NAV-figyelő, 10. hét: szja és adótraffipax

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Elkészültek az szja-bevallások, megtudtuk, mit ellenőriznek a revizorok, és részletesen bemutatkozott a NAV.

1. Idén is elkészítette a NAV az szja bevallásokat!

Letölthetők az adóbevallási tervezetek. Varga Mihály arról is tájékoztatott, hogy a NAV a törvényben előírt határidőt (március 15.) megelőzően már elkészült a bevallási tervezetekkel.

A tavalyi évhez képest kiterjesztették azon adózók körét, akik részére a tervezetet elkészítette a NAV. 2018-ban már nem csak a munkáltatók, de a mezőgazdasági őstermelők és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is dolgozott a NAV.

Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező magánszemélyek online tudják megtekinteni a tervezetet. Akik nem rendelkeznek Ügyfélkapu hozzáféréssel, azok március 19-ig kérhetik a tervezet postázását.

2. Cégautóadó „sárga villogós” autók után

A NAV közleménye hivatkozik arra, hogy a sok esetben tévesen értelmezik a cégautóadó-mentességet az adózók. A törvény értelmében mentes a megkülönböztető jelzést adó berendezéssel ellátott személygépkocsi. Ez gyakorlatilag a „kék villogót” vagy a „kék-vörös villogót” jelenti. A sárga villogóval ellátott gépkocsik azonban nem tartoznak ide, mivel azok csak(!) figyelmeztető berendezéssel ellátott gépkocsik, így a mentesség sem alkalmazható rá. A NAV tájékoztatója részletezi a kérdést illetve a vonatkozó jogszabályokat is megnevezi.

3. A NAV bemutatkozik

Részletes tájékoztatót tett közzé a NAV, amiben bemutatja a feladatait, valamint az egyes jogkörökbe (adóigazgatási, vámigazgatási, jövedéki igazgatási, bűnüldözési és nyomozóhatósági, rendészeti és igazgatási) tartozó feladatokat. A tájékoztató itt érhető el.

És hogy milyen jogszabályok szabályozzák a NAV működését? Itt megtalálható az igen terjedelmes lista.

Közzétételre került az a lista is, amelyből megtudhatjuk, hogy 2018. évre mekkora átlagos statisztikai állományi létszámmal tervez a NAV, és ez várhatóan mekkora személyi jellegű ráfordítást fog jelenteni. Részletek itt.

Továbbá a 2018. évi költségvetést is tanulmányozhatjuk.

Transzferár iránytű

A könyv segítségével megismerheti a kapcsolt vállalkozásokat érintő adózási feladatokat és teendőket, emellett gyakorlati útmutatást kap a jogszabályi előírások betartásához. A könyvhöz kapcsolódó munkafüzet számos példát és több mint 30 gyakorlati feladatot tartalmaz.

Megrendelés >>

 

 

4. Adótraffipax

Március 13-tól a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési és bevallási kötelezettség teljesítését, valamint a garantált bérminimummal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését vizsgálja a fővárosi NAV.

5. Jövedéki jogszabályok egy helyen

A hírfolyamba feltett bejegyzés meglehetősen szűkszavú, csak röviden hivatkozik a nemzeti és EU-s jogszabályokra. Ezek azonban a jövedéki eljárásokkal és adóval kapcsolatos alkalmazandó magyar és nemzetközi jogszabályokat foglalja össze.

Európai Uniós jogszabályok

Felsorakoztatva a Tanácsi irányelvek, rendeletek, határozatok.

Nemzeti jogszabályok

Felsorakoztatva a magyar jogszabályok a Jövedéki törvénytől, az Art-on át egészen az Áfa tv-ig.

6. Lefoglalt dohánytermékek

2018. januárban 84 millió forint értékű cigarettát, közel 17 millió forint értékű egyéb fogyasztási dohányt, valamint 3,7 millió forint értékű finomra vágott fogyasztási dohányt foglalt le a NAV.

7. Fémkereskedelmi átlagárak

A 2018. februárra vonatkozó fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozó országos átlagárlista itt érhető el.

8. Vámhírek

Felkerült a NAV honlapjára a 7007/2018 felhívás, melyben az AEO engedély iránti kérelem formanyomtatványának változásáról tájékoztatja az érintett adózókat.

Több érdekes ügyhöz kapcsolódó EU Bírósági ítéletet találunk vám témában ezen a linken.

9. Jövedéki statisztikák

A közzétett statisztikák már a 2018. januári adatokat is tartalmazzák.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

10. Pályázati lehetőségek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak- alföldi Bűnügyi Igazgatósága nyomozó munkakör betöltésére hirdetett ki pályázatot.

11. Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumi (PAM) eseménynaptár

”Új szerzemények 2017” nevű kiállítás lesz a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeumban idén március és május között.

12. Hirdetmény

a 60100/113-748/2012. bü iktatószámú hivatalos irat kézbesítéséről.   

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).