NAV-figyelő, 21. hét: közölte tapasztalatait a NAV

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az országonkénti jelentésekkel és a transzferár-ellenőrzésekkel kapcsolatos tapasztalatait hozta nyilvánosságra a NAV.

1. Első tapasztalatok az országonkénti jelentésekkel kapcsolatban

Bizonyára sokan emlékszünk még a 2017. év végi kapkodásra, ami az országonkénti jelentés bevezetésének volt köszönhető. A tavalyi év végével kellett az adózók bizonyos körének első alkalommal eleget tennie az adóhatóság felé az ún. országonkénti jelentésekkel kapcsolatos bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségnek, elsőként a 2016. adóév vonatkozásában. Az eltérő üzleti éves adózók ezen kötelezettségeiket a 2017-es év folyamán kell teljesíteniük elsőként.

A mostanáig beérkezett nyomtatványok nemzetközi információcserét megelőző vizsgálatának eddigi tapasztalataival kapcsolatban készített összefoglalót a NAV. Érdemes végigolvasni a kétoldalas anyagot, mert a jövőben a segítségünkre lehet.

2. Transzferár ellenőrzés tapasztalatai

A transzferárazás a nemzetközi és a nemzeti adózás szintjén is egyre inkább kiemelt szerepet kap, amely összecseng az elmúlt időszakban a különböző nemzetközi szervezetek által publikált számos új iránymutatással és munkaanyaggal. A témában összegyűjtött legfrissebb szakmai tapasztalatokat –a leggyakrabban előforduló hibákat és mulasztásokat kiemelve - foglalta össze a NAV, a következő pontokra fókuszálva:

 • Bejelentési és kijelentési kötelezettség elmulasztása
 • Kapcsoltság fogalmának változása, aktualizálása, félreértelmezése
 • Országonkénti jelentésekkel kapcsolatos bejelentés elmulasztása, késedelmes teljesítése.

3. A NAV és a GDPR

A NAV adatkezelési tájékoztatója itt.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

 

4. Tájékoztató a közadatok újrahasznosításáról

A tájékoztató sok hasznos információval szolgál.

Az újrahasznosítás iránti igény írásban, az újrahasznosítási cél megjelölése mellett nyújtható be a NAV felé.

Amennyiben az igénylő a kérelmében megjelöli, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban) az a Kútv. szerinti közadat újrahasznosítására irányuló igénynek minősül, tehát e törvény előírásai vonatkoznak rá.

Amennyiben az igénylő kérelmében nem jelöli meg, hogy az adatot újrahasznosításra kéri, és az adat a NAV rendelkezésére áll (a kérelemben meghatározott formátumban és csoportosításban), akkor az az Infotv. szerinti közérdekű adatigénylésnek minősül.

5. Adatszolgáltatás a NAV adatbázisából

Az NGM rendeletben foglaltak szerint mind az eseti, mind a rendszeres adatszolgáltatás díjazás ellenében történhet. Az adatszolgáltatást a NAV Informatikai Intézete (a továbbiakban: INIT) teljesíti.

Az adatszolgáltatással kapcsolatos részletes információkat

6. Dohány kiskereskedők – elektronikus ügyintézés!

2018. január 1.-étől a dohánytermék-kiskereskedők is az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályok alá tartoznak. Rövid tájékoztató látott napvilágot az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokról.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

7. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Legújabb listája már elérhető itt.

8. Múlt hét során törölt adószámok:

Berki Hause Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft

JELSZIT Termeltető, Szolgáltató és Kereskedelmi BT

TELESZÖV SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS ÉRTÉKESÍTŐ SZÖVETKEZET

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.