NAV-figyelő, 13. hét: az e-szja újdonságai

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az eSZJA rendszer továbbfejlesztéséről tájékoztatott többek között a NAV.

 

1. e-SZJA

Az alábbiakról tájékoztatott a NAV:

Az adóbevallási tervezetek március 5-ei publikálását követően – az eSZJA rendszer továbbfejlesztésének köszönhetően – az e-SZJA portálon azon adózók is megtekinthetik az adóbevallási tervezetüket, akik a 17SZJA jelű bevallásukat 2018. március 5-e előtt már önállóan benyújtották. Amennyiben ezek az adózók a felületen a bevallás átnézését választják az „Átnézem” gombbal, úgy részükre a „Jóváhagyás” lehetősége nem jelenik meg, csak a „Módosítás/kiegészítés” opció. Ennek a funkciónak a lényege a bevallási tervezet kiegészítésével vagy módosításával történő önellenőrző vagy adózói javító bevallás elkészítésének megkönnyítése a felületen keresztül.

2. A reklámadó legfontosabb szabályai

A NAV 66. sz. információs füzete a reklámadó 2018. évi legfontosabb szabályait foglalja össze. A törvényben 2018. január 1-től kizárólag eljárási rendelkezések módosultak, amely változásokat az új Art. bevezetése követelt meg. A reklámadó kötelezettség szabályait érintő változás nem történt.

3. Tájékoztató a közadatok újrahasznosításáról

A tájékoztató sok hasznos információval szolgál.

Az újrahasznosítás iránti igény írásban, az újrahasznosítási cél megjelölése mellett nyújtható be a NAV felé.

Amennyiben az igénylő a kérelmében megjelöli, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban) az a Kútv. szerinti közadat újrahasznosítására irányuló igénynek minősül, tehát e törvény előírásai vonatkoznak rá.

Amennyiben az igénylő kérelmében nem jelöli meg, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban), akkor az az Infotv. szerinti közérdekű adatigénylésnek minősül.

4. AEO kérelem formanyomtatvány

Információk elérhetőek itt.

5. ADÓVILÁG

A 2018/05. szám egyik fő témája az elektronikus ellenőrzés. Bemutatásra kerül az elektronikus kapcsolattartás, a dokumentumok továbbításának módja, szó esik az ELLUGY nyomtatványról, valamint az elektronikus kapcsolattartással kapcsolatos első gyakorlati tapasztalatokról.

További érdekes témák mellett érdemes figyelmet szentelni a 1729 jelű bevallást érintő legfontosabb változásokról szóló cikknek, valamint a reklámadó 2017. évi változásait bemutató összefoglalónak.

6. Intézkedések frissített listája

A legfrissebb lista itt.

7. Adatszolgáltatás a NAV vámadatbázisaiból

Részletek itt.

8. Változások

A 3003/2018. útmutató az egyes útmutatók módosításáról itt található.

9. Pályázati lehetőégek

Ajánlatokat várnak a PKFP-203/2016. Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében elnevezésű pályázatra.

További pályázati lehetőség is adódik, méghozzá a Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felületének megvalósítására vonatkozóan.


 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén