Megosztott áfafizetés

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Lengyelország után Románia is elhalasztja a bevezetést - írja az RSM blogja.

Az EU-n belül egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a megosztott áfafizetés. Az olasz sikereken felbuzdulva Románia és Lengyelország is tervezte a módszer bevetését az áfacsalás elleni harcban. Az újítás azonban nagy terhet rótt a pénzintézetekre, több időre van szükségük a felkészülésre és a szükséges belső fejlesztések elvégzésére.

Mi az a megosztott áfafizetés?

A split payment, vagyis a megosztott áfafizetés lényege, hogy a megvásárolt termék vagy szolgáltatás vevője a fizetéskor a számla összegét kétfelé osztja: a nettó vételárat az eladó, vagy szolgáltatást nyújtó bankszámlájára, míg az áfa összegét egy speciálisan erre a célra kialakított áfafolyószámlára utalja át. Az áfafolyószámla ugyanúgy az eladó vagy szolgáltatást nyújtó nevén van, azonban e felett a számla felett az eladó csak korlátozottan rendelkezik: erről a számláról csak az adóhatóságnál nyilvántartott adófolyószámlára, egy másik áfafolyószámlára, illetve az adóhatóság által nevesített más folyószámlára lehet utalást indítani. Az áfafolyószámláról pénzforgalmi számlára csak az adóhatóság előzetes engedélyével lehet pénzt átutalni. 

A megosztott áfafizetés előnyei

A módszer előnye nyilvánvaló: a vevő által megfizetett áfa összege biztosan befolyik a költségvetésbe, az eladó nem tud kibújni az ily módon beszedett áfa megfizetése alól, az adóhatóság lényegesen nagyobb kontrollt szerez a tranzakciók felett. 

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

Kivitelezési szempontból ez annyit jelent, hogy az eladónak egyidejűleg két számlaszámmal kell rendelkeznie: egy pénzforgalmi számlával és egy speciális áfafolyószámlával. Mindkét számlaszámot a vevő rendelkezésére kell bocsátania. A vevőnek egy – külön erre a célra létrehozott – átutalási formátum keretein belül kell elindítania a tranzakciót, ahol meg kell adnia az eladó pénzforgalmi számlaszámát, áfafolyószámláját, adószámát, valamint a nettó vételárat és az áfaösszeget is. 

A split payment megvalósításához a banki szereplőkre nagy fejlesztési feladat hárul 

Ahogy az a fentiekből is látható, a pénzintézetekre rótt kötelezettség többrétű: egyfelől az ő felelősségük, hogy minden vállalkozói számla mellé nyissanak egy áfafolyószámlát is. Mindez pedig az adminisztratív terhek jelentős megnövekedésével, és ebből fakadó többletöltségekkel is jár. Emellett szükség van egy olyan átutalási rendszer kialakítására is, ami képes kezelni a megosztott utalást, ehhez pedig a legapróbb részletekre kiterjedően ki kell dolgozni az ellenőrzési pontokat is, gondolva a többféle áfa kulcsot tartalmazó számlákra, valamint az alternatív fizetési módokra is.

Olaszországgal ellentétben – ahol csak részlegesen, a közbeszerzésekre vonatkozóan alkalmazták ezt az áfafizetési megoldást – Lengyelország és Románia már általános érvénnyel, az áfa területének egészét illetően kívánta bevezetni a megosztott fizetés módszerét. 

Az első tervezetek alapján mind Lengyelországban, mind pedig Romániában 2018. január 1-jén lépett volna életbe az új fizetési módszer. Az általános bevezetés azonban a vártnál több időt igényel, így először Lengyelország halasztotta el a megosztott áfafizetés bevezetését 2018. április 1-jére, most pedig Románia is halasztást jelentett be, náluk az új kijelölt határidő 2018. március 1. Azon magyar vállalkozások, amelyeknek Lengyelországban, illetve Romániában van érdekeltségük, vagy ott végeznek gazdasági tevékenységet, egy kis haladékot kaptak, hogy felkészüljenek erre a változásra.

Mindenképp érdemes figyelemmel követni továbbra is a fejleményeket, mert a kezdeti nehézségek leküzdését követően a megosztott áfafizetés módszere hatékony megoldás lehet, amely a korábbi tapasztalatok leszűrését követően akár újabb országokban is bevezetésre kerülhet valamilyen formában. 

A bejegyzés szerzője Sztankó Dániel, az RSM Hungary pénzügyi képviseleti csoportvezetője. Az RSM Blog az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • Románia

  Januártól a csődvédelem alatt álló és az áfatartozással rendelkező cégeknek külön számlára kell fizetniük az áfát.

 • Fotó: shutterstock

  2018 minden bizonnyal a változás éve lesz a bankszektorban: a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló új uniós irányelvnek, a PSD2-nek köszönhetően megszűnik a bankok monopol helyzete a pénzügyi adataink kezelését illetően. Szabad lesz a pálya a fintech cégek új adatszolgáltatásai és fizetési szolgáltatásai előtt. Ezek jelentős teret nyerhetnek a banki szolgáltatások mellett és helyett, de fontos tisztában lenni ezek áfabeli megítélésével, mert az áfamentesség ezen szolgáltatások esetében nem egyértelmű!

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • online vásárlás

  Már csak kevesebb, mint fél év felkészülési idő maradt az online számla-adatszolgáltatás bevezetésére. „A felkészülés pedig nemcsak a számlázó szoftverfejlesztő cégeket érinti” – figyelmeztet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adótanácsadója – „hanem minden vállalkozást. Legsúlyosabban talán azokat, melyek saját számlázási, ügyviteli rendszert használnak. Ők jellemzően nagyobb, sokszor nemzetközi hátterű vállalatcsoportok.” Ha valaki csúszik a rendszer elindításával, vagy nem megfelelően küldi át az adatokat, akár 1 millió Ft-os bírságot kockáztat, a számla befogadója pedig elvesztheti áfa-levonási jogát. A hatóság minden hibáért a kibocsátó adózót fogja felelőssé tenni, még ha a szoftverfejlesztő vagy a számlázással megbízott alvállalkozó okozta is a mulasztást.

 • pénz

  Idén hat százalék felett alakulhat a reálkeresetek emelkedése a tárca számításai szerint - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 • panellakás

  A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t. 

 • nav_logo

  Ismét számos fontos dologról tájékoztatott a NAV: feltárultak az áfacsökkentés részletei, frissült számos információs füzet, és bemutatták az ellenőrzési eljárás digitalizációjához szükséges ELLUGY nyomtatványt.

 • vonat

  Év elején többször is kapnak levelet a nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságától. Januárban kapják meg a tájékoztató levelet az előző évben folyósított ellátás összesített összegéről és az ellátás 2018. évi emelésének mértékéről és az emelt összegről. Az ellátottak utazási utalványát legkésőbb március 31-ig adják postára.