NAV-figyelő, 4. hét: jelentse, ha önellenőrizne!

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

Az adózók bejelenthetik önellenőrzési szándékukat még az adóhatósági ellenőrzés megkezdése előtt.

1. Önellenőrzést nyújtana be? Jelentse be előre

2018. január 1-jétől lehetőség nyílt arra, hogy az adózók bejelentsék önellenőrzési szándékukat még az adóhatósági ellenőrzés megkezdését megelőzően.

Az új Art. 55. §-nak megfelelően az adózó az adómegállapítási időszak és az adónem megjelölésével bejelentheti az adóhatósághoz önellenőrzési szándékát. Ugyanazon adómegállapítási időszak és adónem tekintetében csak egyszer tehető bejelentés.

Az előzetes bejelentés azért fontos, mert a NAV a bejelentéstől számított tizenöt napig a bejelentés szerinti adómegállapítási időszak és adónem tekintetében adóellenőrzést nem indíthat az adózónál.

Fontos, hogy a bejelentés nem feltétele az önellenőrzés elvégzésének, illetve ha a bejelentést beküldte az adózó, azonban mégsem kerül beadásra az önellenőrzés, akkor sem szankcionálható az adózó.

A bejelentés a 18ONELLB jelű nyomtatványon tehető meg. További részletek itt.

2. Online számla rendszer

Már elérhető a NAV Online Számla tesztrendszere, amelynek segítségével a számlázó programokat fejlesztő cégek, szoftverfejlesztők tesztelhetik alkalmazásaikat. Használatához regisztráció szükséges, amit követően első lépésben a számlaadatok beküldésének tesztelésére nyílik lehetőség.

Az Online Számla rendszerrel és az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban a NAV honlapján és a rendszer online felületén minden szükséges információ megtalálható és természetesen helpdesk szolgáltatáson keresztül segítség és konzultáció is kérhető. 

3. Legújabb információs füzetek

EVA

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolásának alapvető szabályai

Mezőgazdasági őstermelő adózása

Ingatlan értékesítésből származó jövedelem 

A tevékenységet kezdő adóalany áfa kötelezettsége

Adóhatósági igazolások kiadása

Adónaptár

Társasházak adózásának alapvető szabályai

Családi adóalap kedvezmény és első házasok kedvezménye

4. Tisztelt Munkáltatók!

Az adóhatóság által foganatosítandó végrehajtási eljárásokról szóló 2017. évi CLIII. törvényben foglaltak alapján a munkáltató a letiltás kézbesítését követő 15 napon belül - ha a letiltás elektronikus úton érkezett, akkor elektronikus úton - az adós egyidejű tájékoztatása mellett tájékoztatnia kell az adóhatóságot a havonta letiltható jövedelem összegéről, valamint a letiltást befolyásoló körülményekről, különösen a folyósított jövedelem összegéről, valamint az azt terhelő egyéb végrehajtói letiltásokról. A jövedelem letiltás visszaigazolására a VHJOV űrlap szolgál.

Adóeljárás - jogszabálytükör

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII törvényt 3 új jogszabály - az adóigazgatási rendtartásról szóló, az adózás rendjéről szóló, valamint az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról szóló törvény - váltja fel 2018. január 1-jétől.

A jogszabálytükör párhuzamos szerkesztésben mutatja a régi törvény és az új törvények tartalmilag szinkronizált rendelkezéseit. 

Megrendelés >>

 

 

5. Tájékoztató

Megjelent a tájékoztató a könyvviteli (könyvelői), adószakértői, okleveles adószakértői, adótanácsadói tevékenységet megbízási, illetve vállalkozási jogviszony alapján végző, valamint az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók számára a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló valamint az Európai Unió és az ENSZ által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló törvények hatálybalépéséről.

6. 1+1%

Az Szja-bevallás határideje idén május 22. Az 1+1% rendelkezés az szja-bevallási formától független.

Kinek ajánlhatja fel adója 1 százalékát? Egyrészről regisztrált civil szervezetnek, további 1%-ot pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, amely 2018-ban is a Nemzeti Tehetség Program.

Az szja 1% felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.

Az szja +1% felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

7. Feketelistások

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Adótartozással rendelkező magánszemélyek

Adótartozással rendelkező adózók (nem magánszemélyek)

8. Legújabb álláspályázatok

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága sok lehetőséget kínál a vállalkozó szelleműek részére. Az összes aktuális álláspályázat itt található.

9. További pályázatok

Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében

Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felület megvalósítása

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről
Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • offshore, adóparadicsom, adóelkerülés

  Két újabb ország, a Bahama-szigetek, valamint Saint Kitts és Nevis került le pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról, amelyet tavaly decemberben hagytak jóvá.

 • forint

  A gyanú szerint csaknem egymilliárd forinttal károsította meg egy cégláncolat a költségvetést, az elkövetők külföldről beszerzett szója áfájával "ügyeskedtek" - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

 • gyár, robot

  Az automatizálás Magyarországon egymillió munkahelyre fog érdemi hatást kifejteni 2030-ig a mérsékelt ütemezési forgatókönyv alapján - állapította meg az MTI-nek eljuttatott tanulmányában a McKinsey vezetési tanácsadó cég.

 • InfoTandem: beruházások

  Történelmi rekordot értek el tavaly a beruházások, megközelítve a 6,5 ezer milliárd forintos szintet. A költségvetési szervek 59 százalékkal többet invesztáltak, mint egy évvel korábban. Az InfoTandem infografikája.

 • költözés, költöztetés

  Mi a jogi jelentősége, ha a munkavállaló elköltözik? Kötelező-e a munkavállalónak követnie a munkáltatót, ha a cég székhelyet vált? Összefoglaljuk, milyen teendői vannak a feleknek, ha a munkaviszony fennállása alatt valamelyikük elköltözik.