Még nem vonzó a horvát adórendszer

BDO
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az áru, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő személyes áramlása – az Európai Unió működését szervesen befolyásoló négy alapszabadság, melyet mindannyian jól ismerünk. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Milyen feltételek mellett fektethetünk be, vagy vállalhatunk munkát az EU tagállamaiban? Cikksorozatunk harmadik részében Horvátország adórendszerével foglalkozunk. A magas adókulcsok, a sokféle helyi adó és a cégalapítás bonyolultsága miatt a horvát adórendszer egyelőre kevésbé vonzza a befektetőket.

Makrogazdasági áttekintés

Horvátország lakossága Magyarország lakosságának kb. felét teszi ki, mindössze 4,15 millió fő. Az ország területe 56.000 négyzetkilométer. Horvátország fő vonzerejét a külföldiek számára leginkább a tengerpart jelenti: az ország nem légvonalban mérve 1800 km hosszú tengerparti szakasszal rendelkezik, melynek köszönhetően a gazdaság egyik húzóágazatát a turizmus adja. Évente kb. 12-13 millió turista érkezik Horvátországba, melyből mi magyarok jelentős részarányt képviselünk: 2017-ben például 3 millió magyar utazott Horvátországba nyaralni.

Az ország gazdasági, földrajzi szempontból alapvetően két fő részre osztható: a tengerparti szakaszra és a belső vidékre. A két rész között egy hegyvidéki terület helyezkedik el, igen magas, akár 1800 métert elérő hegyekkel. A hegyvidéki terület jelenléte ellenére azonban az ország földrajzilag ásványkincsekben mégis szegény, a hegyvidéki terület nem rejt jelentős ásványkincskészletet magában.

Horvátország gazdasági fejlődését az elmúlt évtizedekben jelentősen befolyásolta az ország történelme, mely a függetlenség elnyerése körüli időszakban meglehetősen viharosnak volt mondható. Horvátország 1991-ben kiáltotta ki a függetlenségét és ezután rögtön háborúba is keveredett Szerbiával, mely 1995-ben zárult le. Ez a háború azonban sok szempontból komolyan megrázta az országot. Egyrészt, mivel a háború jelentős része Horvátország ipari területein zajlott, ezért komoly károkat okozott a gazdaság számára. Másrészről pedig a háborúnak köszönhetően elhúzódott Horvátország Európai Uniós csatlakozása is, mely végül 2013. július 1-én tudott megvalósulni.

Horvátország egyik vezető iparága, a fentiekben leírtaknak megfelelően, a turizmus, melyet az ország próbál folyamatosan továbbfejleszteni. A cél, hogy 2020-ig az éves turistaszámot a jelenlegi 12-13 millióról 17,5 millió főre növeljék. Ehhez az ország adottságai jónak mondhatóak, azonban a turizmus fejlődéséhez több szállodafejlesztésnek kellene megvalósulni, melyet a jelenlegi előnytelen ingatlanszerzési feltételek jelentősen hátráltatnak.

A tengerpart kapcsán a turizmus mellett kiemelendő továbbá a hajógyártás, melyben Horvátország Európában a második helyen áll. A hajógyártás központjának Horvátországban Rijeka tekinthető.

A többi iparág területén a gazdaságot a vállalatok erős koncentrációja jellemzi. Az egyik legnagyobb horvát vállalatcsoport, a Horvátország és Szerbia legnagyobb kiskereskedelmi láncát is tulajdonló az Agrokor csoport, mely gazdasági jelenléte világviszonylatban is jelentősnek mondható. A vállalatcsoport a horvát GDP 15%-át adja, azonban jelenleg túlfinanszírozás miatt csődfelügyelet alá került.

A MOL-INA csoport révén Horvátországban jelentősnek mondható továbbá az olajfinomítási tevékenység, valamint a gazdaság húzóágazatát jelenti a gyógyszeripar, illetve az élelmiszeripar is erősnek mondható.

