NAV-figyelő, 11. hét: ezt nem tekinti a NAV K+F-költségnek

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV ismertette a K+F-ellenőrzések tapasztalatait, és telefonos ügyintézésre buzdította az adózókat.

 

1. K+F ellenőrzések tapasztalatai

Ahhoz, hogy érvényesíteni tudjuk a Tao tv szerint K+F költségekhez kapcsolódó adóalap-csökkentő tételt, ketté kell választani a K+F közvetlen és közvetett (általános) költségeit.

A NAV ellenőrzési tapasztalatai szerint az adózók K+F tevékenységei projektek formában valósulnak meg. A felmerült költségeket az adózók – közvetlen és közvetett költségre megbontva – a projektszámokon mutatják ki, a társaságiadó-alapot pedig a közvetlen költségekkel csökkentik. Biztató, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy a revízió álláspontja jellemzően nem tér el az adózóétól a költségtípusokkal kapcsolatban, amikor a K+F közvetlen és közvetett költségeinek besorolására kerül sor. Azt, hogy melyik költséget milyen hányadban számolják el az adózók a K+F-fel kapcsolatban felmerült költségnek, érdemes külön szabályzatban rögzíteni.

A költségek besorolása során a NAV csak néhány esetben tapasztalt helytelen gyakorlatot. Ilyen pl. az általános költségek közé sorolt úgynevezett igazgatási költségek közvetlen költségként való figyelembevétele; vagy az anyagbeszerzésekhez kötődő számlák összegeit nem a tényleges felhasználás arányában, hanem különböző költséghelyek között egyenlő arányban osztották meg az adózók. Ezen felül azt is megtudjuk, hogy a reprezentációs költségeket, csapatépítő vagy képességfejlesztő tréningek költségeit, bérelt személygépjárművek bérleti-, fenntartási költségeit, a cégautóadót, a felügyelőbizottsági tiszteletdíjat, a napilapok-, folyóiratok éves előfizetési díját, vagy az adótanácsadás összegét nem lehet figyelembe venni, mint a K+F közvetlen költsége.

Érdemes tehát figyelmesen tanulmányozni a NAV által közzétett tájékoztatót, hiszen egy jövőbeli K+F beruházás esetén profitálhatunk belőle.

2. ÜCC-rendszer használata

A NAV már évek óta telefonos ügyintéző rendszert működtet (Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszer), melyről a 33. információs füzetében részletezi a szabályokat. Úgy látszik azonban, hogy a használatával és a lehetőségekkel sokan nincsenek tisztában, így egy újabb felhívást tett közzé az adóhatóság. Az ÜCC-ben belül (1) tájékoztatás kérésre és (2) konkrét ügyintézésre is lehetőség van. Tájékoztatás kérhető többek között adózói minősítéssel-, kijelölt ellenőrrel-, közösségi adószámérvényességgel-, nyilvántartott állandó meghatalmazásokkal és az egyedi bevallásokkal kapcsolatban. Ügyintézés keretében pedig adózói minősítéssel, adóigazolással, egyes észrevételekkel, bevallások javításával, adóazonostójel igazolással, stb. kapcsolatos ügyek intézhetőek.

3. Üzemanyagárak

Az áprilisban alkalmazandó üzemanyagárak itt találhatók.

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

4. ÜCC-ügyek

A NAV tájékoztatója összefoglalja a tudnivalókat a NAV telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén keresztül intézhető ügyekről.

 

5. Feketelisták

Kik felejtették el az állami adóhatóság felé teljesíteni bejelentkezési kötelezettségüket? Itt megtudhatjuk.

A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók is frissítésre került.

6. EU intézkedések frissített listái

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 


 

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Árverés

  Az adóvégrehajtási eljárás során végzett értékesítési módokon kalauzolja végig az olvasót az Adó szaklap írása. A januártól hatályos adóvégrehajtási törvény az értékesítések területén nem változtatta meg alapvetően a korábbi eljárási rendelkezéseket, viszont az eddig némileg szabályozatlan romlandó vagyontárgyak értékesítése körében jelentősebb újdonságot vezetett be.

   

 • cégvezető

  A cégutódlás problémája tömegesen szakad a magyar családi vállalkozások nyakába, miután ezek többségét a rendszerváltás környékén alapították, vagyis a generációváltás igencsak esedékes. Hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A családon belüli öröklés kézenfekvőnek hangzik, de egy alkalmatlan utód nagyobb veszélyt jelenthet a cégre, mintha külső érdekeltség kezébe kerül a családi vagyon. A dilemmára azonban van megnyugtató jogi megoldás.

 • Fotó: shutterstock

  Pünkösdnek hála, az adózók nyernek néhány napot a 2017-ről szóló szja-bevallással, amelynek benyújtási határideje idén május 22. – hívta fel a figyelmet a MAZARS. Fontos az is, hogy a tavalyi adóévre az adózók már nem kérhettek munkáltatói adómegállapítást, ám a NAV az eddigieknél szélesebb körben segíti az adófizetőket. Az eSZJA-rendszer bevezetésének egyértelmű vesztese a civil szféra: az 1%-os felajánlások összege már tavaly is 1 milliárd forinttal csökkent, a Mazars szakértői szerint idén várhatóan még kevesebben tesznek felajánlást.

 • Unió

  Érvényesül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen közzétett új szabályozási javaslatában - közölte a köztestület.

 • gyár, munkás, nő

  Egyre kevesebb a cég, ám egyre több a munkavállaló az ágazatban - derül ki a Világgazdaság cikkéből.