NAV-figyelő, 23. hét: mindent lát a NAV

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kiemelt adóellenőrzések kezdődnek, és a NAV elkéri az idegenforgalmi adót fizetők adatait az önkormányzatoktól. Részletesen ismertette Mentor Programját is az adóhatóság.

1. Adótraffipax

Kiemelt ellenőrzéseket tart 2018. június 11-től a NAV országos akció keretében. Az ellenőrzések elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető

 • vendéglátóegységeket,
 • ajándékboltokat,
 • piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint
 • a személyszállítási tevékenységet folytatókat érintik.

A NAV előrejezése szerint az ellenőrök megjelenésére az adózók fokozottan számíthatnak az V., VI.. VII., IX. kerületekben. Az ellenőrzések során a nyugta- és számlaadás, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése, a foglalkoztatottak bejelentése és a készpénzkészlet vizsgálata mellett fokozott figyelmet fordítanak a jövedéki termékek forgalmazásának vizsgálatára is.

2. A NAV mindent lát

A NAV tapasztalatai szerint a szálláshely-szolgáltatást nyújtó adózóknak sokszor nincs tudomásuk arról, hogy tevékenységükkel kapcsolatban nemcsak az önkormányzat, de a NAV felé is van bejelentési-, bevallási-, valamint adófizetési kötelezettségük. Az idegenforgalmi adón túl egyéb adókötelezettségek is terhelik a bérbeadókat.

A NAV turisztikai szempontból frekventált önkormányzatoktól kérte meg az idegenforgalmi adót fizetők adatait, majd azokat összevetette a hozzá benyújtott adatszolgáltatásokkal, bevallásokkal. Azokkal az adózókkal, akik esetében az adatok hiányosságot vagy eltérést mutattak, a NAV tájékoztatása szerint a revizorok már felvették a kapcsolatot.

A vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végzők jellemzően ugyanazon hibákat követették el. És melyek voltak ezek a hibák? Lássuk!

3. Fókuszban a kapcsolt vállalkozások

Tájékoztató a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények szerinti kölcsönös egyeztetési eljárásról, az esetleges kettős adóztatás feloldásáról

Az OECD Modellegyezmény 25. cikke alapján az adózóknak lehetőségük van a szerződő államok közötti egyeztetés (ún. Mutual Agreement Procedure, rövidített szóhasználatban: MAP) megindítására az esetleges kettős adózás felmerülése vagy annak valószínűsíthetősége esetén annak rendezése céljából. A kölcsönös egyeztetési eljárás egy nemzetközi vitarendezési mechanizmus, amelynek keretében a szerződő államok illetékes hatóságai közvetlenül kommunikálhatnak egymással annak érdekében, hogy egyedi ügyekben a magyarországi és más államokbeli adózást érintő megállapodásra jussanak. Kölcsönös egyeztetési eljárásra az adóegyezmények értelmezése vagy alkalmazása során felmerülő nehézségek vagy kétségek feloldása céljából is sor kerülhet. Minden fontos tudnivalót megismerünk a NAV összefoglalójából.

Tájékoztató a Választottbírósági Egyezmény alapján a kapcsolt vállalkozások nyereségkiigazításával kapcsolaltos kettős adóztatás megszüntetése céljából indított kölcsönös egyeztetési eljárásokról

A kölcsönös egyeztetési eljárás lényege, hogy lehetővé teszi az adózók számára, hogy az illetékes hatóságuktól a szerződő államok közötti egyeztetés (kölcsönös egyeztetési eljárás; Mutual Agreement Procedure, MAP) megindítását kérjék transzferárat érintő kettős adóztatás felmerülése vagy annak valószínűsíthetősége esetén a kettős adóztatás megszüntetése céljából.

A NAV tájékoztatója az alábbi témákat öleli fel:

 • A kölcsönös egyeztetési eljárás alapja és célja
 • Az eljáró hatóság
 • A kérelem előterjesztője és a kérelem indoka
 • A  kérelem benyújtásának határideje, korlátai
 • A kérelem formája és tartalma
 • A kérelem elbírálása
 • Ellenőrzés és iratmegőrzési kötelezettség az egyeztetés során
 • A kérelem elbírálásának határideje és a megállapodás végrehajtása
 • Adótitokra vonatkozó szabályok
 • Adóvégrehajtás
 • Irányadó szabályok, nemzetközi sztenderdek

4. Multik és a számvitel

A NAV felhívja a multinacionális vállalatcsoport magyar tagvállalatainak figyelmét a magyar számviteli szabályok betartására. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján állította össze a tájékoztató anyagot, melyben felhívja a figyelmet, hogy a magyar társaságok által készített éves beszámoló, valamint annak alátámasztására szolgáló dokumentumok meg kell, hogy feleljenek a magyar előírásoknak. A részletes felhívásért kattintson ide

5.Támogató hozzáállás

2018-tól a NAV bevezette a Mentor Programot, melynek keretein belül az új vállalkozások adószámának megállapítását követő harminc napon belül szóban vagy írásban ingyenes tájékoztatást nyújt az adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről és személyes kapcsolatfelvételt (mentorálást) kezdeményez. A Mentor Program célja a vállalkozások támogatása és az adókötelezettségek teljesítéséhez való segítségnyújtás. A program a kapcsolatfelvétel kezdeményezésétől számított 6 hónapig tart. A részvétel ingyenes és nem kötelező. A részletekről itt tájékozódhat.

General Data Protection Regulation -

texts, commentaries and practical guidelines

Az új általános adatédelmi rendelet értelmében a kötelezettségek megsértése esetén akár 20 millió eurós bírság is kiszabható.

Angol nyelvű kommentárunk hasznos segítséget nyújt a felkészüléshez és segít a rendelet nehéz nyelvezetének feldolgozásában. 

Megrendelés >>

 

6. Nyomtatvány minták

Az állami adó- és vámhatóság előtti eljárásra szóló eseti meghatalmazások mintái innen tölthetők le. A nyomtatványok használata nem kötelező, csak ajánlott.

7. Társulási megállapodások

A Grúziával kötött kétoldalú megállapodások már a NAV honlapján.

8. Igénybe vett fogyasztói árkiegészítés és szociálpolitikai menetdíj – támogatás

Részletek és letölthető anyagok itt.

9. Frissített lista a határozatokról

Az elmúlt hét során az alábbi határozati listák kerültek frissítésre:

A terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedésekre vonatkozó ENSZ BT határozatok

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

10. Egy kis vám…

A nyilatkozattevő nyilvántartásába való bejegyzésről szóló 3007/2018. útmutató itt olvasható.

11. HIRDETMÉNY

Itt tekinthető meg.

12. Programajánló

A pénzügyőr Zenekar Nyárköszöntő koncertje 2018. június 18-án kerül megrendezésre a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.