Nincs az áfatörvényben, mégis tudni kell

 • Értesítő a rovat cikkeiről

Van két uniós rendelet, amelyeket nem építettek be a magyar áfatörvénybe, alkalmazni őket mégis kötelező. Érdemes e két rendeletet közelebbről megismerni.

A közös hozzáadott értékadó rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv (Héa-irányelv) meghatározza azokat a területeket, amelyeken kötelező közösségi szabályrendszer érvényesül. Ugyanakkor bizonyos esetekben a szabályozási jogkört átengedi a nemzeti törvényhozásnak.

A Héa-irányelv szabályait végrehajtási rendeletekben megfogalmazott szabályok egészítik ki. Az említett tanácsi irányelvhez kapcsolódik a 282/2011/EU végrehajtási rendelet és a szolgáltatásnyújtás teljesítési helye tekintetében történő módosításáról szóló 1042/2013/EU tanácsi végrehajtási rendelet.

Ezek a rendeletek a hazai szabályozásba történő átültetés nélküli kötelező érvénnyel bíró új közösségi szabályok.

Ezért fontos, hogy megismerjük és megtanuljuk őket, mert nem kell beépíteni az általános forgalmi adóról szóló törvényünkbe, de alkalmazni kötelező.

Az 1042/2013/EU tanácsi végrehajtási rendelet szabályai a hatályba lépés szempontjából két részre oszthatók. Egy részük 2015. január 1-től alkalmazandó. Másik részük...

Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.

Az irányítópulton gyorsan elérhetőek az új funkciók Irányítópult

Az ado.hu új funkciói itt elérhetőek az Ön számára, a megjelenéshez kérjük regisztráljon vagy jelentkezzen be!

Újdonságok

 • költségvetés

  Az Országgyűlés pénteken elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvényt.

 • forint_pénz

  A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusban 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 • vám

  2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

 • autópiac

  A második negyedévében újabb csúcsra ért a használtautó-piac Magyarországon: 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát, 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és az előző negyedévhez is jelentős, 16 százalékos volt növekedés - közölte a JóAutók.hu.

 • top 100

  Március végén átlépte a 20 billió dollárt a világ száz legértékesebb vállalatának piaci tőkeértéke. A mezőnyt az USA és a technológiai szektor dominálja. Az InfoTandem infografikája.