Mezőőri járulékot vezettek be Árpádhalmon

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Nem lett népszerű a gazdálkodók körében az új adófajta - derül ki a Szabad Föld cikkéből.

Árpádhalmon 2015-ben szavazta meg az önkormányzat a mezőőri szolgálat felállítását. Ehhez az állam is ad támogatást, de a fenntartáshoz további forrásokra volt szükség, ezért bevezették a mezőőri járulékot - írja cikkében a Szabad Föld. Aranykorona alapon számítják ki az adót, amelyet előbb 170, majd 190 forintos szorzóval terveztek beszedni. Csak azok mentesülhetnek alóla, akik bizonyítottan legalább három éve árpádhalmi lakosok, illetve őstermelői jövedelmük nem éri el az évi 600 ezer forintot.

Nagymágocson a napokban traktorral vonult a községháza elé tizenöt dühös gazda – köztük gádorosi, eperjesi, fábiánsebestyéni –, mert azontúl, hogy diszkriminatívnak tartják a járulék kiszabását, sokallják is az összeget. A földtulajdonosok az újabb „sarc” eltörlésével kapcsolatosan Szebellédi Endre nagymágocsi polgármester segítségét kérték, aki levélben fordul a kormányhivatalhoz, álláspontot kérve arról, hogy törvényes-e a mezőőri hozzájárulás többszöri módosítása és magas összege.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

Árpádhalom polgármestere szerint a probléma veleje, hogy a mágocsi gazdák 25 éve csak a székhelyükön fizették meg az iparűzési adó teljes összegét, pedig ha más településen is keletkezik bevételük, akkor ezt a kötelezettségüket meg kell osztaniuk. Bevallásaik módosításával öt évre visszamenően rendezhetik soraikat, vagyis a nagymágocsi hivataltól visszaigényelt pénzt be kellene fizetniük az árpádhalmi kasszába. Azazhogy nem az egészet, hanem csak a mezőőri járulékkal csökkentett különbözetet. A falu vezetője úgy saccolja, hogy eddig mintegy 50 millió forinttól estek el - olvasható a lapban.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • kandalló

  Lakni kell! Ezt a természetes emberi szükségletet mindig is jól kihasználták az adóztatásban. A történelem során gyakran vezettek be olyan adófajtákat, amelyek kifejezetten az építkezéshez, az épületek fenntartásához, berendezéséhez kapcsolódtak.

 • kunyhó

  Az építéssel és lakhatással kapcsolatos adófajták kitalálásánál nem mindig működött a józan ész! Sok olyan adó volt a történelem folyamán, amelyek a hatalom bevezetett ugyan, de azt nem tudták beszedni az adó értelmezési problémái miatt, esetleg lázadás tört ki az adó ellen, sőt még háborút is eredményezett a rosszul tervezett adó. Ilyen eszement adókból gyűjtöttünk össze néhány érdekességet.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.