NAV-figyelő, 22. hét: célkeresztben a kiskereskedelem

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A transzferár-ellenőrzések tartalmi hibáit, és az összehasonlításhoz használt adatok tipikus hibáit összegezte a NAV.

1. Célkeresztben – Kiskereskedelmi egységek!

Június 4-től általános adóhatósági razzia várható, ugyanis a NAV megyei (fővárosi) igazgatóságai a jellemzően kiskereskedelmi tevékenységet folytató, különösen a több éve bevallást be nem nyújtó, illetve az online pénztárgép által szolgáltatott adatokhoz képest bevallási adataikban jelentős eltéréssel rendelkező adózókat vizsgálják.

2. Online pénztárgépekkel kapcsolatos tájékoztatás

A NAV tájékoztatója az online pénztárgépek euró átállás technikai dátumának megváltoztatásához ad segítséget. Ennek a funkciónak akkor lesz jelentősége, amikor Magyarország hivatalos fizetőeszköze forintról euróra változik. A pénztárgépekben jelenleg technikai dátumként 2020. január 1-je szerepel, mint az átállás dátuma. Tekintettel azonban arra a tényre, hogy az euróra történő átállás dátuma jelenleg ismeretlen, ezért módosítani kell a technikai dátumot. A technikai dátum megváltoztatásával kapcsolatban ad a NAV információkat, hogy a különböző pénztárgépektípusok esetében erre miként van lehetőségünk.

3. Transzefár-ellenőrzések tapasztalatai

Múlt heti összefoglalónkban már írtunk a NAV transzferár ellenőrzési tapasztalatairól. Azóta további két összefoglaló látott napvilágot, melyek a következő témákat ölelik fel:

Tipikus tartalmi hibák:

 • Dokumentációs kötelezettség alóli mentesség félreértelmezése
 • Ingyenes termékek és szolgáltatások nyújtása kapcsolt vállalkozások részére
 • Gazdasági ésszerűség.

Az összehasonlító adatok megképzéséhez használt adatbázis szűrési hibái:

 • Adatbázis szűrés hibái
 • Az összehasonlító minta elemei
 • A választott mutató alkalmazásának hibái.

 

General Data Protection Regulation -

texts, commentaries and practical guidelines

Az új általános adatédelmi rendelet értelmében a kötelezettségek megsértése esetén akár 20 millió eurós bírság is kiszabható.

Angol nyelvű kommentárunk hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez és segít a rendelet nehéz nyelvezetének feldolgozásában. 

Megrendelés >>

4. Egészségügyi szolgáltatási járulék - mentességek

Az a belföldi magánszemély, akinek nincs biztosítási jogviszonya, köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, melynek havi összege: 7 320 forint, napi összege: 244 forint. A Tbj. kimondja, hogy az egészségügyi szolgáltatásra jogosult a 1993. évi III. törvény 54. § alapján szociálisan rászorultnak minősülő személy.

A fentiekre hivatkozva a rászoruló személy szociális helyzetére tekintettel kérheti az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságának megállapítását, annak ellenére, hogy egyéb okokból kifolyólag nem lenne arra jogosult, illetve jövedelmi helyzetéből adódóan nem képes az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésére.

Szociálisan rászorult személynek minősül

 1. akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át (34 200 forint),
 2. aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át (42 750 forint) nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.

A kérelmet a járási hivatalhoz kell eljuttatni, aki 1 évig hatályos hatósági bizonyítványt állít ki. A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé. A bizonyítvány hatályossága alatt nem kell a magánszemélynek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, azonban ezzel kapcsolatban bejelentést kell tennie az adóhatósághoz a 18T1011-es nyomtatványon.

5. Határozatok listája

A terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája ismét frissítésre került az elmúlt hét során.

6. NAV évkönyv 2017

Strandra kötelező olvasmány: NAV évkönyv 2017 - Tények, információk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezetéről és annak 2017. évi tevékenységéről.

7. Nemzeti jogszabályok

A jövedéki adóval kapcsolatos nemzeti jogszabályok itt találhatók.

8. Jövedéki statisztikák

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

A legújabb statisztikai jelentések már az áprilisi adatokat is tartalmazzák.

9. Feketelisták szereplői

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Aki a listába bekerül, az 2 éven át élvezheti a „tagságot”. Ugyanis a listából 2 év elteltével kerül törlésre, feltéve, ha nem követte el újra a bejelentés elmulasztásával kapcsolatos jogszabálysértést.

10. Hirdetmény

Innen tölthető le.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.