NAV-figyelő, 39. hét: kisokos a fizetési értesítésekről

 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV tájékoztatót tett közzé a fizetési értesítésekről, amely az adózók számára rendelkezésre álló lehetőségeket foglalja össze.

1. Szolgáltató NAV

A múlt héten zajlott le a második alkalommal megrendezett Nemzeti Adókonzultáció. A rendezvényen előadást tartott Tállai András parlamenti államtitkár, aki a tavalyi rendezvényen már beharangozott „szolgáltató NAV” vízióját hangsúlyozta, valamint az elmúlt egy évben ezért tett lépéseket ismertette. Az előadás fő üzenete, hogy az önkéntes adómegfizetést motiválja az adóhatság, és a ne a végrehajtási cselekmények mennyisége jelentse az eredményt, ahogyan a korábbi években. Így a jövőben az lesz a mérőszáma az ellenőrök – és a NAV – eredményességének, ha minél kevesebb megállapítás mellett növekvő adóbevételeket tapasztal az állami kassza. További részleteket a rendezvényen elhangzottakról korábban megjelent cikkünkben olvashat.

A szolgáltató NAV jegyében közzétételre került egy tájékoztató a fizetési értesítésekről, mely az adózók számára ilyenkor rendelkezésre álló lehetőségeket foglalja össze. A tájékoztató is kiemeli, hogy a lejárt esedékességű, végrehajtható tartozásokról felhívást küldhet a NAV az adott adózónak, azonban a felhívás jogszabály alapján nem kötelező, a NAV dönti el, hogy mely esetekben él vele. Tapasztalat azonban az, hogy rendszerint él ezzel a lehetőséggel az adóhatóság és először jelzi az elmaradást.

2. Vám, Jövedék

Tájékoztató a Kötelező Érvényű Tarifális Felvilágosítás

A vámeljárások során a termékek vámtarifaszámának megadása elengedhetetlen. Számos előnnyel jár, ha a gazdálkodó rendelkezik Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítással, mivel egyrészt szolgálja a gazdálkodó jogbiztonságát, másrészt a felmerülő költségek (vám, adó, stb.) előkalkulációját segíti. Valamely Európai Uniós Tagállam vámhatósága által kiadott Kötelező Érvényű Tarifális Felvilágosítás határozat az Európai Unió minden vámigazgatására nézve jogilag kötelező érvényű.

Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítás határozat iránti kérelmet a gazdálkodó abban az esetben nyújthat be, ha a kérelemben megjelölt termék tervezett vagy tényleges export-import tevékenység tárgyát képezi. A kérelmet személyesen vagy postai úton formanyomtatványon kell benyújtani az első fokon országos hatáskörrel és illetékességgel rendelkező NAV Szakértői Intézetéhez (1163 Budapest, Hősök fasora 20-24.).

Transzferár iránytű

A könyv segítségével megismerheti a kapcsolt vállalkozásokat érintő adózási feladatokat és teendőket, emellett gyakorlati útmutatást kap a jogszabályi előírások betartásához. A könyvhöz kapcsolódó munkafüzet számos példát és több mint 30 gyakorlati feladatot tartalmaz.

Megrendelés >>

 

Kenőolajok ömlesztett szállítása

A jövedéki törvény 49. §-a szerint a kenőolajok másik tagállamból másik tagállamba vagy harmadik országba irányuló Magyarországon áthaladó ömlesztett szállítását végző személy e tevékenységét legkésőbb a szállítást megelőző napon bejelenti a NAV-nak.

A bejelentést a szállítást végző személynek elektronikusan – a NAV_J32 számú nyomtatványon kell megtennie.

További információk a NAV tájékoztatójában találhatóak.

Jövedéki statisztikák

Közzétételre került az üzemanyagtöltő állomások forgalmi adatai, havi bontásban.

3. Ajánlati felhívások

Integrált adattárház létrehozására

A fejlesztési feladatokat egy több mint 60 terrabyte méretű, több mint 20 különböző típusú adatkört, több mint 35 db (esetenként több adatkörre épülő) nagyméretű (több száz millió tétel) adatpiacot és legalább 500 konkurens felhasználót kiszolgáló adattárház környezetben kell végezni. Részletes műszaki leírás a fenti linken található közbeszerzési dokumentumokban.

