NAV-figyelő: 7. hét – Egyéni vállalkozók figyelem!

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Közelgő adóbevallási határidőkre, bővülő EKAER-kötelezettségre figyelmeztet a NAV, és bemutatják a bírságolás gyakorlatát is.

1. Egyéni vállalkozók FIGYELEM!

Február 27-e a határideje az egyéni vállalkozói szja-bevallásoknak, valamint azon magánszemélyek szja-bevallásának, akik áfa-alanynak minősülnek. A kötelezettségnek a 16SZJA jelű bevalláson kell eleget tenni. Nem szabad elfelejteni, hogy az adókötelezettség is ezen a napon esedékes.

Az egyéni vállalkozók és az áfa alany magánszemélyek mellett az evás egyéni vállalkozóknak és a katás adózóknak is február 27-ig kell elszámolniuk a 2016-ra vonatkozó adókötelezettségükkel. Az evásoknak a 1643-as, míg a katás adózóknak a 16KATA nyomtatványt kell benyújtani.

2. Bővülő EKAER-kötelezettség

Új kötelezettel bővül azon adózók listája, melyek kockázati biztosíték fizetésére kötelesek. A vonatkozó szabályokat az Art. tartalmazza, mely szerint az új kötelezett (aki Közösségen belüli termékbeszerzést, illetve az első belföldi általános forgalmi adóköteles, nem közvetlenül végfelhasználó részére történő termékértékesítést hajt végre) az első EKAER-bejelentés alkalmával köteles kockázati biztosítékot fizetni. A szabály az első bejelentéstől számított 180. napig teljesített bejelentések esetén alkalmazandó, vagy amennyiben 180 napon belül nem tesz legalább 10 bejelentést, akkor az első tíz bejelentés alkalmával is.

Új kötelezetti körként jelenik meg az adózó, amely a tárgyévben és az azt megelőző két évben nem tett EKAER bejelentést, és a vonatkozó időszakban áfa bevallást nem nyújtott be vagy a vonatkozó időszakban adószámát a NAV felfüggesztette.

3. Hogyan érvényesíthetőek az szja kedvezmények?

A NAV összegezte a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezményével, valamint a családi kedvezménnyel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket és a rájuk adott válaszokat.

4. Szankciók rendszere

Az adózók az adókötelezettség teljesítésének mulasztása miatt, valamint adóhiány miatt bírságolhatóak. A bírság mértékét a NAV állapítja meg ellenőrzési eljárás során, tekintettel a törvény által meghatározott maximum értékekre. A mulasztási bírság és az adóbírság kiszabásának feltételeit és mértékét az Art. 170. §-172. §-ban találjuk. A bírság kiszabása során az adóhatóság minden körülményt számba vesz, és ha úgy ítéli meg, akkor mérsékelt összegben veti ki azokat.

A NAV által kiadott 3005/2017. útmutató az állami adó-és vámhatóságnak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény alapján történő bírságolási gyakorlatát mutatja be részletesen.

5. Milyen új információs füzetek kerültek fel a NAV honlapjára?

Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény szerinti ügyek elektronikus úton történő intézéséhez

A frissített tájékoztató szerint az ügyfélkapus regisztráció az egyéb felsoroltak szervek mellet nem csak a NAV központi ügyfélszolgálatain a megyeszékhelyeken, valamint Budapesten (1096, Budapest, Vaskapu u. 33-35.; 1139, Budapest, Dózsa György u. 128-132., 1148, Budapest, Fogarasi út 3.; 1132, Budapest, Kresz Géza u. 15.) tehető meg, hanem a NAV valamennyi ügyfélszolgálatán.

Valamint kikerült az elektronikus úton kérhető adóigazolások közül az együttes igazolás, tekintve, hogy az adófolyószámla és a vámfolyószámla 2016. január 1-től egységesítésre került.

Nonprofit szervezetek adózásának alapvető szabályai

Ismét közzétette a NAV a múlt héten publikált tájékoztatót. Nonprofit társaságnak minősülnek az egyesületek, alapítványok (civil szervezetek), köztestületek, közalapítványok. A felsorolt szervezetekre speciális szervezeti jogi szabályozás, számviteli előírások és adózási szabályok vonatkoznak, ezért érdemes áttanulmányozni a vonatkozó információs füzetet annak, aki érintett ebben a kérdésben. Az információs füzet kizárólag az őket érintő adózási szabályokkal foglalkozik.

 

6. Márciusban alkalmazható üzemanyagárak

A hét közepén felkerültek a NAV honlapjára a március hónapban alkalmazandó üzemanyagárak. A közleményben szereplő üzemanyagárak alkalmazása esetén a magánszemélynek nem kell számlával igazolnia az üzemanyag beszerzést annak érdekében, hogy a kifizető megtérítse számára az üzemanyag költségét.

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Figyelem: év elején egy kormányrendelet-módosítás „visszaváltoztatta” a munkába járás költségtérítésének mértékét 15 Ft-ról gyakorlatilag (9+6) forintra. Ez azonban nem befolyásolja a kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költséget, amely így maradt 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

7. Elektronikus behajtási megkeresés

Ismét felkerültek a NAV honlapjára az elektronikus behajtási megkereséshez szükséges regisztrációs nyomtatványok. Az elektronikus behajtással kapcsolatban 43., 46. és 48. heti összefoglalónkban írtunk.

8. Elektronikus árverések

A hatósági eljárás során végrehajtás alá vont ingatlanokra és ingóságokra árverésen, elektronikus árverésen vagy nyilvános pályázat útján lehet licitálni. A lefoglalt tárgyakat a NAV elektronikus Árverési Felületén (EÁF) hozza nyilvánosságra. Az árverés anonim és Ügyfélkapun keresztül történik.

9. Az EK kedvezményes származási szabályrendszere

Ismét frissült került az EK kedvezményes származási szabályrendszere.

10. Feketelistások

Az alábbi lista szereplői nem tettek eleget az állami adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüknek.

Ennek a listának a tagjai be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak.

11. Változnak a kereskedelmi gázolaj után érvényesíthető jövedéki adó-visszaigénylés szabályai

2017. április 1-jétől az üzemanyag-tankoló automatával ellátott tartályból elektronikus mérőeszközön keresztül betöltött kereskedelmi gázolaj esetében visszaigényelhető adóként a jövedéki termék adóval növelt áron történt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján hatályos adómértékkel számított adó vehető figyelembe.

 

12. Elérhetőek a Vámszakmai Konferencián elhangzott előadások anyagai

A február 7-én megtartott Vámszakmai Konferencia előadásanyaga mindenki számára elérhetővé vált.

13. Változás a türkmén vámhatóság szabályozásában

 

A 7009/2017. felhívás a türkmén vámhatóság szabályozásában bekövetkező változásokról ír.

A változás értelmében 2017. február 15-től a türkmén vámhatóság a beérkező szállítmányokhoz a feladó ország vámáru-nyilatkozatának másolati példányát is megköveteli.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.