NAV-figyelő, 15. hét: kisokos az e-szja-ról

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Közkinccsé tett 89 gyakori kérdést az e-szja-ról a NAV, ráadásul a helyes válaszokat is közölték. A hatóság bejelentette: fővárosi szervizek és használtautó-kereskedőket fog kiemelten ellenőrizni.

 

1. Minden segítséget megad a NAV az eSZJA-val kapcsolatban

Annak érdekében, hogy az adózók minden támogatást megkapjanak az eSZJA-t illetően, a NAV összegyűjtötte a leggyakrabban előforduló kérdéseket a témában:

 • technikai jellegű kérdések (bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása);
 • SZJA befizetés, kiutalás;
 • kedvezmények érvényesítése;
 • egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések;
 • rendelkezés az adóról (önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék).

Összesen 89 kérdés és válasz szerepel a csokorban, ami részletes tájékoztatást nyújt minden irányból.

2. Külföldi illetőségű magánszemélyek szja bevallás alóli mentesülése

2018. április 30-áig nyilatkozhatnak arról a külföldi illetőségű magánszemélyek, hogy őket a külföldi illetőségükre tekintettel a jövedelemszerzés adóévében, vagyis 2017-ben, Magyarországon adókötelezettség nem terhelte. A nyilatkozattételre a 17NYK nevű nyomtatványon van lehetőség, ami angol nyelven is az adózók rendelkezésére áll. Amennyiben a nyilatkozatot a magánszemély benyújtja, úgy a NAV által elkészített bevallás tervezet nem válik véglegessé május 22. után.Nyilatkozni április 30-ig van lehetőség.

3. Mit kell tudni az ESZIG-ről 2018-ban?

A régi Art. 52. § (4) bekezdésének m) pontja alapján az állami adó- és vámhatóság által kérelemre kijelölt sorszámtartománnyal rendelkező forgalmazónak/alforgalmazónak a 3. számú melléklet K) pontja szerint az értékesített nyomtatványokról negyedévenként adatszolgáltatási kötelezettsége állt fenn, amit a NAV felé kellett teljesítenie. A 2018. január 1-jétől értékesített nyomtatványok tekintetében – törvényi szabályozás hiányában – a nyomtatvány(al)forgalmazóknak nem áll fenn adatszolgáltatási kötelezettsége.

Azt nem tudni, hogy szándékosan maradt-e ki az új jogszabályból az adatszolgáltatási kötelezettség, azonban határozottan kijelenthető, hogy ez által végre csökkent egy bizonyos adózói kör adminisztrációs kötelezettsége, ami minden évben fő cél az adójogszabályok módosítása során.

4. Adómentes díjú betegségbiztosítás finanszírozhatóságáról

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 1. számú mellékletének 6.3. pontja értelmében adómentes a kockázati biztosítás kifizető által – az ugyanazon díjat fizető személy által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan – fizetett díja. Azonos szolgáltatási tartalommal rendelkező csoportos biztosítás esetében pedig a fizetett díj egy biztosítottra jutó – szintén a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó – része mentes az adó alól.

Mi tartozik a kockázati biztosítások közé az Szja tv. szerint? Az alábbiak:

 • visszavásárlási értékkel, elérési szolgáltatással nem rendelkező kockázati életbiztosítás,
 • a betegségbiztosítás,
 • a balesetbiztosítás.

A fenti kategóriába azonban nem esnek bele az olyan biztosítási konstrukciók, melyek egyes nagy értékű egészségügyi szűrővizsgálatokat (ún. menedzserszűrések) hivatottak finanszírozni. És mint ilyen, adóköteles juttatásnak minősül és a felek között fennálló alap jogviszony szerint kell adózni utána.

A NAV tájékoztatójából megtudjuk, hogy miért jelent jogszerűtlen adóelőnyt, ha a kifizető a szűrővizsgálat árát (amely vagy a szűrővizsgálaton résztvevő munkavállalónál vagy a kifizetőnél adóköteles) biztosítási díjként fizeti meg, amely a hatályos szabályok szerint adómentes.

5. Országonkénti jelentések automatikus megosztását előíró hatályos elismert megállapodások listája és rendszerhibákkal kapcsolatos tájékoztatás

A NAV által kiadott lista azon nem uniós államok, illetve területek listája, amelyekkel Magyarországnak hatályos, illetékes hatóságok közötti elismert megállapodása van, amely előírja az országonkénti jelentések egymás közötti automatikus megosztását.

6. EU-s intézkedések

Az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája itt tekinthető meg.

7. A bűn nem alszik

És pont emiatt április 16-tól a NAV fővárosi igazgatóságai a gépjármű – különösen a használt gépjármű – és gépjármű alkatrész kereskedelmi tevékenységet folytató adózók, valamint a gépjármű szervizek adókötelezettségeinek szabályszerű teljesítését vizsgálják. Erről megbizonyosodni ezen a linken lehet.

8. Feltételes adóbírság-kedvezményhez kapcsolódó iratminták

Elérhetőek a feltételes adóbírság-kedvezményhez kapcsolódó iratminták.

9. Vámot érintőt információk

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztálya főosztályvezetője által kiadott 7008/2018 felhíváslhivas.html az AEO eBook megjelenéséről.

Megjelent a 4003/2018 tájékoztatás a NAV Szakértői Intézete által végzett vizsgálatok díjairól.

10. Közbeszerzés

„A NAV gépjárműveinek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges gumiabroncsok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás dokumentumai itt érhetőek el.

lőszerbeszerzés iránti közbeszerzése eljárás pedig sikeresnek bizonyult.

11. Dolgozzon a NAV Gazdasági Ellátó Igazgatóságánál!

A betölthető munkakörökről részletesen itt tájékozódhat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • nyakkendő és munkavédelmi sisak

  A kereskedelmi ágazatban tavaly november 10. és december 10. között lezajlott országos szintű munkavédelmi ellenőrzéseknél a vizsgált 1013 munkáltató közül 893 esetében találtak munkavédelmi, illetve munkaegészségügyi hiányosságokat - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentésében.

 • pénz

  A Magyar Iparszövetség (OKISZ) a vállalkozások versenyképességének javítását, a bérfelzárkóztatás folytatását, a munkaadói közterhek további mérséklését tartja szükségesnek - mondta Vadász György ügyvezető elnök az MTI-nek, miután az érdekképviselet elnöksége foglalkozott a kkv-k helyzetével.

 • személyszállítás

  Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott  előterjesztést megszavazzák a képviselők.

 • törzstőke

  A gazdasági társaságok tagjaiktól elkülönült, saját vagyonnal rendelkeznek, amely kiemelt jelentőséggel bír a szervezetek életében. Annak a meghatározásához, hogy a vagyon milyen szerepet tölt be a gazdasági társaságok életében, el kell határolni egymástól a jegyzett tőkét és a saját tőkét, a két fogalom és az általuk megjelölt vagyon ugyanis nem azonos, így az általuk betöltött funkciók is eltérnek egymástól. A tanulmányban bemutatjuk a gazdasági társaságok jegyzett és saját tőkéjének vélt és valós funkcióit, valamint kitérünk a gazdasági társaságok egy speciális csoportjára, a közfeladatot ellátó, állami részvétellel működő gazdasági társaságokra.

 • Varga Mihály

   Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén