Nem lesz fordított áfa a sertéságazatban

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Nem lép hatályba április 1-jén a fordított adózás az élősertés, a félsertés és a takarmányok értékesítésére vonatkozóan – az erről szóló törvényjavaslat már olvasható a parlamenti honlapon. Az Európai Bizottság ugyanis elutasította Magyarország kérelmét, egyebek között utalva a csalás átterelődésének veszélyére.

Még tavaly novemberben elfogadta a parlament, hogy 2013. április 1-től fordított adózást vezetnek be az élősertés és hasított félsertés kereskedelemre, továbbá takarmányként is szolgáló egyes termékek kereskedelmére. A részletes szabályozás 2013. április 1-i hatállyal be is került az év végi adósaláta-törvénybe és ennek megfelelően az áfa-törvénybe is.

Dióssi Csaba fideszes képviselő önálló képviselői módosító indítványa szerint azonban nem lép hatályba az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2012. évi CLXXVIII. törvény 128. §-ának (2)-(3) bekezdése, 151. §-a, 152. §-ának b) és c) pontja, 256. §-a, valamint 6. és 7. melléklete.

A módosítást a képviselő azzal indokolja, hogy az intézkedés bevezetéséhez szükséges felhatalmazást Magyarország nem kapta meg. Az Európai Bizottság ugyanis 2013. március 19-én megjelent közleményében elutasította Magyarországnak erre vonatkozó kérelmét, egyebek között utalva a csalás átterelődésének veszélyére. A jogalkalmazók számára az elengedhetetlen egyértelmű jogi helyzetnek minél kisebb adminisztrációs teherrel járó megteremtése teszi szükségessé ezt a soron kívüli módosítást - fogalmaz a fideszes képviselő.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a fordított áfa bevezetésétől a feketegazdaság visszaszorítását, és nem utolsó sorban 10-15 milliárd forintnyi többletbevételt várt az államkasszába.

A fordított áfa bevezetéséről egészen másként vélekedtek a sertéságazat szereplői és képviselői, szerintük ugyanis a gabonakereskedelemben alkalmazott gyakorlat átültetése a sertéságazatba az utolsó tőrdöfést jelentette volna az ágazat szereplői számára – erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Kapcsolódó cikkek

 • sertés

  Erősen kétséges, hogy az EU hozzájárul a fordított áfafizetés bevezetéséhez a sertéságazatban. Ha mégis megteszi, a sertéstartók havi több tízmillió forinttal hitelezhetik a költségvetést. A takarmányra vonatkozó fordított áfázás, esetleg állami hitelprogram segíthetne a helyzetükön.

 • sertés

  Tovább bővül a fordított áfafizetés köre: jövő tavasztól a sertéstermékek és négy takarmánycsoport értékesítése is ide tartozik majd. Kérdés, hol áll meg ez a folyamat, és milyen hatással lesz a "hagyományos" áfa rendszerére. Ezt latolgatja blogbejegyzésében az RSM DTM.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • cafeteria

  Tiltakozik a cafeteria átalakítása ellen a Liga Szakszervezetek, mivel a tervezet szerintük a csökkenti a jövedelmeket.

 • Fotó: shutterstock

  Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.

 • Fotó: shutterstock

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal július 1-je után követi az étel- és italautomaták forgalmát.

 • Európai Unió

  Életbe léptek pénteken az érintett amerikai termékekre kivetett európai védővámok, amelyeket az Egyesült Államok által bevezetett importvámokra válaszul fogadott el az Európai Bizottság.

 • kieges

  Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Mivel jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot, a nyári időszakban nem csupán az elmaradások pótlásáról célszerű intézkedni, hanem lehetőség szerint az éves szabadságkeretek minél nagyobb mértékű további csökkentéséről is – figyelmeztet a Trenkwalder.