NAV-figyelő, 13. hét: az e-szja újdonságai

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az eSZJA rendszer továbbfejlesztéséről tájékoztatott többek között a NAV.

 

1. e-SZJA

Az alábbiakról tájékoztatott a NAV:

Az adóbevallási tervezetek március 5-ei publikálását követően – az eSZJA rendszer továbbfejlesztésének köszönhetően – az e-SZJA portálon azon adózók is megtekinthetik az adóbevallási tervezetüket, akik a 17SZJA jelű bevallásukat 2018. március 5-e előtt már önállóan benyújtották. Amennyiben ezek az adózók a felületen a bevallás átnézését választják az „Átnézem” gombbal, úgy részükre a „Jóváhagyás” lehetősége nem jelenik meg, csak a „Módosítás/kiegészítés” opció. Ennek a funkciónak a lényege a bevallási tervezet kiegészítésével vagy módosításával történő önellenőrző vagy adózói javító bevallás elkészítésének megkönnyítése a felületen keresztül.

2. A reklámadó legfontosabb szabályai

A NAV 66. sz. információs füzete a reklámadó 2018. évi legfontosabb szabályait foglalja össze. A törvényben 2018. január 1-től kizárólag eljárási rendelkezések módosultak, amely változásokat az új Art. bevezetése követelt meg. A reklámadó kötelezettség szabályait érintő változás nem történt.

3. Tájékoztató a közadatok újrahasznosításáról

A tájékoztató sok hasznos információval szolgál.

Az újrahasznosítás iránti igény írásban, az újrahasznosítási cél megjelölése mellett nyújtható be a NAV felé.

Amennyiben az igénylő a kérelmében megjelöli, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban) az a Kútv. szerinti közadat újrahasznosítására irányuló igénynek minősül, tehát e törvény előírásai vonatkoznak rá.

Amennyiben az igénylő kérelmében nem jelöli meg, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban), akkor az az Infotv. szerinti közérdekű adatigénylésnek minősül.

4. AEO kérelem formanyomtatvány

Információk elérhetőek itt.

5. ADÓVILÁG

A 2018/05. szám egyik fő témája az elektronikus ellenőrzés. Bemutatásra kerül az elektronikus kapcsolattartás, a dokumentumok továbbításának módja, szó esik az ELLUGY nyomtatványról, valamint az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos első gyakorlati tapasztalatokról.

További érdekes témák mellett érdemes figyelmet szentelni a 1729 jelű bevallást érintő legfontosabb változásokról szóló cikknek, valamint a reklámadó 2017. évi változásait bemutató összefoglalónak.

6. Intézkedések frissített listája

A legfrissebb lista itt.

7. Adatszolgáltatás a NAV vámadatbázisaiból

Részletek itt.

8. Változások

A 3003/2018. útmutató az egyes útmutatók módosításáról itt található.

9. Pályázati lehetőégek

Ajánlatokat várnak a PKFP-203/2016. Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében elnevezésű pályázatra.

További pályázati lehetőség is adódik, méghozzá a Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felületének megvalósítására vonatkozóan.


 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • tárgyalóterem, új polgári perrendtartás

  Az esetek nagy részében a munkavállaló akkor indít pert a munkáltatójával szemben, ha a munkaviszony már véget ért. Nincs azonban akadálya, hogy a munkavállaló egy fennálló munkaviszony mellett vitassa a foglalkoztatása jogszerűségét. Ez önmagában semmilyen kötelezettségszegést nem jelent a munkavállaló részéről, noha kétségkívül kényes helyzetet eredményez.

 • Fotó: shutterstock

  Megszűnik a pénzügyi szervezetek különadója, még vonzóbb lesz a kiva, és emelkedik a cigaretta jövedéki adója – mindez az adócsomag parlamenti vitáján hangzott el.

 • parlament

  Nem kell szochót fizetni a tb-törvény szerint külföldinek minősülő személy által megszerzett vállalkozásból kivont jövedelem után – derült ki a törvényjavaslat parlamenti vitáján.

 • nav_logo

  Az elmúlt két évben több mint huszonhétezer magánszemély és vállalkozás élt a lehetőséggel, és kérte felvételét a köztartozásmentes adózói adatbázisba - közölte a NAV. Az adatbázisban már 164 828 adózó szerepel.
   

 • GDPR, EU

  A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) eljárását, működését szabályozó törvénymódosítást fogadott el az Országgyűlés.