Bűnügyi Adatpiac és Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felületének létrehozására

A szerződés keretében elvégzendő feladatok:

1. A lekérdezések felügyeletét ellátó nyilvántartó keretrendszer kialakítása

2. Az adatpiac töltő eljárások, folyamatok kialakítása

3. Az egyes lekérdezés típusok megvalósítása

4. Hálózat vizualizálás és a kapcsolódó szolgáltatások

5. Projekt zárás

NAV gépjárművek 2018-2019 évi kötelező felelősségbiztosítására

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 1621 db + 10 % járműve (személygépkocsi, motorkerékpár, autóbusz, tehergépkocsi, vontató, pótkocsi, félpótkocsi, segédmotoros-kerékpár) – a továbbiakban: járművek –részére kötelező felelősségbiztosítás megkötése 1.1.2018-től 31.12.2019-ig. A járművek kategóriák szerinti részletezését a fenti linken elérhető közbeszerzési dokumentumok részét képező műszaki leírás tartalmazza.

A feltételes adómegállapítás hazai és nemzetközi szabályozása

A könyv széleskörűen bemutatja a feltételes adómegállapításra vonatkozó eljárást. A gyakorlati szakemberek számára kiemelt jelentőséggel bírhat, hogy az eljárást nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismerteti a könyv. Így elérhetővé válik a „titkos elixír” a folyamatos hiánypótlási eljárások megszüntetésére.

 

Megrendelés >>

 

 

Hálózatelemzési és adatbányászati tudásbázis kockázatelemzéshez

Hálózatelemzési és adatbányászati tudásbázis és technológia kialakítása a NAV részére. Ezen belül:

1.) Hálózatelemzési és adatbányászati tudásbázis és technológia kialakítása, az ahhoz kapcsolódó dokumentumok előkészítésével.

2.) Kiemelt felhasználók részére hálózatelemző és adatbányászati „data science” oktatás

Villamos energia beszerzés

A NAV-nak jelenleg 443 db szabadpiaci szolgáltatásban levő objektuma van. Fentieken kívül a NAV kezelésében van kb. 500 db, jelenleg egyetemes szolgáltatásban levő (szolgálati lakás jellegű) objektum, melyek energia felhasználását a mindenkori bérlők fizetik. A bérlők év közbeni kiköltözése esetén a NAV az objektumot a szerződése terhére bevezeti a szabadpiacra, illetve új bérlő esetén kivezeti a szabadpiacról. Ezen mozgás nagyságrendje évenként 15-20. További részletek a fenti linken elérhető dokumentációban.

4. Adóvilág legfrissebb száma

A 2017/11. számban szó van többek között a számviteli törvény változásokról, rendeltetésellenes joggyakorlásról, adóügyi információcseréről és a diákhitelről is.

5. ENSZ BT határozatok listája

Újra frissült a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi es vagyoni korlátozó intézkedések listája.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • GDPR, EU

  Nyilvános a GDPR alapján kiszabható közigazgatási bírságról szóló iránymutatás – írja az adatvedelmirendelet.hu.

 • Facebook

  Történtek előrelépések, a vizsgált közösségi médiavállalatok közül kettő, a Facebook és a Twitter működése azonban továbbra sem felel meg teljes mértékben az uniós fogyasztóvédelmi szabályoknak - közölte az Európai Bizottság.

 • sztrájk

  A szakszervezet 19 százalékos béremelést követel – írja az Index.

 • számítógép_klaviatura

  A valós idejű számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódó technikai dokumentáció elérhetővé vált az adóhatóság oldalán. Ha eddig nem is, a leírásból egyértelműen kiderül, hogy a cégek új feladatának megoldásához pénzügyi, adós és IT kompetenciákra is szükség van, mindvégig a folyamat során.

 • fired2

  A jogviszony létesítését megelőzően tanúsított magatartások nem értelmezhetőek kötelezettségszegésként, mert kötelezettségszegés csak az adott jogviszonnyal összefüggésben és annak fennállása alatt értelmezhető - a Kúria eseti döntése.