NAV figyelő, 33. hét: változó NAV-számlaszámok

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az ekho szabályait részletezte és néhány megváltozott NAV-számlaszámot ismertetett a múlt héten a NAV.

1. Frissített információs füzetek

7. számú információs füzet az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás legfontosabb szabályairól

Az Ekho-törvény hatálya az abban foglalt FEOR számokkal jelölt tevékenységet végző magánszemélyekre terjed ki, akik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást választják. Természetesen egyéb feltételeknek is meg kell felelni az ekho választásához.

Az ekho alapja a kizárólag a foglalkozás-listában szereplő foglalkozásoknak megfelelő tevékenység bevétele, csökkentve – ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett – az általános forgalmi adóval. A magánszemélynek az ekhoalap összegéből általános esetben 15 százalék ekhot kell fizetnie. Amennyiben a magánszemély a kifizetést megelőzően nyilatkozik arról, hogy nyugdíjas (ebben az esetben nem feltétel a legalább 183 nap nyugdíjasként eltöltött idő), a fizetendő ekho mértéke 11,1 százalék.

Érdemes tanulmányozni az információs füzetet azon magánszemélyeknek, akik az ekho szerinti adózást választják.

Transzferár iránytű

A könyv segítségével megismerheti a kapcsolt vállalkozásokat érintő adózási feladatokat és teendőket, emellett gyakorlati útmutatást kap a jogszabályi előírások betartásához. A könyvhöz kapcsolódó munkafüzet számos példát és több mint 30 gyakorlati feladatot tartalmaz.

Megrendelés >>

 

 

72. számú információs füzet a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól

A NAV információs füzete a következő kérdésekben nyújt segítséget:

 • Milyen feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki diákként dolgozhasson?
 • A munkavállaláshoz kapcsolódóan van-e valami teendő a NAV-nál?
 • Milyen módon foglalkoztathatók a diákok?
 • Ha a tanulót munkaviszonyban foglalkoztatják, milyen adó, illetve járulék kötelezettségek terhelik?
 • Ha a diákot munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban foglalkoztatják, akkor mennyiben térnek el az adó- és járulékfizetés szabályai a munkaviszonyra vonatkozó szabályoktól?

2, Változó bankszámlaszámok

Ahogy azt már 27. heti összefoglalónkban is jeleztük, néhány adónem esetében megváltozott a bankszámlaszám, melyre a fizetési kötelezettséget teljesíteni kell. Az elmúlt héten felkerült a legújabb lista, amit utalás előtt mindig érdemes ellenőrizni, hogy biztos jó számlaszámra érkezzen a fizetett adó.

3. Frissített listák

ENSZ BT határozatok listája a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedésekről

EU által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Szeptember 1-től alkalmazandó jövedéki fajtakódok listája

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • építkezés

  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, hogy 2019 után megszűnik a kedvezményes építőipari áfa. 

 • vám

  Az internetes rendelés előtt fontos tájékozódni az adó- és vámjogszabályokról, az esetlegesen fizetendő vámokról és egyéb közterhekről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

 • webshop

  A magyarországi kereskedők az idei fekete pénteken (Black Friday) 25-30 milliárd forint forgalomra, csaknem 1,1 millió vásárlásra számítanak. A webáruházak 62 százalékánál lesz elérhető az akció - derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös, online kiskereskedelmi index kutatás-sorozatának idei negyedik felméréséből. 

 • Fotó: shutterstock

  Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással. 

 • megbeszélésés, tárgyalás

  A munka törvénykönyve a munkavállalók nagyobb csoportját érintő létszámcsökkentésre a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok mellett – illetve azoktól részben eltérően – további kötelezettségeket ró a munkáltatóra. Például köteles tárgyalni az üzemi tanáccsal, igaz, megállapodás hiányában az előírt 15 napos határidő eltelte után a tárgyalások befejezhetőek s az eljárás folytatható.