NAV-figyelő, 43. hét: kisokos a NAHI-ról

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A NAV részletezi, milyen feltételek mellett vehető igénybe a növekedési adóhitel.

1. NAHI – mikor és kinek?

A növekedési adóhitel (NAHI) 2015-ben került bevezetésre. A NAHI a gyors ütemben fejlődő vállalkozások támogatását hivatott szolgálni azáltal, hogy az adott évre vonatkozó társasági adófizetési kötelezettséget nem az üzleti évet követő 5. hónap utolsó napjáig, hanem 2 év alatt, 8 egyenlő részletben kell teljesíteni. A NAHI igénybevétele esetén is az általános szabályok szerint kell megállapítani az adott évre vonatkozó társasági adó kötelezettséget – tekintettel a jövedelem- (nyereség-) minimum szabályaira is. Ami változik, az a NAHI-ra jutó adókötelezettség fizetésének ütemezése.

A NAHI abban az adóévben vehető igénybe, melyben az adózó tárgyévi adózás előtti eredménye meghaladja a megelőző adóévi adózás előtti eredmény abszolút értékének az ötszörösét. Érdemes azonban figyelni, hogy a feltétel teljesülésének vizsgálatakor nem a „klasszikus” értelemben vett adózás előtti eredményt kell vizsgálni, ugyanis a NAHI összegének számításakor nem lehet figyelembe venni a következő tételeket:

 • a kapott (járó) osztalék összegét,
 • a kapott (esedékes) kamat összegét,
 • az adóévben az adózó kapcsolt vállalkozásától visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatás, juttatás, véglegesen átvett pénzeszköz összegét, és térítés nélkül átvett eszköz értékét, továbbá
 • az adózó kapcsolt vállalkozása által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek adóévi bevételként elszámolt összegét.

Tehát az aktuális és a megelőző év eredményének összehasonlítása során a fenti tételeket ki kell venni a számításból. Így lényegében egy módosított adózás előtti eredményt kell figyelembe venni az ötszörözési feltétel vizsgálatakor.

Nem elég azonban az üzleti évek eredményének egymáshoz való viszonyulását vizsgálni. További feltételeknek is teljesülnie kell ahhoz, hogy jogosultak legyünk a NAHI igénybevételére. Ezek az alábbiak:

 1. az adózónak legalább 4. adóéve a társasági adó alanyának kell lennie,
 2. nem lehet érintett a tárgyévben, vagy az azt megelőző 3 adóévben bármilyen szervezeti változással (átalakulással, egyesüléssel, szétválással),
 3. teljesíti a fentebb említett ötszörözési feltételt,
 4. az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésére nyitva álló határidőig az adóhatóság részére nyilatkozik arról, hogy a NAHI-ra vonatkozó rendelkezéseket kívánja alkalmazni. Ez utóbbi feltétel azon adóalanyokra is vonatkozik, akik egyébként nem lennének kötelezettek az adóelőleg-kiegészítésre, mert az előző évi árbevételük legfeljebb 100 millió forint. Itt érdemes megjegyezni, hogy a NAHI már az adóelőleg-kiegészítési kötelezettség teljesítésekor is alkalmazató.

Fontos, hogy a felsorolt feltételek mindegyikének teljesülnie kell ahhoz, hogy a NAHI igénybe vehető legyen.

Ha társaságunk tehát romahos ütemben fejlődik, akkor érdemes megvizsgálni, hogy teljesíti-e a fenti feltételeket. A 93. információs füzet minden vonatkozó részletre kitér, és részletes példákkal szemlélteti a számítási módszert is. Azonban mielőtt belevágna a NAHI-ba, mindenképpen érdemes konzultálnia adószakértőinkkel a rejtett kockázatok elkerülése végett.

2. ADÓVILÁG 2017/12.

A legfrissebb szám igen változatos témákat ölel fel. Az étel-ital automaták üzemeltetésével kapcsolatos aktuális tudnivalókra hívja fel a figyelmet, ezen kívül bemutatja a szakképzési hozzájárulás gyakorlati képzéssel történő teljesítésének szabályait. Bepillantást nyerünk az adózók által benyújtott átvezetési-kiutalási kérelmek intézésének gyakorlatába, annak dilemmáiba. Rövid összefoglalót találunk az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés alapvető szabályairól. És nem utolsó sorban szó van benne a 2017. évi Nemzeti Adókonzultációról.

3. ENSZ BT határozatok

Újra frissítve a lista!

4. Pályázat villamos energia beszerzésére

A NAV szabadpiacon vételező objektumai számára villamos energia beszerzésére hirdetett pályázatot a NAV Központi Irányítása:

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • Trump3

  Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát.

 • üzleti titok

  Ki kell-e adnia a munkáltatónak a szakszervezet kérésére a következő év tervezett pénzügyi adatait? Megtagadható-e az adatkérés az üzleti titok védelmére hivatkozva, vagy erősebb érv, hogy e nélkül a szakszervezet nem tudna felkészülni a bértárgyalásokra?

 • Fotó: shutterstock

  Tovább folytatva az egyenes adózású ügyletek adóalapjának meghatározását vizsgáljuk meg az adómentes Közösségen belüli értékesítés esetét!

 • Lőcsei Tamás

  2018. július 1-jétől a PwC 29 országból álló közép- és kelet-európai (CEE) régió első számú vezetője lesz Nick Kós, aki hat év után adja át a PwC Magyarország vezérigazgatói posztját. Utódja Dr. Lőcsei Tamás​ ​lesz​​, ​a PwC Adó- és jogi szolgáltatások magyarországi üzletágvezetője - áll a cég közleményében.

 • internet

  A július elsejétől kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell mindenkinek, aki belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki akár számlázó programmal, akár számlatömbben. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Online Számla felületén a mostantól elvégezhető regisztrációhoz ügyfélkapus hozzáférésre van szükség.