Nincs az áfatörvényben, mégis tudni kell

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Van két uniós rendelet, amelyeket nem építettek be a magyar áfatörvénybe, alkalmazni őket mégis kötelező. Érdemes e két rendeletet közelebbről megismerni.

A közös hozzáadott értékadó rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (Héa-irányelv) meghatározza azokat a területeket, amelyeken kötelező közösségi szabályrendszer érvényesül. Ugyanakkor bizonyos esetekben a szabályozási jogkört átengedi a nemzeti törvényhozásnak.

A Héa-irányelv szabályait végrehajtási rendeletekben megfogalmazott szabályok egészítik ki. Az említett tanácsi irányelvhez kapcsolódik a 282/2011/EU végrehajtási rendelet és a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye tekintetében történő módosításáról szóló 1042/2013/EU tanácsi végrehajtási rendelet.

Ezek a rendeletek a hazai szabályozásba történő átültetés nélküli kötelező érvénnyel bíró új közösségi szabályok.

Ezért fontos, hogy megismerjük és megtanuljuk őket, mert nem kell beépíteni az általános forgalmi adóról szóló törvényünkbe, de alkalmazni kötelező.

Az 1042/2013/EU tanácsi végrehajtási rendelet szabályai a hatályba lépés szempontjából két részre oszthatók. Egy részük 2015. január 1-től alkalmazandó. Másik részük...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Kft. webáruházában.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • benzin

  Emeli bruttó hat-hat forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. - értesült az MTI.

 • ajándék

  Az ajándékozás adó- és illeték-kötelezettségeiről tájékoztatott részletesen a NAV.

 • Fotó: shutterstock

  Május 21-ig kell kiegészíteni a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallást azoknak, akik olyan plusz jövedelemmel rendelkeztek tavaly, amelyet a tervezet nem tartalmaz. A magánszemélytől ajándékba kapott vagyontárgyak, szolgáltatások adómentesek, ezért azt a bevallásban sem kell szerepeltetni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdai közleménye.  

 • cégvezető

  Hatalmas növekedési lehetőséget jelent egy cég számára a szervezetfejlesztés. A családi vállalatok számára azonban ez dupla kihívás a családi és üzleti szerepek összefonódása miatt. A tudatosan menedzselt változáshoz konkrét kiindulási pont, célok és időszakos mérföldkövek kitűzését javasolták a szakemberek a K&H-ban szervezett családi vállalatok találkozóján.

 • bankkártya

  Késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés esetén számlánként akár 500 ezer forint is lehet a bírság - figyelmeztet a Crowe FST.