3 ezren mélyítik tudásukat.

Ami a nem nappali rendszerű képzéseket illeti, az érintettek többsége – 93 ezer ember – valamelyik középfokú intézménybe iratkozott be, de az általános iskolai felnőttoktatásban is tanulnak még 2,4 ezren. A felsőoktatás részidős formáit 81 ezren választották az idei tanévben. A legtöbben (72 ezren) levelezőre járnak, estin mindössze 3,6 ezren tanulnak. Távoktatás keretében 5,3 ezren folytatnak felsőfokú tanulmányokat.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • infografika

  Több mint 4 millió jármű rója a magyarországi utakat, ezen belül autóból minden harmadik lakosra jut egy. Az átlagéletkor június végén 13,9 év volt, enyhén romlik. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  A magyar agrárium kibocsátásának értéke 4,1 százalékkal nőtt tavaly, ami a visszaeső uniós piacon nem számít rossznak. A teljes hazai kibocsátás több mint egynegyede a gabonafélékhez kötődik. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_föld

  Háromszor több földterületet értékesítettek tavaly, mint egy évvel korábban, miközben az átlagárak több mint ötödével nőttek. Főként szántók cseréltek gazdát; a hektáronkénti árban hétszeres különbség is akad a járások között. Az InfoTandem infografikája.

 • infografika

  Három éve tart a lejtmenet a személyi számítógépek globális piacán. A meghatározó szereplők közül csak az éllovas tudta növelni eladásait a harmadik negyedévben. Az InfoTandem infografikája.

   

 • lakáshitelek, InfoTandem

  Az idei első félévben folyósított lakáscélú hiteleknek immár a háromnegyede segítette használt lakások megszerzését. Az átlagos hitelösszeg 5,6 millió forint. Az InfoTandem infografikája.

 • InfoTandem_telefonálás

  Immár csaknem 12 millió mobil-előfizetés áll szemben a 3,1 millió vezetékes fővonallal. A mobil adatforgalom a második negyedévben megközelítette a 30 ezer terabyte-ot. Az InfoTandem infografikája.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tízből hét kkv tervez béren kívüli juttatást adni dolgozóinak, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz képest hatalmas ugrás – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból

 • Fotó: shutterstock

  Egy sajátos beruházásélénkítő eszköz a helyi adók rendszerében? A tavaly évközi adóváltozások következményeképpen jelent meg a helyi adókról szóló törvényben az előrehozott adó intézménye. A némileg rendszeridegen jogintézmény találgatásokra adott okot irányultságát és pontos rendeltetését illetően, emellett gyakorlati alkalmazhatóságát további kodifikációval kellene támogatni, hogy a kockázatokat ne csupán az adózók viseljék - írja az RSM blogja.

   

 • izer

   Izer Norbert államtitkár az adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár.

 • grafikon

  A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt két százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.