Az adózási rendszer bemutatása

Horvátország adórendszere jelenleg nem mondható túl kedvezőnek, mely nagyrészt az államadósság magas mértékének köszönhető, melynek mértéke a GDP-hez viszonyítva 84% körül van. Az elmúlt években elindult gazdasági fellendülés és az ország Európai Uniós csatlakozása azonban várhatóan segít majd enyhíteni a feszített adózási rendszer feltételein.

Az egyes, Horvátországban hatályos adónemek részletes jellemzőit, illetve a várható és már elfogadott változásokat az alábbiakban mutatjuk be.

Általános forgalmi adó

Az általános forgalmi adó általános mértéke jelenleg 25%, továbbá két kedvezményes kulcsot is alkalmaznak (13% és 5%). A kedvezményes kulcsok a következő termékértékesítésekre és szolgáltatásnyújtásokra alkalmazhatóak:

 • Az élelmiszerek, és újságok értékesítésére, illetve a szálláshely szolgáltatások nyújtására a kedvezményes 13%-os kulcs vonatkozik; míg például a könyvek vagy egészségügyi eszközök értékesítését 5%-os általános forgalmi adó terheli.

Társasági adó

A társasági adó általános mértéke 2017-től 12%, azonban ez az alacsonyabb kulcs csak a kisebb vállalkozásoknak kedvez, tekintettel arra, hogy ha az adóévben elért árbevétel a 400.000 EUR-t meghaladja, akkor magasabb, 18%-os adókulcs alkalmazandó. Az adó alapja az adózás előtti eredmény módosítva a törvény által meghatározott növelő és csökkentő tételekkel.

Horvátországban nincs elvárt, minimum adó társasági adó tekintetében.

A forrásadó mértéke kamat és jogdíj esetében 15%, míg osztalék esetében 12% forrásadót vetnek ki.

Helyi adók

Horvátországban, hazánkhoz hasonlóan többféle helyi adó van, többek között az alábbi helyi adónemek a jellemzőek:

 • öröklési és ajándékozási adó,
 • gépjárműadó,
 • hajóadó,
 • játékautomatákat terhelő adó,
 • fogyasztási adó,
 • idegenforgalmi adó,
 • közterület használati adó,
 • különadók.

A helyi adók jelenléte miatt, új vállalkozás indítása esetén érdemes tájékozódni, hogy az adott térségben milyen helyi adókat vetnek ki.

Személyi jövedelemadó

A személyi jövedelemadó kétkulcsos, mértéke 24% és 36%. A magasabb adókulcs 28.000 EUR jövedelem felett alkalmazandó.

Cégalapítás, adminisztráció

A jelenlegi tapasztalatok alapján a horvát cégalapítás és adminisztráció nem egyszerű, a rendszer egy igen bürokrata rendszernek tekinthető, valamint az adóhatósággal sincsenek túl jó tapasztalatok. A külföldi befektetők Horvátországba történő csábítását nehezíti továbbá, hogy az ingatlanszerzés rendszere jelenleg nagyon bonyolult (lassú, többlépcsős rendszer).

A jövőben várhatóan azonban ezek a jellemzők is finomodni fognak az Európai Uniós csatlakozásnak is köszönhetően.

Összegzés

Összegezve a fentiekben leírtakat, Horvátország adórendszere jelenleg nem tekinthető túl vonzónak a befektetők számára, azonban fontos kiemelni, hogy a turizmus és egyéb iparágak területén Horvátország egyre erősebben integrálódik Európába, mely várhatóan adójogi területen is kedvező változásokat fog hozni a jövőben, ezért mindenképpen érdemes figyelemmel kísérni a változásokat.

Cikk szerzője: Gerendy Zoltán, ügyvezető, Adópartner és Kiss Zsófia, Senior Adótanácsadó. A BDO Magyarország az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.