NAV-figyelő, 9. hét: minden az ELLUGY-nyomtatványról

Kertész Gábor
 • Értesítő a rovat cikkeiről

A nyomtatvány beküldésére az adó- és vámhatóság előtti állandó meghatalmazott, megbízott jogosult.

 

1. Eseti meghatalmazottak szerepe az adóügyi ellenőrzés során 

2018. január 1-vel bevezetésre került az ELLUGY nyomtatvány, melynek célja egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni az adózók és adóhatóságok egymás közti információcseréjét. A nyomtatvány beküldésére kizárólag az adó- és vámhatóság előtti állandó meghatalmazott, megbízott, illetve egyéb – jogszabályon alapuló – azon képviselője jogosult, akinek

benyújtására vonatkozó jogosultsága az erre a célra szolgáló EGYKE adatlapon bejelentésre került, vagy korábbi bejelentése alapján képviseleti jogosultsága a fentiek valamelyikének megfelel.

Az eseti meghatalmazottaknak az e-Papír szolgáltatás használatával van lehetőségük elektronikusan beadni beadványaikat.

2. Szervezeti struktúra

Közzétételre került a NAV szervezeti ábrája. A struktúrából egyértelműen látszik, hogy két központi szerv (Központi Irányítás és Bűnügyi Főigazgatóság) mellett számos területi szerv van jelen.

3. Az adóhatóság telefonos ügyintéző rendszere

Az ÜCC-vel kapcsolatos tudnivalókat találjuk az ezen a linken.

4. Egyes kötelezettségek késedelmes teljesítésének kimentése

A kimentési kérelem minták itt érhetőek el. Használatuk nem kötelező, csak ajánlott.

5. Friss információs füzet

az állami adó- és vámhatósági eljárásokra vonatkozó illetékszabályokról.

Transzferár iránytű

A könyv segítségével megismerheti a kapcsolt vállalkozásokat érintő adózási feladatokat és teendőket, emellett gyakorlati útmutatást kap a jogszabályi előírások betartásához. A könyvhöz kapcsolódó munkafüzet számos példát és több mint 30 gyakorlati feladatot tartalmaz.

Megrendelés >>

 

6. Hatósági ügyek intézésének rendjével kapcsolatos adatok

Itt minden fontos információt megtalálunk a hatósági ügyintézések rendjéről.

7. Tájékoztató a NAV közérdekű adatainak megismeréséről

Az általános tájékoztató, valamint az újrahasznosítási megállapodások itt találhatóak.

8. E heti feketelistások

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Érdemes kiemelt figyelmet fordítani az alkalmazottak időben történő bejelentésére, mert annak elmulasztása több szankciót is von maga után. A NAV kockázatos adózónak minősíti azt a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózót, amely szerepel a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján.

Ha az állami adó- és vámhatóság az adózónál be nem jelentett alkalmazottat talál, a foglalkoztatotti jogviszony rendezése érdekében a jogerős határozata egy példányának megküldésével tájékoztatja a munkaügyi hatóságot és az egészségbiztosítási szervet.

Azt is fontos tudni, hogy ha egyszer felkerültünk a listára, akkor ott 2 évig fix helyünk van.

Ami a szankciókat illeti, az sem elhanyagolható, hiszen a be nem jelentett alkalmazott után az adóhatóság becsléssel állapítja meg a megfizetni elmulasztott adót és járulékot legalább a mindenkori minimálbér kétszerese után, és legalább háromhavi foglalkoztatást vélelmezve. Továbbá az adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

9. Az ADÓVILÁG legújabb száma

A 2018/04. szám gyakorlati tanácsokkal látja el az adózókat a KIVA új szabályai alapján készítendő első elszámoló bevallás  kitöltését illetően.

Ezen túlmenően pedig az új TP szabályozás rendszerébe nyerhetünk betekintést, valamint összefoglalja a  tevékenységüket kezdő egyéni vállalkozók által választható adózási szabályokat.

10. Intézkedések

Frissítették az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listáját.

11. Pályázati felhívások

Hálózatelemzési és adatbányászati módszerek alkalmazása a NAV kockázatkezelési tevékenységében

Bűnügyi adatpiac és a Pénzmosás Elleni Információs Iroda publikációs felület megvalósítása

Közúti mobil gépjármű és rakományellenőrzési rendszerek beszerzése

12. Hirdetmény

…a 60100/113-746/2012. bü iktatószámú hivatalos irat kézbesítéséről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cégbíróság

  Az üzletrész végrehajtási árverésen való értékesítésének a Gt.-ben és a Ptk.-ban írt szabályai lényegesen eltérőek, a Ptk. ugyanis az üzletrész ily módon történő megszerzésénél a társaság beleegyezésének jogintézményét alkalmazhatóvá teszi. Annak eldöntésénél, hogy a kft. jogszerűen tagadta-e meg beleegyezését az árverési vevő üzletrész-szerzéséhez, és ezért alappal mellőzte a tagváltozással kapcsolatos változásbejegyzési kérelem előterjesztését, elsődlegesen azt kell tisztázni, hogy a társaság e határozat meghozatalánál a Gt. vagy a Ptk. hatálya alá tartozott vagy sem.

 • Fotó: shutterstock

  A gyakran változó jogszabályok követése jelentős kihívás elé állíthatja a cégeket, ezért a Grant Thornton idén is megrendezte az ügyfélnapot, aminek témája a 2018-as változások és aktualitások voltak. A meghívott szakemberek kiemelten tájékoztatták az ügyfeleket az online számlázás bevezetését és az új adóeljárási törvényeket érintő változásokról - olvasható az újságunkhoz eljuttatott közleményében, amely röviden összefoglalja a változásokat.

 • japán

  Tíz év elteltével Magyarország újra japán jenben bocsátott ki devizakötvényt, a 30 milliárd jen összegű 3 éves futamidejű kötvény kamata 0,37 százalék - közölte az Államadóság Kezelő Központ (ÁKK) szerdán.

 • laptop

  Várhatóan új szintet lép az adóhatóság és a cégek kapcsolatának digitalizációja az online számlaadat-jelentések elindulásával. A valós idejű számlaadatok alapján a NAV a vállalatok adókötelezettségeire és adóköveteléseire is jobban ráláthat majd.

 • gyár, robot

  Januárban az ipari termelés 6,9 százalékkal nőtt tavaly januárral összevetve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szeriont 6,7 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).