NAV-figyelő, 19. hét: így működik a KIVA

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Elmagyarázta a KIVA szabályait és frissítette feketelistáit a NAV.

1. Áttérés KIVA-ra

Ahogy azt az adóváltozásokról szóló hírlevelünkben említettük, a kisvállalati adó 2017. évi módosításainak megfelelően a KIVA szerinti adóalanyiságot az az adóalany választhatja, melynek az átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt. Kecsegtető az adó mértéke, ami 14%-ra módosult. A kisvállalati adóalanyiság akkor szűnik meg, ha a létszámnövekedés miatt az adóalany átlagos statisztikai állományi létszáma meghaladta a 100 főt. A kedvezőbb szabályoknak köszönhetően 2017-től több vállalkozás áttért a KIVA szerinti adózásra.

Az adózási szabályok mellett azonban a számviteli előírásokra is fontos figyelnünk, a Katv. 15. §-ában foglaltak szerint a Katv. előírásait a számviteli törvény rendelkezéseire tekintettel, azokkal összhangban kell értelmezni, továbbá kimondja, hogy a kiva-adóalany a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény hatálya alá tartozik. Ezen felül a Katv. 19. § (1) bekezdésének előírása szerint a kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik. Ebből következik, hogy a KIVA-ra áttért adóalanyokra is alkalmazandó az áttérést megelőző üzleti évre vonatkozóan a beszámoló készítési, letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség.

 

2. Útmutatók érvénytelenítése

Megjelent a 3011/2017. útmutató az egyes útmutatók érvénytelenítéséről.

3. Frisültek a feketelisták

Az elmúlt hét során az alábbi listák kerültek frissítésre:

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók nyilvánosságra hozatala

Fontos figyelni, hogy az alkalmazottak bejelentése határidőn belül (legkésőbb a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt) megtörténjen, mert súlyos bírság fenyegeti a mulasztókat.

Az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentési kötelezettségüket elmulasztó adózók

A bejelentés elmulasztása magánszemélyek esetében 200 ezer, más adózók esetében akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is vonhat maga után, ezért célszerű a kezdetekkor, valamint minden változás során körültekintően eljárni, és a kötelező bejelentést megtenni.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.