NAV-figyelő, 19. hét: változó transzferár-szabályok

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A reklámadóról és a változó transzferár-szabályozásról tett közzé részletes tájékoztatókat a NAV.

1. Változó transzferár-szabályok

2018-ban kezdődő adóévtől változnak a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettségre vonatkozó szabályok.

Az új dokumentációs kötelezettség három-szintűvé vált, három különböző dokumentumot foglal magába:

 • országonkénti jelentés (Country-by-Country Report, CbCR),

 • fődokumentum (master file), amely a teljes csoportra vonatkozó transzferárazás szempontjából lényeges információkat tartalmazza, így különösen a csoporttagok felsorolását, tevékenységét, értéklánc-elemzést, csoportszintű funkcionális elemzést, az immateriális javak, valamint a finanszírozás bemutatását, az éves konszolidált beszámolót, a csoport szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásait.

 • helyi dokumentum (local file), amely az adózó vezetésére, tevékenységére és szokásos piaci ár-megállapítási megállapodásoknak, valamint más adózási megállapodásaira vonatkozó információkon túl ügyletenként (összevont ügyletenként) tartalmazza a korábbi önálló nyilvántartásban előírt adatokat, továbbá különösen a kapcsolódó szerződéseket, valamint annak lényegre törő bemutatását, hogy a szokásos piaci ár-megállapítási módszer alkalmazása során felhasznált pénzügyi adatok hogyan köthetők az adózó beszámolójában foglalt adatokhoz.

A vonatkozó jogszabályok felsorolását megtaláljuk a NAV honlapján.

A NAV részletes tájékoztatója az új szabályozásról itt olvasható.

General Data Protection Regulation -

texts, commentaries and practical guidelines

Az új általános adatédelmi rendelet értelmében a kötelezettségek megsértése esetén akár 20 millió eurós bírság is kiszabható.

Angol nyelvű kommentárunk hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez és segít a rendelet nehéz nyelvezetének feldolgozásában. 

Megrendelés >>

 

2. Fókuszban a reklámadó

A reklámadóról szóló törvény 2017. július 1-jétől szerves változásokon ment keresztül. Az akkortól hatályos előírások alapján mentes az adó alól a reklám-közzétevő adóköteles tevékenységből származó adóévi nettó árbevételéből 100 millió forint. A mentesség csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, melynek igénybevételéről az adózó köteles nyilatkozni. A vonatkozó nyomtatvány már elérhető a NAV honlapján. A nyomtatvánnyal kapcsolatos tudnivalókat itt találjuk.

Ezen túl, megjelent a frissített információs füzet a reklámadóról.

Az információs füzet tartalmazza a tavaly nyári változásokat, melyek értelmében a reklám-közzétevőt terhelő adó mértéke 2017. január 1. és 2017. június 30. között 0%, 2017. július 1-től azonban 7,5%. Fontos változás volt, hogy míg 2017. június 30-ig a 100 millió forintot meg nem haladó árbevételre 0% adókulcs volt alkalmazandó, addig 2017. július 1-től ez az opció választható lett és de minimis támogatásnak minősül. További lényeges változás volt, hogy megszűnt a saját célú reklám alapján felmerült adó, vagyis a jövőben ez nem keletkeztet adókötelezettséget.

3. ÁNYK kisokos

Újabb hasznos információkkal bővítette a NAV az ÁNYK programmal kapcsolatban közzétett tudnivalókat.

4. Bankszámlaszámok

Egy változás történt a bankszámlaszámokat illetően: megváltozott az NAV EKAER Igazolatlan eredetű áru miatt kiszabott mulasztási bírság bevételi számla elnevezése és az alábbira módosult:

NAV EKAER bejelentési kötelezettség nem előírásszerű teljesítése miatt kiszabott mulasztási bírság bevételi számla.

Utaláskor érdemes ezt észben tartani, amennyiben a bankszámla nevét is fel kell tüntetni az egyéb adatok mellett.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

5. Frissített ENSZ BT listák

A terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések legújabb listája már elérhető.

6. Jövedéki statisztikák

A legújabb statisztikák itt.

A közbeszerzésekről szóló statisztikák pedig itt tekinthetőek meg.

7. Újabb pályázati lehetőségek

Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazására vonatkozóan került kihirdetésre pályázat, ami a NAV kockázatkezelési tevékenységét fogja támogatni.

A bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felület megvalósítására is keres a NAV vállalkozó szelleműeket.

A vendéglátósok se csüggedjenek, ugyanis közzétételre került egy pályázat a NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóság, Szolnok, József A. u. 22-24 sz. alatti irodaépületében melegítőkonyhás étkeztetésre és büfé szolgáltatásra.

8. Törölt adószámok

Nagy Beregi Bau Kft. „Kt.a.”

9. Kezdődik a fesztiválszezon!

És ebből a NAV sem marad ki, ugyanis a Pénzügyőr Zenekar koncertkalendáriuma már elérhető a NAV honlapján.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  A kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR) - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 • SZÉP kártya

  Pünkösdöt követően nagyjából még 3,1 milliárd forint május végig elköltendő összeg maradt a SZÉP-kártyákon - tájékoztatták az MTI-t a kártyakibocsátó pénzintézetek.

 • 50 rubeles orosz aranyérme

  Oroszország nem változtat az adórendszerén az elkövetkező hat évben - jelentette ki Anton Sziluanov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese, pénzügyminiszter kedden, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

 • robot

  A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése hozzájárul a munkahelyterméshez, az új állások betöltéséhez azonban egyelőre hiányzik a megfelelő szakembergárda – mutat rá az MIT és az EY felmérése.

 • Fotó: shutterstock

  Azoknál a családi vállalatoknál, ahol az öröklés sorrendje egyértelmű és megegyezik a törvényes renddel, feleslegesnek tűnhet végrendelkezni, azonban a gyakorlat nem ezt mutatja. Ha az örökösök nem értenek egyet, hosszú évekig húzódó pereskedés kezdődhet, ami a kapcsolatok mellett a cég teljesítményére is kihat. A cégvagyon megóvása és a vállalat jövője az érintetteken is túlmutat, hiszen Magyarországon a GDP több mint felét családi cégek állítják elő, jelentős részükben pedig aktuális probléma a generációváltás.